想統計一下大家移民底線同目標國家

432 回覆
72 Like 58 Dislike
我:你柯屎為咩?
你:有屎柯就係為咗舊屎順利去到污水處理廠
目標 2047前 芬蘭英國美國日本其中一個

有諗住去芬蘭/英國讀書 順便搵工
英國美國當兵
最後方法 嫁個鬼佬或者架仔
OK 我解釋多一次

如果我要生下一代嘅話

我嘅主要目的就係為咗俾佢一個機會嚟呢個世界

過開心健康快樂嘅生活

你個比喻我真係睇到

我完全無諗過有人可以用屎嚟比喻下一代
你終於明我問咩啦救命
“我嘅主要目的就係為咗俾佢一個機會嚟呢個世界”
你依個諗法絕對會比人屌死
我唔解釋 等睇戲
身邊好多人話要移民,但淨係諗移咗民之後有幾好
安居樂業,生活休閒
但無諗過有好多問題要面對
工作,生活,文化,語言,社交
唔係單憑去咗幾日旅行就話想去移民咁簡單
下?唔難? 閣下讀醫生律師?定有親人女友係NZ?
而家移民局緊到爆wo 唔難都係第一次聽

Btw, 你書都未讀完唔好諗移民啦 諗下讀完搵唔搵到錢先啦
講得好岩
旅行拍拍屎佛洗下錢就可以走
移民係賣屎佛搵錢過生活
完全兩回事黎
永住權都要十年之後再續
入籍萬中無一wo
就算外國人同日本人結婚只有永住冇入藉
真係唔明點解人口老化到咁都唔吸新血
歸化易過永住架
底線: 一早過左 但係自己無能力
國家: 澳紐美英
新加坡🇸🇬
最少都台灣啦
聽講對比澳州加拿大好似容易d,我都係9up下
你問我點解唔一開始aim歐美(係咪你?冇睇ID),你自己呢個reply就答左喇。
當地人權益好重要,日本係始終都係主權國家
你地紐西蘭果邊係咪cut咗讀書移民,技術移民?
讀書最易幼教同IT拎到PR 大把大陸西讀呀 競爭都好勁
不過有樣野好 佢地英文垃圾到傻
同埋揀南島成功率更高 因為悶到仆街
技術移民就唔知啦 技術移民到既唔係醫生就律師其他勁人 呢班人去邊都得嫁啦

而家問題係政策年年變同收緊 又要同人競爭
有心有錢就盡早鋪路 愈遲愈衰
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞