得返我信熊市未完?

664 回覆
262 Like 181 Dislike
佢人生目標就係等樓價跌
係度9Up 不如post 下你加左幾多注淡倉好過啦 唔識玩果又信你果啲 都比個市夾撚死左啦
要低到03年咁先可以低過佢賣樓個價10年仲低過97
淡狗俠算係咁啦 比人當狗咁撚都仲出黎吠
狗黎講算係一隻好狗
老千手法永遠一樣,講撚到自己無敵咁,有班傻西以為咁易賺,就當佢神咁拜,到最後咪又開group收錢...其實佢乜L 都無trade 過,可能信佢果班傻西仲勁過佢
你令我諗起discuss 好耐之前有條友叫精圖文...
憑你講呢句就知你完全無料
股票唔係零和
買中間公司賺到錢 年年增長嘅話
個個股東都會受惠於股價升 人人有錢賺
正解, futures 就真係零和啦
因為佢地呢派係當股票係賭場
用投機策略 加埋歷史統計數據同宏觀資金流分析
炒出炒入
所以得出零和結論
妄想被害症
如果係買緊間公司嘅價值 你係唔會需要討論依家係牛市定熊市 你覺得抵買就買得
無錯
股票可以係賭博 投機同投資
我見前面所有討論都係用投機角度咁覆先咁講
再者,你真係用價值投資係唔洗理牛熊市 純睇個人能力 平就買得 唔需要討論係牛係熊
黎得講週期嘅 大部份都係買緊一段交投熱絡嘅發生機會 即係投機 即係一場0和遊戲
歷史大把名人 高手都係係資本市場投機同賭博(e.g. 科斯托蘭尼,JP, Paul Getty)
唔好覺得自己玩長線玩價值投資就高人一等
上得連登鳩大家都係平凡人 贏到錢最實際
無人話高人一等
不過講到技術分析/圖表派/Trader 一次都無錯過無蝕過就on9
例如樓主

投機角度 股價市場必然係零和
投資角度 股東的確可以齊齊透過生意搵錢
但假若你係價值投資緊 點解要討論牛熊市?
牛熊市唔係日出日落 只係回顧歷史得出嘅數據同週期
無預測緊佢嘅出現黎決定自己嘅買賣策略就係投緊機
未錯過未蝕過 全香港得佢一個
講出黎自己有冇笑
好難想像一個人可以咁撚on9
不過都唔夠信佢班人on9
屌你老母,賣自住樓低賣高買落錯車摸頂有撚資格教人咩,你老母大平賣呀
睇住佢俾人撚到語無倫次

強如呂布 一樣俾我撚到狗咁
呢D垃圾真係娛樂大家
食屎狗,D reply十個有九個都係屌柒你剩低嗰個就係淡狗俠,你不如收皮咪撚再上黎啦垃圾
食屎俠,交租啦

10月14 美元兌人民幣6.91

11月頭跌小小到 6.97

之後人民幣一路升半年到而家 6.7

係咪無講 「肯定會」只計2個星期
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞