出一次街,開聲4次叫人靜d係咪我問題?

243 回覆
2559 Like 62 Dislike

唔排除你有時係岩
但可能你有時小事都屌所以啲人會好避忌你
但我只係估
唔知咁多

咁就問題
可能人地覺得唔係錯
或者冇所謂
或者你語氣可以好啲
例如你開門個例子,可以唔洗話人on9
要靜就去圖書館la
唔排除你有時係岩
但可能你有時小事都屌所以啲人會好避忌你
但我只係估
唔知咁多

咁就問題
可能人地覺得唔係錯
或者冇所謂
或者你語氣可以好啲
例如你開門個例子,可以唔洗話人on9

繁忙時間都唔開埋另一邊
講緊手推嘅玻璃門
兩個方向嘅人都迫埋同一邊
咁班人仲唔係𢦀鳩?
或者咁講啦 班人自私精?
明明兩道門就係for一個方向開一邊
依家就兩條相反方向嘅隊都淨係用一道門
喺大家都迫埋一齊而道門冇壞嘅情況下都唔開..
真心唔明點解叫人出街唔好整聲?
圖書館戲院okay fine
但你搭車, 係街, 呢d 地方本身就嘈架啦

迫人用耳機, 你估人人好似你咁有錢?
咁怕嘈, 點解你自已又唔揾耳機塞住耳仔
就算我唔播聲, 司機都開收音機架啦

我未見過巴士司機開收音機
咁撚過敏,建議去睇精神科,條街唔係你的,唔好以為自己係老師可以周街呼喝人

你都on9,架車係個司機既開聲緊係無問題架啦,但你係公眾地方糟,有無諗過會影響到人呀,自私精

我塞咗耳機聽埋歌都仲聽到啲「嘈音」又點計
少少聲都唔緊要
但大聲到廣播咁樣、逼全車人一起聽劇就好滋擾
同埋一個耳機好貴咩?電話跟機都會送㗎啦
前日食三哥,隔離枱坐左三個大陸阿媽婆,講野好撚大聲,叫左一細聲啲,佢唔理
直到第二次我話: 屌你老母,香港黎架,細聲啲啦,要大聲死返大陸啦
之後佢好靜好乖咁食完走

跟住我見到正面同側面枱對我點頭微笑
我見一鑊屌一鑊,屌你啲廢老大大聲聲播歌嘈到陣
1.搭緊車叫人唔好開聲玩電話
2.個阿伯喺正我耳邊用銀仔狂敲支扶手我叫佢停
3.4.睇緊戲叫後排幾個小學雞收聲total兩次

香港人到底有冇可能學識喺公共場合要專重其他人安靜既權利?

有時都諗唔明
公眾地方自重真係咁難咩
性格陷阱: 過度強烈的道德使命感。

性格原罪: 憤怒 (Anger)。

性格優點: 智慧。能客觀與實際的做出最佳判斷,很清楚如何正確地完成目標。

每日活動:

注意對/錯二元思考模式
以不滿的感受為線索,發掘潛藏的怒氣
學習以正面的角度看待一切

https://meetype.com/topic/enneagram/第一型/amp

一號型性格簡介

“我是個理性、客觀的人。”
“大多數的時候我都是對的,如果人們肯聽我的勸告,這個世界一定會更好。”

性格特色: 理性的、命令的、要求完美的、嚴厲的。

基本恐懼: 瑕疵、被責備。

基本欲望: 正確,做對事情。

從屬動機:

為了實現理想,改善社會,導正社會,努力控制每件事情以避免錯誤發生,證明自己是對的,免於受到責難。
健康狀態:

健康的一號人非常正直,是非分明,有強烈的道德觀。他們理性講道理,自律,穩健有節制。擁有高度的倫理道德感,對他們而言,真理與正義是最基本的價值觀。誠實與正直使他們成為傑出的道德師表、眾人的典範、以及真理的見證。他們極有原則,要求公正無私、客觀公平,願意為眾人的利益提升自己。他們把阿波羅的理想具體化,培養美德,達成完美和平衡。

一般狀態:

一般的一號人覺得自己有一種高上的義務,應該親自改善每一件事。他們可能變成革新者、評論家、或是高尚主義的理想主義者。他們提倡各種主張,為理想而工作,希望事情朝著他”應該的”狀態發展。他們害怕犯錯,認為每件事都應和自己理想中的情況相符;他們做事重程序、乾淨俐落、鉅細靡遺。然而同時也缺乏人情味、不苟言笑、在感情上較拘束。他們嚴格控制自己的情感與衝動。他們的思考方式重分類與歸納,將每件事二分為是非黑白對錯。對每件事,都有很多意見,看到不對勁,會糾正別人。對自己和別人都很挑剔,愛批評,沒耐心,吹毛求疵。他們是完美主義者、工作狂、對自己和別人永遠不滿意。

壓力方向:

第四型。

安全方向:

健康的第七型。能接受現實中的不完美,包容多元化,變得理性、人性與喜悅。

莘莘學子你繼續讀死書啦
有錯唔出聲會縱容錯誤都唔識
將來你帽左記得包容樂觀接受唔好出聲呀on9仔

有無認真睇?😂
由頭到尾完全冇人幫口
個個置身事外
尤其戲院入面坐正小學雞隔離d人咁都忍到

分分鐘會有豬屌返你轉頭先恐怖

試過
直頭撩我隻揪
希望香港多啲樓主呢啲人
樓主你呢啲先係正常人 respect!
其他人眼中可能會覺得你多事麻煩
但你完全無錯無問題
班死廢老同自私仆街以為其他人唔出聲就覺得無問題
一定要出聲屌
啱就啱 錯就要認!
公民道德根本好撚重要!

你同上面條on9一樣

係咪唔識字 唔識分咩叫正常聲同大聲到滋擾嘅噪音分別喺邊?
唔識嘅話返屋企叫你呀媽教你

從來無人講過少少聲都接受唔到
就算係我、樓主同樓上啲巴絲
都一直只係話:敲扶手、播野唔用耳機、大大聲講野、大大聲食野呢啲好滋擾
從來無人講過要其他人一粒聲都唔出

怕你睇唔到呀 我特登覆多你一次
有時都諗唔明
公眾地方自重真係咁難咩

咪係 失禮嗰個係自己咋喎

你同上面條on9一樣

都一直只係話:敲扶手、播野唔用耳機、大大聲講野、大大聲食野呢啲好滋擾

如果我覺得你講野把聲好滋擾可唔可以叫你收聲?
有時都諗唔明
公眾地方自重真係咁難咩

咪係 失禮嗰個係自己咋喎

做得出呢啲滋擾嘅人多數無羞恥之心,更加唔會覺得失禮,
你同佢心平氣和講道理,佢仲會屌返你老母,
所以千祈唔好怯,同佢玩到盡就啱。

你同上面條on9一樣

on9 電話播聲可以有幾大聲請問

一野轟爆你耳仔就話
根本絕大部份都唔知佢電話播緊乜

你同上面條on9一樣

一野轟爆你耳仔就話

咁你去驗下耳

呢間幾好㗎,我呀公八十幾歲撞聾都係呢度做test
https://www.otichearing.com/adult-hearing-test/

祝你早日康復

你同上面條on9一樣

一野轟爆你耳仔就話

開擴音都聽唔清,咁開嚟做乜?聽唔清就唔係滋擾?
你就無算GUT屌人都無理由合理化滋擾人嘅行為,定係你本身就係嗰啲嘈人嘅仆街仔?
自私乃香港人核心價值
樓主夠吉士
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞