想統計一下大家移民底線同目標國家

432 回覆
72 Like 58 Dislike
例如?
南美州既智利

市場好大
有冇諗過下一代 呢代香港最多優勢盡失 變成中国一個城市 下一代呢 好彩嘅就支爆重新洗牌 但中国人劣性底下都唔太睇好

唔好彩嘅中共千秋萬世 香港人連屎都冇得食 (除非甘願放棄一切自由思想粵語 真正做個支那人)
但其實智利市場係大,但問題未知可以做咩生意! 同個D地方收駝地應該好嚴重
底線: 40歲之前,視乎當時情況
目標:東南亞/東亞(日韓台,視乎當時情況)
如果我有移民歐美既錢我未必會簡移民
1. 貴
2. 收緊緊移民,唔知將來有無位
3. 東亞地區文化差異較細
4. 比15年時間,我唔信東南亞仲係而家咁落後
咁你而家可以去喇
認同
8-10年香港人確實會屎都無得食
講東南亞/大灣區/台灣移民一定係可行並且可以立即實行既目標
日本難唔難實行?
btw,大灣區唔係我講,係某個巴打講,雖然我覺得佢認為大灣區係移民有d古怪.......
幾好wo
底線係set比自己既目標,唔係set比政府
識玩,有無打算當地溝個女朋友,聽講好jeng
qe q出黎的
頭幾年點都要捱
最後一句難d人先想走
嗱依位巴打就醒目啦
問心果句 香港咁易搵到錢都搵唔到錢既話
咁用咩正常又高成功機會既方法移民呢?
移完之後係當地又點生活呢?你要搵工搵錢買樓
其實全部講緊都係「錢」同「實力」

呢D都係現實會遇到既問題 所以唔係話想移就移到同生活到 唔係想像中咁易
零難度
冇槍?,成街都黑幫渣槍做野喎果邊
下個月chain migration 去us
移民有好多種,無人叫你一開始就標歐美,咁樣成數當然低。而如果我有移民歐美既能力,我相信留係香港嘅機率會大d
同埋以我角度黎講住唔到300呎以上樓都唔叫勞得掂/搵到錢,咁但係呢筆數喺無咁發達嘅國家已經好噤使,300-400呎,今時今日5-8球,香港,真係唔叫搵到錢,但外國,退休都得喇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞