想統計一下大家移民底線同目標國家

342 回覆
57 Like 51 Dislike
目標 南非 馬拉
美國
底線:冇
目標: 大灣區
終極目標: 北京或上海等大城市
底線: anytime

拋磚引玉:

底線係過左逃犯條例一定走
目標國家係德或者美

想有個概念知道各位連登仔底線同取向
留係到做狗做畜生另計

綠咭已到手,預計出年走
香港讀緊PhD
技術移民可以點玩

有無咩心水國家
想2047前
移民瑞典
不過冇乜可能
2016年之後揀咗去德

德文學成點? 利申 Level A2

2017年年尾先嚟到德國讀書
學緊B2
德文漫漫長路
仲要香港更難搞
有心就快啲去德國實地訓練

讀緊書定移咗民啊

我都有興趣去德國讀 至少因為唔洗學費
但個邊情況點? 唔係native German speaker 讀完書 難唔難搵嘢做?有冇話咩科易啲搵到工? 搵到工又係咪移到民
底線: 年齡 30之前會走 重有三年時間

屋企人去左澳洲
自己想去加拿大多D 無咁熱同可以有槍
台灣
容易融入當地,唔會俾人岐視
可見將來會超越香港

除時都可以走,但香港差到極點先會走

睇埋2020先
底線:已經過咗,不過未grad,出嚟做嘢儲錢或者搵外國工,or讀master

目標:荷蘭同美國都有親戚,自己就嚮往啲靜少少嘅生活,歐美國家就OK

Btw 讀過法文,之後會再pick up返,想讀到fluency

學緊B2
德文漫漫長路
仲要香港更難搞

讀緊書定移咗民啊

但個邊情況點? 唔係native German speaker 讀完書 難唔難搵嘢做?有冇話咩科易啲搵到工? 搵到工又係咪移到民

我讀緊咋
但我嗰科好專,好多嘢做,搵工係時間問題
建議你揀offer嗰陣留意吓你讀嗰科喺德國係唔係多工作機會
我讀緊嘅嘢返香港一定要轉行
秦國可以一試
底線: 全港講普通話
國家: 唔凍既西方福利國家
一定係歐盟成員國
喺某窮歐洲國家做過半年野,冇辦法唔鐘意歐洲生活
2016年之後揀咗去德

學緊B2
德文漫漫長路
仲要香港更難搞

巴打覺得德國前景如何

學緊B2
德文漫漫長路
仲要香港更難搞

巴打覺得德國前景如何

講真,我覺得生活質素唔係特別好
你就咁睇啲經濟數據就知德國經濟增長其實仲慢過德國
不過喺呢到你可以有生活上嘅選擇
當然一開始為留低乜都無得揀,要跟住政府嘅要求去做
但係你唔需要好似香港咁五光十色,夜夜精彩嘅生活,又對啲電子產品無咩好大慾望,呢到係幾好嘅
起碼到你真係settle好晒啲嘢,你要靜咪去啲細城市,你想多啲人嘅咪去大城市
但係無可能有香港嗰種方便嘅感覺
學緊B2
德文漫漫長路
仲要香港更難搞

讀緊書定移咗民啊

我讀緊咋

讀緊書定移咗民啊

我讀緊咋

Master
一開始讀書我覺得唔洗執著咩城市
還掂你讀完可以搬走搵工
嚟呢到讀書,完全無香港嗰種,讀呢科好似無咩用嘅感覺,大把人為興趣讀,甚至連讀完做咩都未知,當然呢啲係德國人/歐洲人心態
外國人為咗留低唔會咁,一定係想搵工/讀PhD
Master就一定要你bachelor 讀嘅科同master有關係,你可以慢慢上DAAD搵
Master多英文course,如果唔想用一兩年時間讀德文再去讀書可以搵吓
同埋我發現呢到啲人真係讀書,最少都master揸手,好似係基本咁

至於動力嘅嘢,無人幫到你,我就用生活壓力逼自己走
底線: 年齡 30之前會走 重有三年時間

屋企人去左澳洲
自己想去加拿大多D 無咁熱同可以有槍

加拿大冇槍的
認真,如果要生活質素支那好多城市都好過香港,而且香港政府各樣野都越黎越垃圾,樣樣野都俾地產佬玩晒遲早連支那二三線城都不如。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞