出一次街,開聲4次叫人靜d係咪我問題?

243 回覆
2559 Like 62 Dislike
1.搭緊車叫人唔好開聲玩電話
2.個阿伯喺正我耳邊用銀仔狂敲支扶手我叫佢停
3.4.睇緊戲叫後排幾個小學雞收聲total兩次

香港人到底有冇可能學識喺公共場合要專重其他人安靜既權利?

聽到e d聲,直頭想屌班友老母啦
無人幫口架

香港好多人講一句就算
見過有人幫口 開頭話人個個走左去 得幫口個個同條友向度嘈
咁你可唔可以叫地鐵電視靜d,小弟毒撚唔敢講

去靜音車廂

咁樓主其實都可以行去第二度,坐去第二個位姐

同埋上下班繁忙時段未必可以揀到車廂

你肯定有一卡車廂係靜?
真心唔明點解叫人出街唔好整聲?
圖書館戲院okay fine
但你搭車, 係街, 呢d 地方本身就嘈架啦

迫人用耳機, 你估人人好似你咁有錢?
咁怕嘈, 點解你自已又唔揾耳機塞住耳仔
就算我唔播聲, 司機都開收音機架啦

你自己段野自相矛盾
咁撚過敏,建議去睇精神科,條街唔係你的,唔好以為自己係老師可以周街呼喝人

條街唔係你既

咁你又咁撚大聲咁撚嘈?
無人幫口架

香港好多人講一句就算

見義勇為嘅人真係唔多,我試過幫人口,亦試過畀人幫,
但未親眼見過成車人一齊屌柒佢。
真心唔明點解叫人出街唔好整聲?
圖書館戲院okay fine
但你搭車, 係街, 呢d 地方本身就嘈架啦

迫人用耳機, 你估人人好似你咁有錢?
咁怕嘈, 點解你自已又唔揾耳機塞住耳仔
就算我唔播聲, 司機都開收音機架啦

你同上面條on9一樣

係咪唔識字 唔識分咩叫正常聲同大聲到滋擾嘅噪音分別喺邊?
唔識嘅話返屋企叫你呀媽教你

從來無人講過少少聲都接受唔到
就算係我、樓主同樓上啲巴絲
都一直只係話:敲扶手、播野唔用耳機、大大聲講野、大大聲食野呢啲好滋擾
從來無人講過要其他人一粒聲都唔出

怕你睇唔到呀 我特登覆多你一次

如果我覺得你講野把聲好滋擾可唔可以叫你收聲?

如果聲量已經騷擾到其他人 當然可以
唔好唔出聲喎
定你係多數俾人屌個個?
無人幫口架

香港好多人講一句就算

有 電視劇囉
你見呢個帖竟然有人反對就知啦
垃撚圾
無人幫口架

香港好多人講一句就算

我試過幫人之後個人突然唔見左
對家同我都唔無野好嘈

咁就問題
可能人地覺得唔係錯
或者冇所謂
或者你語氣可以好啲
例如你開門個例子,可以唔洗話人on9

繁忙時間都唔開埋另一邊
講緊手推嘅玻璃門
兩個方向嘅人都迫埋同一邊
咁班人仲唔係𢦀鳩?
或者咁講啦 班人自私精?
明明兩道門就係for一個方向開一邊
依家就兩條相反方向嘅隊都淨係用一道門
喺大家都迫埋一齊而道門冇壞嘅情況下都唔開..

人地就算真係on9都唔應該話人on9
唔知你明唔明
哩啲係禮貌問題

咁就問題
可能人地覺得唔係錯
或者冇所謂
或者你語氣可以好啲
例如你開門個例子,可以唔洗話人on9

繁忙時間都唔開埋另一邊
講緊手推嘅玻璃門
兩個方向嘅人都迫埋同一邊
咁班人仲唔係𢦀鳩?
或者咁講啦 班人自私精?
明明兩道門就係for一個方向開一邊
依家就兩條相反方向嘅隊都淨係用一道門
喺大家都迫埋一齊而道門冇壞嘅情況下都唔開..

即係話如果咁既情況
你可以打開另一邊門
然後乜到唔講出少句
咁下次唔洗比人mute咪
1.搭緊車叫人唔好開聲玩電話
2.個阿伯喺正我耳邊用銀仔狂敲支扶手我叫佢停
3.4.睇緊戲叫後排幾個小學雞收聲total兩次

香港人到底有冇可能學識喺公共場合要專重其他人安靜既權利?

第一個個真係講得好岩,有時收工真係好想係車到訓下都唔得,明明成車人都靜曬,係要出聲屌先肯收埋
無人幫口架

香港好多人講一句就算

其他人食花生
你死你事 無正義感
最近搭巴士
個大媽同個fd坐正我後面大聲傾計
我冇出聲坐開
仆街大媽竟然話返我轉頭
「你嫌人人地都嫌你姐」
依家d人嗰種無恥真係黐撚線
1同2冇問題,34就睇你睇咩戲啦。迪士尼片就預左架啦

睇無聲絕境後面有一男一女係到討論劇情
下次叫我幫拖 次撚次叫人細聲都比人鬧返轉頭on99
咁你可唔可以叫地鐵電視靜d,小弟毒撚唔敢講

去靜音車廂

咁樓主其實都可以行去第二度,坐去第二個位姐

同埋上下班繁忙時段未必可以揀到車廂

你第一二句有無矛盾啊傻鳩?
明明開場之前有段片叫人靜唔好嘈住其他人
總係有班柒頭智商太低睇唔明

當正自己屋企咁 大大聲食野 大大聲傾
「係咪呀 我都話會咁㗎啦!」
正撚樣嚟

大聲傾計當然有問題,但食野真係好難無聲,本新戲院都賣爆谷薯片,唔通我要放塊薯片同爆谷入口「莓」到溶先吞落肚?

公眾場所有小小聲好難避免,頂唔順既去高檔小小既戲院,睇早場或者午夜場 靜到你驚,地鐵巴士就唔岩你地嫁啦,uber同的士啦,俾多小小姐。

巴士地鐵唔好同人地日本比啦,人地搭一個站圍返都成14蚊港紙,香港東鐵由上水去到紅磡人地先收你幾錢?俾多小小坐頭等囉,咪一樣嘈,老實講你飛的個的士佬開個電台都未必岩聽啦,又投拆啊?自己揸車咪乾手淨腳囉

合埋口食野會食到大大聲咩?
識唔識分正常背景聲同滋擾聲?祝你屋企晚晚樓上有人瘋狂拉凳、彈波子,頂唔順就去住獨立屋啦
講起開聲叫人靜啲 之前喺戲院睇戲明明已經睇早場 仲要係星期一至五 咁都比我撞到啲奇怪人 一家人遲到不特止一路睇戲一路叫 我差啲想報警
由頭到尾完全冇人幫口
個個置身事外
尤其戲院入面坐正小學雞隔離d人咁都忍到

港豬不嬲唔會幫自己人
好感恩仲有樓主呢啲正常人
你同上面條on9一樣

係咪唔識字 唔識分咩叫正常聲同大聲到滋擾嘅噪音分別喺邊?
唔識嘅話返屋企叫你呀媽教你

從來無人講過少少聲都接受唔到
就算係我、樓主同樓上啲巴絲
都一直只係話:敲扶手、播野唔用耳機、大大聲講野、大大聲食野呢啲好滋擾
從來無人講過要其他人一粒聲都唔出

怕你睇唔到呀 我特登覆多你一次

唔好唔出聲喎
定你係多數俾人屌個個?

咁如果我用銀仔敲扶手但唔大聲呢

唔好唔出聲喎
定你係多數俾人屌個個?

On9仲好意思問
唔好唔出聲喎
定你係多數俾人屌個個?

On9仲好意思問

只係諗唔到你有咩權叫人停
當正自己屋企咁 大大聲食野 大大聲傾
「係咪呀 我都話會咁㗎啦!」
正撚樣嚟

大聲傾計當然有問題,但食野真係好難無聲,本新戲院都賣爆谷薯片,唔通我要放塊薯片同爆谷入口「莓」到溶先吞落肚?

公眾場所有小小聲好難避免,頂唔順既去高檔小小既戲院,睇早場或者午夜場 靜到你驚,地鐵巴士就唔岩你地嫁啦,uber同的士啦,俾多小小姐。

巴士地鐵唔好同人地日本比啦,人地搭一個站圍返都成14蚊港紙,香港東鐵由上水去到紅磡人地先收你幾錢?俾多小小坐頭等囉,咪一樣嘈,老實講你飛的個的士佬開個電台都未必岩聽啦,又投拆啊?自己揸車咪乾手淨腳囉

合埋口食野會食到大大聲咩?
識唔識分正常背景聲同滋擾聲?祝你屋企晚晚樓上有人瘋狂拉凳、彈波子,頂唔順就去住獨立屋啦

好老實啊,合埋口食就真係無人投訴?未免太天真啦,況且人地點解要就住就住先?正常咁食野有聲浪好平常,當然前提唔係刻意大聲食或敲銀仔果d啦,嘈唔嘈根本上好個人亦無既定標準,唔通整個分貝計咩,如果頂唔順又唔係話唔好出聲,你好聲好氣講,一般都會收斂既,唔洗下下都吊呱。你真係覺得完全無法接受咪唔好同d平民一齊享用呢d設施囉,灣仔兩千萬既樓,行上小小去中半山d價錢都幾何級咁上啦係咪?又要有要求又唔想俾多d錢,世間上邊有咁好既事?

總之一句講晒香港人咩都唔叻,自私同投訴至撚叻
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞