【佔中案裁決】九子罪成

134 回覆
173 Like 46 Dislike
【佔中案裁決】九子罪成

1小時前

佔領運動發起人戴耀廷、陳健民、朱耀明,以及另外6名參與者被控煽惑他人煽惑公眾妨擾等罪,法官陳仲衡現開始宣讀裁決,裁定九子罪成。

相關新聞:【佔中案裁決】政府清算或未完 律政司:需時審視證據

九名被告包括「佔中三子」戴耀廷(54歲)、陳健民(60歲)、朱耀明(75歲);立法會議員陳淑莊(47歲)、邵家臻(49歲);學聯前常委張秀賢(24歲)、鍾耀華(26歲);社民連副主席黃浩銘(30歲)及民主黨李永達(63歲)。

各人合共面對六項控罪,其中三子面對三項控罪,包括串謀作出公眾妨擾、煽惑他人作出公眾妨擾及煽惑他人煽惑作出公眾妨擾罪;陳淑莊、邵家臻、張秀賢、鍾耀華及黃浩銘面對煽惑他人作出公眾妨擾,以及煽惑他人煽惑作出公眾妨擾罪;李永達則面對一項煽惑他人作出公眾妨擾罪。

【案件編號:DCCC480/17】
記者勞東來 楊思雅
<蘋果>
即係會上訴
李永達:連監都未坐過唔似樣 黃碧雲:好彩有告你

「佔中九子案」將在下月9日宣判,「佔中九子」之一、民主黨前主席李永達昨日舉行新書《判刑前的沉思》發布會,民主派多人撐場,包括:民主黨何俊仁、劉慧卿、胡志偉、涂謹申、黃碧雲、單仲偕、尹兆堅、林卓廷;工黨李卓人、社福界邵家臻、社民連陶君行(港同盟成員)等。

李永達說,2017年他被預約拘捕當日已萌生寫書念頭,面臨入獄不覺自己偉大,「連監都未坐過,好似唔似樣」、「民主唔會天跌落嚟」。他在書中後記提及,牢記已故民主派元老司徒華說過的一句話:「不要讓民主黨敗在我們的手中。」

李永達在新書發布會上表示,在2012年立法會選舉落敗,以及2014年雨傘運動時,都沒有想過寫書。2017年林鄭月娥在特首選舉勝出的第二天,他接到灣仔警署打來預約拘捕的電話,遂產生寫書的念頭。李永達不擅長打字,他利用iPhone的語音功能將口述轉為文字,他在書中的序言道:「我喜歡辯論,甚至是激辯。我相信在尊重事實之下,不同論述及分析是可以為民主運動帶來更多的選擇。希望這本書能為未來的民主運動激盪起絲絲漣漪。」談及雨傘運動,李永達指:「我作為組織者能夠在香港這個歷史時刻成為其中一員,我感到無上光榮且無悔。」

判刑在即,李永達受司徒華影響,有感入獄只是很「濕碎」、「連監都未坐過,好似唔似樣……搞咗民主運動成20、30年,尤其搞佔領運動,我知道可能有機會被拘捕坐監,但我從來唔會用咩偉大、犧牲啲字,坦白講就係,如果我哋信民主唔會天跌落嚟,即係共產黨唔會直接俾民主你,唯一方法就係爭取、抗爭番嚟。」

多名民主派人士支持李永達新書,李形容,出席者都是他「真誠的朋友」。同是民主黨的黃碧雲笑言,從電視上得知李永達被拘捕時「好開心」,後來見到李永達更上前擁抱並說:「好彩有告你!」。黃碧雲解釋:「其實民主黨真係有參與佔中架嘛,我哋嗰時真係好認真學點樣非暴力抵抗,又上堂咁。就算到佔中後來變咗雨傘運動,我哋好多人都在場,有啲人做糾察、有人搞論壇,前線、後援都有,無理由唔告民主黨。」黃碧雲又說:「好感激李永達代表我們民主黨,代表了我們所有不用坐(監)的人,大家都應該問:點解係佢唔係我?好感激,其實呢九個人係幫我哋頂咗一刀。」

「佔中九子」另一員邵家臻稱,李永達是他的好朋友,他的父親過世時,李永達到喪禮陪伴他和邵母一整晚。邵家臻在2016年掙扎是否參選立法會時,李永達亦有給予意見。邵說:「我問阿達,做咗政治之後呢,會唔會做唔到自己?佢就話,睇吓你自己點行。」4月9日宣判,邵家臻坦言希望能與李永達在同一個監獄服刑,「雖然唔同倉,但可能係不同嘅時間(放風),望到佢行過、或者踎喺度打籃球咁……咁樣已經係寒風裡面有杯茶飲吓,都唔錯。」

工黨李卓人亦有出席,李永達笑言,李卓人在去年九龍西補選落敗時,曾為李卓人而哭。李卓人則說,在4月9日當日亦會落淚,稱「李永達是有情有義的經濟大右派」、「可以交心」,又指「有時唔明點解揀佢哋九個」。李永達表示,還有很多料可爆,會考慮為回憶錄出下集,但有些內容證據不夠,在獄中亦不能用iPhone打字,或會先在獄中寫大綱。

https://hk.news.yahoo.com/%E6%9D%8E%E6%B0%B8%E9%81%94-%E9%80%A3%E7%9B%A3%E9%83%BD%E6%9C%AA%E5%9D%90%E9%81%8E%E5%94%94%E4%BC%BC%E6%A8%A3-%E9%BB%83%E7%A2%A7%E9%9B%B2-%E5%A5%BD%E5%BD%A9%E6%9C%89%E5%91%8A%E4%BD%A0-123737270.html
泛民:香港民主最黑暗既一天
挪沙眾生相
民主的路好難
究竟要犧牲幾多人先夠
又有幾多人坐享其成
又DQ 焦土派又有得焦土 正
焦土派或成最大贏家
其實咁都入到 以後邊個做搞手邊個死
各人合共面對六項控罪,其中三子面對三項控罪,包括串謀作出公眾妨擾、煽惑他人作出公眾妨擾及煽惑他人煽惑作出公眾妨擾罪;陳淑莊、邵家臻、張秀賢、鍾耀華及黃浩銘面對煽惑他人作出公眾妨擾,以及煽惑他人煽惑作出公眾妨擾罪;李永達則面對一項煽惑他人作出公眾妨擾罪。

煽惑他人煽惑他人煽惑他人煽惑他人煽惑他人煽惑他人煽惑作出公眾妨擾罪
試下叫碧雲邪神坐監,搞到連議席同教席都冇埋
關撚事, 係班左膠抵死. 支持政府打壓左膠

又唔見法國佬有事?
大佬,香港而家咩人做法官,咩人做律政司長,唔係唔知掛?
以胸襲警都有人告,告得入,立法會違晒基本法都話唔干預運作,仲有件垃圾走去HKU致詞話言論自由唔係大晒
以胸襲警已經改判社會服務令毋須入獄
無嘢噃,只係表示和平理性抗爭冇出路
呢班撚樣連講野都唔撚正常......
和平抗爭同暴力抗爭都無出(梁天琦)

借口頭抗爭搵錢最有出路 (飯民, 毓民)
呢條例真係民主黑暗 以後黑警唔批 所有集會麵用得黎告
Rip
支持政府打壓左膠

左膠比中共更衰

支持政府立23條打壓左膠 (反正我攪緊移民)
單案剩係得黑警人證,「被害人」又係黑警,擺到明有利益衝突,根本就連告都唔應該告

個初審狗官就更加唔使提
香港司法
侵侵都有講: 美國左膠仲難頂過習近平
煽惑他人煽惑依條罪邏輯上有問題,好似分惑街得黃浩銘一個被告,入左煽惑,但同時入埋煽惑他人煽惑,即係黃浩銘同時係煽惑「他人」個「他人」,亦係煽惑者
依班垃圾泛民,早死早著啦,
你班仆街賣港賊,而家個個都睇穿晒你班仆街真面目

剩係識今天我,屌你老母啦
台灣可以睇到所謂既一國兩制
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞