得返我信熊市未完?

664 回覆
262 Like 181 Dislike
見到坊間好多資深投資專家都話牛市重臨,準備破頂,股樓上望幾多幾多,如果你信,你啱,有膽識,有眼光,絕對係好事,我唔想累人輸錢,如果我啱就更好,我贏錢,同路人贏錢,當然希望堅守信念嘅巴打贏錢,但眼見同路人走下又一個,走下又一個,去相信牛市重臨,上望兩三成,其實比我嘅堅持更合乎邏輯,股樓經濟絕對唔係一盤死嘅數,夾雜好多人為/ 錯判/ 感性/ 突發事件,永遠都係各有各道理,所以需要不停用多角度思考,抽離自己,鞭撻自己,如果有用過苦功而錯,至少我唔會後悔先。

最近幾個月股樓急速反彈以來,我俾樓post為首一班人打住正義之師旗號猛烈狙撃,嗰幾個名重複又重複洗板,當中有幾多係出於利益衝突/ 幸災樂禍/ 見風使舵/ 道聽途說,佢地話冇,你信唔信?每日破口大罵、老屈、妖魔化,ff我家破人亡,成為佢地嘅開心來源,就講CCL,我由188.64大頂話開始跌,之後跌到落169,升返上179,暫時係好友贏定淡友贏?顯然易見。但我都理解個勢頭升緊,好友high,淡友自我質疑,人之常情,但事實歸事實,一日未破頂,所有美好前程都係空談幻想。如果要動員成個業主羣黎圍攻淡友,以幻想作為據點,人數作為聲勢,不斷侮辱性攻擊,從而令淡友係討論區失去討論熱情就當自己贏左,而唔係以事實作為依歸,絕對係幼稚行為,好多好友,甚至連一段比較像樣嘅文字都冇打過出黎,流於街頭罵戰叫囂,完全失去討論意義,好難吸引到人認真交流。

每次回應、開post,我都會重覆睇法冇變,直到HSI/ DJI/ NQ/ CCL任何一個指數破頂之前,我都仍然相信熊市未完,個人意見,啱聽咪聽,唔啱聽當笑話,再者,我由各個指數頂位日開post話股樓開始熊市,升穿咪狙撃,何必心急?樓post班人成日叫我黎講野,我其實諗唔到講咩,諗法又一直冇變,然後一出聲又係嗰幾個帶頭鬧,講乜都係鬧,真係創意無限。

講明先,我冇野想補充,未必會覆,陣間邊個又話聽到街口陳太話没事几搬左上大灣區劏房燒炭又high一輪,我冇咁好氣,私人事冇興趣再分享/ 糾正,呢個post,繼續留俾上文提到嘅種種行徑。

我回post = 以為自己好重要、跌先敢出聲
我唔回 = 潛水、跳樓死左
我態度差,因為我個人衰鳩格
業主們態度更差,都係因為我衰鳩格
上年咁多人多謝我幫佢地避急跌,係冇料自大
今年有條撚屌屈鳩我害佢輸錢,就叫我道歉
真係...

關於經濟,未來只計劃開多一個post
一係睇中
彩自然會攞到,跌夠會叫相熟巴打入市
一係睇錯(HSI/ DJI/ NQ/ CCL是但一樣破頂)
公開道歉,永久唔入財經台&房事台

繼續
冇變
睇淡
潛先
我信中港係囉,美一大半機會完左
留名睇戲
G持

一陣呢個post 熱鬧囉
投機好個人既,又唔一定要次次岩,又唔一定要人地信你
想講dji差唔夠4%破頂 黎緊業績期應該有trend
其實破頂都唔一定等於牛市重臨?
留名
支持沒蛇 唔洗理啲無謂人
巴菲特都唔係100% 中啦
但無屎柯出名百發百中
原本諗住三萬點放

而家放心hold 多陣
Tldr

正put 驚西

林太都醒過你呀傻hi
信你百發百中
深信只係暫時反彈
lm
符合國情,恆指跌就開始出來扮大師
留名
但抹屎兒自稱百發百中
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞