想統計一下大家移民底線同目標國家

432 回覆
72 Like 58 Dislike
首選澳洲

次選加拿大 美國
底線係核電廠爆炸
國家係日本
咁多人移到民 到底點搵工

唔靠家人 第一代移民點樣有信心去到當地搵到野做 ?
有能力移民先算喇
香港獨立,呢個唔係單靠一個人可以做到
但你話要移民,好多人都係單靠自己能力,當然都要屋企唔需要你養

既然改變唔到世界,唯有改變自己
準備攞返美國passport
東南亞諸國
底線:已過。睇住身邊啲大陸人同學幾年上曬公屋 有啲仲攞兩層 空置一層 但自己家人就等好多年都攞唔到要捱貴租個陣;支那狗同我地爭大學嗰陣
目標國家:
1)美國:老豆有美籍 而家趕係18歲前申請番美國護照 希望順利攞得番 以前唔攞係因為冇打算過會走 冇諗過會變到咁差
2)紐西蘭:而家係紐西蘭讀緊yr12 若果攞唔返美國護照就會留係度讀大學 做野 然後申請紐籍
破釜沉舟嘅心,唔好咁高要求,肯由低做起,或者做藍領或者創業。學好英文or基本當地語言,肯學肯做肯融入社會無話咩唔得
睇得太簡單 除非你有錢創業自己做老闆
如果唔係你一支公無人無物 英語系國家你好難搵到工 連當地人都話難搵
更何況你搵到工無用 要老闆同你搞擔保先重要
Btw, 連第一步係拎work visa呢步都唔易wo
係中共統治下仲講底線?
藍領係咪真係咁易請 ? 巴打有經驗 ?
我係香港apply 德國既engineer 都揾到,睇下你有冇人地國家需要既技術
巴打德文C2?
apply過程係點?網上報?點見工?駛唔駛飛過去見
堅想知 巴打點樣同顧主講 ? Skype 見工 ?
底線 23條
2021年/屯門機場線通之前

目標 BNO5年入藉/加拿大 Wh
A2,返工唔洗用德文上網apply, 自己飛過去interview
想盡快. 變二等公民都無所謂. 唔想再留係度.問題唔知搵唔搵到咁多錢
底線:考到專業學位
目標:英/加/越
真?
移民一定愈早愈好
就算去到掃街倒屎都無所謂
只求移到民
台灣過多100年都超越唔到香港
其實睇到台灣好快變成大陸。
香港好在無地震無死刑
只計呢兩樣都比台灣優勝
有冇諗過點做到?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞