出一次街,開聲4次叫人靜d係咪我問題?

243 回覆
2559 Like 62 Dislike
大聲傾計當然有問題,但食野真係好難無聲,本新戲院都賣爆谷薯片,唔通我要放塊薯片同爆谷入口「莓」到溶先吞落肚?

公眾場所有小小聲好難避免,頂唔順既去高檔小小既戲院,睇早場或者午夜場 靜到你驚,地鐵巴士就唔岩你地嫁啦,uber同的士啦,俾多小小姐。

巴士地鐵唔好同人地日本比啦,人地搭一個站圍返都成14蚊港紙,香港東鐵由上水去到紅磡人地先收你幾錢?俾多小小坐頭等囉,咪一樣嘈,老實講你飛的個的士佬開個電台都未必岩聽啦,又投拆啊?自己揸車咪乾手淨腳囉

合埋口食野會食到大大聲咩?
識唔識分正常背景聲同滋擾聲?祝你屋企晚晚樓上有人瘋狂拉凳、彈波子,頂唔順就去住獨立屋啦

好老實啊,合埋口食就真係無人投訴?未免太天真啦,況且人地點解要就住就住先?正常咁食野有聲浪好平常,當然前提唔係刻意大聲食或敲銀仔果d啦,嘈唔嘈根本上好個人亦無既定標準,唔通整個分貝計咩,如果頂唔順又唔係話唔好出聲,你好聲好氣講,一般都會收斂既,唔洗下下都吊呱。你真係覺得完全無法接受咪唔好同d平民一齊享用呢d設施囉,灣仔兩千萬既樓,行上小小去中半山d價錢都幾何級咁上啦係咪?又要有要求又唔想俾多d錢,世間上邊有咁好既事?

總之一句講晒香港人咩都唔叻,自私同投訴至撚叻

因為有投訴撚,就要合理化埋真係無公德心既撚樣其實上面就正正係講緊你所謂前題既大大聲食野,而無話唔俾食野,就住就住係出於公德心考慮
咁如果我用銀仔敲扶手但唔大聲呢

On9仲好意思問

只係諗唔到你有咩權叫人停

無公德心無教養既人只會係諗你無權乜乜乜
咁講真,每晚十一點前喺你屋企門口搵個大喇叭播heavy metal都唔犯法架,鬥無恥既姐
On9仲好意思問

咁講真,每晚十一點前喺你屋企門口搵個大喇叭播heavy metal都唔犯法架,鬥無恥既姐

睇唔出兩者既關係
十一點前播吹你唔漲 遇到既話你唔好彩

睇唔出兩者既關係

再者 唔好轉移視線諗我點解講無權 不如講下點解你咁自私要人停?
我遇到我唔會開聲屌 屌得就變左我理虧 我用咩野原因叫人停?我諗唔到

睇唔出兩者既關係

再者 唔好轉移視線諗我點解講無權 不如講下點解你咁自私要人停?
我遇到我唔會開聲屌 屌得就變左我理虧 我用咩野原因叫人停?我諗唔到

有法例講明公眾地方唔可以製造噪音
目的就係保障每個人都唔會被滋擾
即係普羅大眾響公眾地方享有安寧環境既權利係優先而且係受到保障
所以響公眾地方對其他人做成任何滋擾明顯係錯
咁樣被人侵犯左呢種基本權利
出聲叫人停都冇權?
你連呢d基本野都唔識
冒犯左人覺得冇問題
被你冒犯既又唔出得聲要忍受你呢種滋擾
你咁撚大個連呢d野都可以唔明仲好意思打咁多字出黎柒
睇唔出兩者既關係

即係普羅大眾響公眾地方享有安寧環境既權利係優先而且係受到保障
出聲叫人停都冇權?
你連呢d基本野都唔識
冒犯左人覺得冇問題

Quote條法例睇下唔用耳筒睇片叫唔叫
Thanks
有次搭巴士有個小學雞大大聲睇普通話大陸d綜藝節目,屌,而家廢中文化傳到去小學生
收皮啦精神病人

呢度香港黎
你適應唔到唔該返去你祖國

似係你適應唔到

乜你唔知喺連登鳩拋中港矛盾等於免死金牌?
你哩鋪大鑊啦

出聲叫人停都冇權?
你連呢d基本野都唔識
冒犯左人覺得冇問題

Thanks

第556B章 《香港鐵路附例》

26A.開着收音機、卡式機等
除非得到港鐵公司書面特准,否則任何人不得在鐵路處所的任何部分開着或使用或企圖開着或使用任何會產生噪音的收音機、卡式機、雷射碟機、錄音機、便攜式無線電視機或任何其他相似的器件。
人既質素問題
快啲離開香港好過
咁撚過敏,建議去睇精神科,條街唔係你的,唔好以為自己係老師可以周街呼喝人

條街唔係你既

咁你又咁撚大聲咁撚嘈?

咁要定義下條街都唔係大家既,咁你有無權力去大聲先,如無權大聲犯法既咁當然唔得,但有權去大聲既咁你就無權叫人細聲,頂多自己行埋一二邊...
咁撚過敏,建議去睇精神科,條街唔係你的,唔好以為自己係老師可以周街呼喝人

條街唔係你既

咁你又咁撚大聲咁撚嘈?

咁要定義下條街都唔係大家既,咁你有無權力去大聲先,如無權大聲犯法既咁當然唔得,但有權去大聲既咁你就無權叫人細聲,頂多自己行埋一二邊...

香港法例第400章《噪音管制條例》

(i) 住用處所及公眾地方發出的噪音─ 第4(1)條

任何人於下午11時至翌日上午7時,或於公眾假日的任何時間,在住用處所或公眾地方發出或促使發出噪音,而該噪音對任何人而言是其煩擾的根源,即屬犯罪。

(ii) 住用處所及公眾地方發出的噪音─ 第4(2)條

任何住用處所的業主、租戶、佔用人或掌管人,於下午11時至翌日上午7時,或於公眾假日的任何時間,明知而准許或任由噪音由該住用處所發出,而該噪音對任何人而言是其煩擾的根源,即屬犯罪。

刑罰:罰款10,000元。
條街唔係你既

咁你又咁撚大聲咁撚嘈?

香港法例第400章《噪音管制條例》

(i) 住用處所及公眾地方發出的噪音─ 第4(1)條

任何人於下午11時至翌日上午7時,或於公眾假日的任何時間,在住用處所或公眾地方發出或促使發出噪音,而該噪音對任何人而言是其煩擾的根源,即屬犯罪。

(ii) 住用處所及公眾地方發出的噪音─ 第4(2)條

任何住用處所的業主、租戶、佔用人或掌管人,於下午11時至翌日上午7時,或於公眾假日的任何時間,明知而准許或任由噪音由該住用處所發出,而該噪音對任何人而言是其煩擾的根源,即屬犯罪。

刑罰:罰款10,000元。

有時間限制,樓主既case都係包含之內?
出聲叫人停都冇權?
你連呢d基本野都唔識
冒犯左人覺得冇問題

Thanks

第556B章 《香港鐵路附例》

26A.開着收音機、卡式機等
除非得到港鐵公司書面特准,否則任何人不得在鐵路處所的任何部分開着或使用或企圖開着或使用任何會產生噪音的收音機、卡式機、雷射碟機、錄音機、便攜式無線電視機或任何其他相似的器件。

喂老友 先唔講用電話睇片叫唔叫躁音
即係銀仔敲柱 廢老jip jip jap jap 唔包?
睇戲叫人唔好嘈我都同意
但搭地鐵敲啲扶手呢種程度嘅聲音都接受唔到?
香港本身又冇地鐵車廂要好安靜呢種文化
亦都冇咁嘅規矩
即係好似有人搭車打車輪咁,你頂唔順咪自己行開囉

我覺得睇唔順眼開聲講本身冇問題
但你咁小事都形容到好似有人喺車廂夾band咁
仲話其他旁觀者點點點
甚至香港人DNA乜乜乜
會唔會你自己都有啲問題呀?

唔好話香港人吖,有時見啲白人鬼仔搭地鐵仲嘈啦
使唔使咁重怨氣

好地地敲乜尻
你過度活躍
支持樓主

上次睇戲 隔離有對中年兩公婆係度邊睇邊傾劇情
一完場我就當面屌柒佢地話 :咁鍾意傾 返屋企睇碟啦
佢地呆一呆 個男人細細聲話:哇 而家啲人咁惡嘅
我再返轉頭講:你唔嘈我咪唔惡囉

嚇到個女人即刻拉個男人走

面對呢啲人 最緊要出聲屌柒佢地 無家教唔好出街啦

完場你先屌
大聲傾計當然有問題,但食野真係好難無聲,本新戲院都賣爆谷薯片,唔通我要放塊薯片同爆谷入口「莓」到溶先吞落肚?

公眾場所有小小聲好難避免,頂唔順既去高檔小小既戲院,睇早場或者午夜場 靜到你驚,地鐵巴士就唔岩你地嫁啦,uber同的士啦,俾多小小姐。

巴士地鐵唔好同人地日本比啦,人地搭一個站圍返都成14蚊港紙,香港東鐵由上水去到紅磡人地先收你幾錢?俾多小小坐頭等囉,咪一樣嘈,老實講你飛的個的士佬開個電台都未必岩聽啦,又投拆啊?自己揸車咪乾手淨腳囉

合埋口食野會食到大大聲咩?
識唔識分正常背景聲同滋擾聲?祝你屋企晚晚樓上有人瘋狂拉凳、彈波子,頂唔順就去住獨立屋啦

好老實啊,合埋口食就真係無人投訴?未免太天真啦,況且人地點解要就住就住先?正常咁食野有聲浪好平常,當然前提唔係刻意大聲食或敲銀仔果d啦,嘈唔嘈根本上好個人亦無既定標準,唔通整個分貝計咩,如果頂唔順又唔係話唔好出聲,你好聲好氣講,一般都會收斂既,唔洗下下都吊呱。你真係覺得完全無法接受咪唔好同d平民一齊享用呢d設施囉,灣仔兩千萬既樓,行上小小去中半山d價錢都幾何級咁上啦係咪?又要有要求又唔想俾多d錢,世間上邊有咁好既事?

總之一句講晒香港人咩都唔叻,自私同投訴至撚叻

笑死 而家你又咁講
唔敢應我覆你個comment
點呀?笠水呀?
咁如果我用銀仔敲扶手但唔大聲呢

On9仲好意思問

無家教嘅人先會諗:「你有乜權叫我唔好做?」
有少少自律性都會識唔好丟架
支持樓主

上次睇戲 隔離有對中年兩公婆係度邊睇邊傾劇情
一完場我就當面屌柒佢地話 :咁鍾意傾 返屋企睇碟啦
佢地呆一呆 個男人細細聲話:哇 而家啲人咁惡嘅
我再返轉頭講:你唔嘈我咪唔惡囉

嚇到個女人即刻拉個男人走

面對呢啲人 最緊要出聲屌柒佢地 無家教唔好出街啦

完場你先屌

中間一直有殊佢地 有叫靜少少呀唔該
不過都係細細聲講 我都怕嘈到人
點知佢地完全唔理我咁 可能見我𡃁妹無乜威脅性?
完場我大屌佢地 佢地就嚇親了
On9仲好意思問

會on99拎住個銀仔周圍敲嘅
都唔會係有教養嘅人啦

睇唔出兩者既關係

原來冇權叫人細聲啲既
但係人地就有權製造無意義既噪音

我叫你停係自私
咁你同大家分享電話既播放內容應該就係大公無私喇吓話

原來閣下咁偉大 辛苦哂

會on99拎住個銀仔周圍敲嘅
都唔會係有教養嘅人啦

無教養你咪由得人無教養
同你有無權阻止人兩回事黎

無家教嘅人先會諗:「你有乜權叫我唔好做?
又講埋啲唔等洗既野 果條友無家教又如何?關你咩事?
睇唔出兩者既關係

原來冇權叫人細聲啲既

我叫你停係自私

原來閣下咁偉大 辛苦哂

製造無意義既噪音定義下 唔該

同埋我唔會比我部手機係公眾地方出聲
麻煩唔好以為我幫果條友講野代表我會做
我都想屌柒呢啲人

原來冇權叫人細聲啲既

我叫你停係自私

原來閣下咁偉大 辛苦哂

我都想屌柒呢啲人

得喇得喇,你可以落台啦,畀條樓梯你,好聲行呀

原來冇權叫人細聲啲既

我叫你停係自私

原來閣下咁偉大 辛苦哂

我都想屌柒呢啲人

試指出"用硬幣不斷敲擊扶手"所帶來的得益及其意義

駁又駁啲唔駁啲 下一行仲有你個"自私論"架

你都係返返入波台吧啦 唔好扮中立喇 有下台階就好收喇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞