[經典共賞] 牛仔 • Workwear • 古着 • 軍褸 • Boots • Country Style (24)

1001 回覆
11 Like 11 Dislike
所以問係物料定其他製法個d令佢貴?
因為overpriced同佢本身貴有d唔同意思
貴就一定,

我覺得o ng overpriced 睇你buy 佢d 咩。

e.g Buaisou 一件tee 要$9xx, 一個tote, 一件shirt 要3-4千。 一定好多人覺得overpriced...

但我鍾意幾個架仔對藍染嘅熱誠,所以我覺得ok ...

睇你想要咩
之前post過啦
手工野同mass production 一定冇得比,sourcing cost,製法同成品穏定度etc決定左,正如所謂手工結他一定貴過大廠,spec一樣情況下,你木個d cost會比人貴

一件野貴唔貴同佢用乜廠,source 乜料同成本,製法 ,數量設計etc個d有關係,當然仲有marketing cost個d,

但overpriced 係件野根本本唔值呢個價

我都覺得FW貴,但overpriced 未至於,所以想請教一下overpriced 原因
我意思係佢成個品牌嘅定價水平 都係貴過一般日牛牌子 無論係tee 牛 工裝軍裝 都係貴啲
例如工裝 啲款獨特嘅 有reference嘅 相比之下咪值啲
但tee 同埋尤其係俾bs吹到大一大嘅牛仔類 呢啲有好多同級同類嘅商品 fw啲質素都未真係到嗰一皮 又大把牌子好過佢 咁咪overpriced 囉
咁fw都係好牌子嘅
其實fw 係軍,皮,工好。牛係正常唔係特別好
其實牛你以差唔多定位既warehouse 黎講位唔差太遠

Warehouse dd 1003xx 同FW603xx 1943黎講(同樣以wwii做復刻定位)日本定價相差一千yen上下,warehouse 用美國幾個州混綿,FW冇disclose 乜綿,質感上似Memphis cotton,而FW五金比較有質感,車工上dd1003xx話忠於原著,缐頭較多,FW線頭工整

以差不多定位品牌同差不多定位model黎講,FW同WH相差大概1,0000yen,以WH後面可能係evisu group, 而FW可能用舊Joe Mccoy廠(安井係舊RM/JM人),佢未必太overpriced

留意接駁位 起碼我自己唔會買條咁嘅牛先
em ..... 的確係差左d .... 一線車過係好基本。
warehouse香港係咪冇實物睇到
Marvin vintage 條1942 levis s501x後面,會唔會人地照復刻?我唔肯定,不過條warehouse dd1003xx有仲多呢d「手工位」

所以佢overpriced係手工?復刻得唔夠味?
[img]圖片網址
自膠 貼唔到相

可以自己上marvin vintage睇下,佢有好多鬼罕vintage,望一望個復刻原版先講手工好d

我估贏家巴係指嚟個位。 上面係Marvin 度揾嘅42, 下面係fw ..... 條42 無問題。我都覺得係條fw有問題。

第一次著chup ..... 愛上
有件英屬香港製造既 Levi’s 牛仔嬲 trucker type3 係咪好野黎?
hahah....如果有件真levis 真係寫made in british hong kong.... 咁一定係好野。

如果係made in hk ... 就係普通野,但都應該有2-30年歷史,應該係late 80, early 90 嘅產物。

都可以算vintage 嘅
係寫British HongKong
真係架? 其實我無見過

British HK 令人懷念

問過下Levi’s HK 話應該係60-71年代

紀念都抵

我自己幾鐘意依件moleskin ,係wwc 入
靚喎。 今日著? 好熱喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞