出一次街,開聲4次叫人靜d係咪我問題?

243 回覆
2559 Like 62 Dislike
支持樓主 我都日日屌唔少痴線佬/婆
冇啲家教
支持 香港好需要多啲樓主呢類會面斥不雅嘅人
放工見到班𢦀鳩兩道門淨係開一邊,我都會岀聲話你地係咪𢦀鳩迫埋囇同一邊?

嗰日同同事講起類似話題嘅時候佢講咗句:
班人硬係要解決提出問題嗰個人
sad but true
隔住個moon都覺得好嘈
而家出街已經習慣7成時間戴headphone
收皮啦精神病人

呢度香港黎
你適應唔到唔該返去你祖國

似係你適應唔到

你係咪離開咗老母個臭閪適應唔到正常世界呀
係你有問題
點解周圍d人都唔出聲?

你不如喺屋企唔好出街

係咪唔識字定睇唔明?
係戲院睇戲講嘢嘈住人係正常?
搭車開speaker煲劇逼全車聽又係正常?
你係咪新腥港人
支持樓主,見到唔啱嘅野就會屌!唔似平時啲人食花生、懦夫咁樣
支持啊 依家d人好似冇依d意識
唔理你咩種族 我都會好聲好起提醒下
有d會用鄉下話屌翻我添 但我唔理
講完就當盡左公民責任
香港從來都冇日本嗰種睇“空氣”嘅文化,成班自私撚做嘢之前都冇諗過會唔會影響到人,同埋人人都咁做會有咩後果
最好就全街人一齊唔插耳機播歌播片,全部人一齊大聲叫大聲講嘢
多謝樓主開post,又可以block晒啲大陸喱
btw支持樓主
Respect

試過一次 喺巴士上層有對母女
個阿媽一直用鄉音話講電話
個女都叫過佢細聲啲
咁個大媽當然無理佢
好啦 講完個電話
點知就開始大聲錄voice message
一直喺我後腦轟炸
我終於開口請佢安靜啲
然後佢個女補刀
「叫咗你係車靜啲,畀人話啦」

全程車 真係無人出過聲
只會見到啲人面有不悦 但又唔敢開聲
其實遇到呢啲情況
未望住佢 睇佢醒唔醒水
唔醒嘅 禮貌地叫對方唔好嘈到人
唔聽嘅 未屌鳩佢囉

香港呢個地方 係要靠我哋每一位一齊去守護
樓上果班腥港人
嚟到文明社會 學吓禮貌
吠少啲 吠細聲啲 乖

到底幾時先喺香港發生

好快,仲有鄭捷
收皮啦精神病人

入返你老母個窿啦
我睇戲叫隔離個師奶收聲4次
仲有左後有個師奶帶野入場食到沙沙沙聲 勁影響
你做得對。香港人唔會咁,係啲新移民先會大聲播,正一生蕃。
安靜是孕育文化的根本
所以啲人話香港人冇文化真係駁唔到
我成日都屌果班大大聲播片,voice message,打機嘅仆街冚家產
睇戲叫人唔好嘈我都同意
但搭地鐵敲啲扶手呢種程度嘅聲音都接受唔到?
香港本身又冇地鐵車廂要好安靜呢種文化
亦都冇咁嘅規矩
即係好似有人搭車打車輪咁,你頂唔順咪自己行開囉

我覺得睇唔順眼開聲講本身冇問題
但你咁小事都形容到好似有人喺車廂夾band咁
仲話其他旁觀者點點點
甚至香港人DNA乜乜乜
會唔會你自己都有啲問題呀?

唔好話香港人吖,有時見啲白人鬼仔搭地鐵仲嘈啦
使唔使咁重怨氣

越講越多黐線佬出現
用銀仔狂敲支扶手敲到亨亨聲都要接受?
仲喺正人地耳邊敲喎
開頭我以為有顛佬上左車咋

你咪個癲佬囉
1.搭緊車叫人唔好開聲玩電話
2.個阿伯喺正我耳邊用銀仔狂敲支扶手我叫佢停
3.4.睇緊戲叫後排幾個小學雞收聲total兩次

香港人到底有冇可能學識喺公共場合要專重其他人安靜既權利?

暫時睇起上嚟你都係正常的,因為你都只係識得D7阿伯同小學雞;等你有日夠胆D9啲蝗同蝻先再post上嚟啦。
戲院我都成日開聲,通常細路情侶
討論劇情個d
好少有人敢駁
啲人會話佢地有言論自由 佢嘈唔關你事
巴士呀叔都話大家都有權講野
你點駁佢
大唔大聲冇標準
只係對聲音敏感啫
自己聽歌算啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞