兄弟姐妹一齊供樓是否on9?

173 回覆
483 Like 12 Dislike
係啲兄弟唔結婚先有得諗
屌 千其唔好 仲要大家本身唔係好親
你見大把人爭遺產 爭身家
就知兄弟姐妹既感情係錢面前係有幾咁薄弱
無錯,仲要係層樓喎
香港人做奴隸成世,日望夜望就係有間屋

如果成屋都係廢柴預咗靠自己無可能買到
咁呢個都不失為一個方法
同一個老母出都反面就死左佢算啦
會結婚成家立室㗎嘛
大嫂弟婦呢d女人手段好麻煩,而通常d男人又會聽哂老婆話
係,公屋出身,但近幾年大家搵到下錢,一家人儲個首期其實就輕鬆好多,都有共識下一層都係咁樣買,不過就換人落名
大家一人一份 相安無事
點知樓價跌 有人開始失業 得返某d人供 但名都係果班人 同一條腸出冇計
之後有一日有人提議賣樓 風暴開始
一齊供無問題,如果大家都講兄弟情,但第時結左婚,人地老婆就會同你搶屋咖喇,除非人地個另一半好有錢 結婚買私樓住 如果唔係到時大家都結婚 2個女一定爭 人地結婚你唔結 間屋一定順手俾左人 咁你供黎把撚

一齊供樓真係好無謂 一定會為邊個住而嘈 除非樓主大方供完唔要層樓
家姐另一半都無乜經濟壓力,所以老實咁講,真係大家背景唔同,我地屋企比較好彩,關係又好,無乜為呢啲錢銀爭執
計埋供樓
升漲
雜費差餉 好難均分架
你真係on9喇

第時套出黎
層樓升值咗,咁還幾多畀佢呢?

萬一樓市跌咗,佢想自己名入市,咁你又點甩名同套錢呢?

咪玩啦小朋友,諗得太簡單
到你計劃買樓你就知
明顯係ff從冇買過樓嘅小朋友先會諗得咁簡單
根本唔係團唔團結問題

除非我月入幾十萬,唔計較情況下幫細佬妹

否則,到第個要買樓結婚要錢時,突然甩唔到,或top唔到夠錢,實怨架
唔知樓主媽媽係咩人
但小心到最後用「你呀哥係仔要娶老婆,你係女人搵個有樓嘅老公」呢d理論會撻你

利申:我就正正係差d中伏,我媽話我有能力,叫我幫細佬供樓for第日娶老婆用
咁大個人仲阿媽話
前提係真係無人想拎來住
升值咗咪計翻升值咗幾多除翻人頭?有咩唔啱?想學嘢

甩名:
https://starpagency.com/%E4%BA%86%E8%A7%A3%E6%9B%B4%E5%A4%9A/%E9%82%8A%E9%96%93%E9%8A%80%E8%A1%8C%E5%81%9A%E6%8C%89%E5%A5%BD/%E7%94%A9%E5%90%8D%E9%99%A4%E5%90%8D%E8%BD%89%E6%8C%89%E8%A6%81%E6%B3%A8%E6%84%8F%E4%BA%8B%E9%A0%85/

有哂教學,錢銀都係數字,有咩分唔均?

請問可以有幾複雜?
逐個出身就加入
想甩名即刻買賣? 送契?
定係又突然多咗筆錢做正式買賣?

送契無得做按揭

仲有,抽樓,抽居屋果刻你已經無樓係身,係咪一定話甩就即甩到?邊有咁易呀小朋友

另外,升咗值

當升咗100萬
分3份?畀返33.33333萬畀佢?

咁你供樓呢?你果100萬唔使息?

你估真係好分得公平
其實係因為同屋企人夾過份買樓完成哂買賣個操作先回呢個post

如果樓主老母係果啲重男輕女嘅要小心啦
你要用呢啲情況去set restriction我冇嘢好講
買賣樓都唔會一日內搞得哂手續啦

要玩抽樓又會唔會入票果日先去甩名呀

100萬分3份33萬3千3百3十3個3,我自己俾多1毫子出嚟囉,有咩問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞