兄弟姐妹一齊供樓是否on9?

173 回覆
483 Like 12 Dislike
其實有呢班衰仔衰女 , 老母比埋個首期都仲要諗咁多 ...

我係個老母就自己比首期買樓,然後出租搵租客供仲好 ...唔駛貼錢買難受
一定唔可以落姐/妹既名
男人都仲有可能睇重親情 女人眼裡只有利益 唔會諗你 到時一定同你爭
我仲被人狂咬痴撚線
老婆最多識左10年,兄弟姊妹識左成世。
男人老狗為左個老婆同自己兄弟姊妹反面

其實結咗婚都冇話咩大問題,男人之間合作投資,做個老婆你爭乜撚嘢?

之前同兄弟夾份又係,啲長輩話老婆會唔滿意,會爭家產
又回帶呢啲問題
共識問題,夾份買樓其實咪夾份投資,一開頭大家講清楚,例如5年review一次,睇吓參與嘅人有冇需要套現,有嘅咪甩名,另外2個真正持有物業囉⋯⋯再唔係咪律師樓立約。其實點會解決唔到?
你第二段果啲我上面教學寫咗啦,全部數字嘢
想keep咪bear轉按
想要哂咪甩2個名,俾翻2份錢囉
唔知點解覺得你係毒撚黎
唔好搞咁多野啦 又啦係有好撚有錢
到時你地事旦一個話要拎錢套現 大家企左係到就on99
如果到時樓市係跌賣左又唔撚抵 錢銀既野最撚麻煩 特別係窮撚
其實9成人都會為錢反面,理得你兄弟姐妹
樓主仲要3條友供,第時個個結婚點算,女既就話有機同老公住,咁兩條佬呢? 點分,實嘈到仆街
利伸,我老豆就係咁同左6兄分姐妹反面
點解你會可以諗得咁理想
唔知到個世界理實成點
烏托邦d fd
樓上有人話我嘅做法現實冇可能,難分
但只係留低一個難字
我拎啲數據出嚟又話供多咗,又話結婚

屌咪話計人頭,結婚你一係繼續夾份,一係甩名攞翻自己果份走,仲邊有第三個選擇姐

真係你地話難就難咩
7個人就可能麻煩啲啦
立翻張約保護自己會理想啲嘅
我係咪毒撚你可以唔洗理,但我淨係見到連登好多老婆奴
又一個老婆奴
講$失感情
屋企人尤甚
你都on撚鳩,人本來就係自私,冇需要果陣咪放係到供,到自己要結婚果陣有需要層樓咪會諗點套現。拎黎住,你都on99
樓主3兄妹供,我估如果有良心嘅會供俾老母住掛

投資角度就真係要計數啦
老婆陪一世 你係咪想像太好。
SUPPOSE兩個都有機會反面,老婆反起面上嚟佢同你一D關係都冇,兄弟姊妹都有機會念在同一個老母出。
成家夾埋食埋你果份
親人又冇 錢又冇
唔怪得你話我utopian原來自己就係個個為左錢可以乜都得嘅人,咁你應該成家都係咁。
Sorry同我兄弟姊妹唔會咁做就算死都唔會飛起自己人
其實呢度啲人諗嘢淨係用自己果套,唔會諗人地係咩standard去面對問題

下下話人on9話難就將件事講成事實咁講真入得呢個post有幾多個真係試過夾份買呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞