[經典共賞] 牛仔 • Workwear • 古着 • 軍褸 • Boots • Country Style (24)

1001 回覆
11 Like 11 Dislike
Noragi ?

我都有個用咗差不多十年

小物都幾正 尤其錶帶
巴打好多喎!
應該唔係noragi
可能係yukata都唔定
我唔識講係咩
有分級數,不論舊時定依家

Kimomo (和服) - 正式嘅和服, 除非係特別場合,一般好少著。

Yukata (浴衣) - 一般人口中嘅”和服”, 日本人平時都會著(如新年等) 就係浴衣。

Noragi (野良着)- 即係工衣。 日本傳統工人如酒造,整年糕,菓子等都仲會著。

Kendogi (劍道着)- 就係劍道袍。 下身個條係劍道袴

(有錯請指正)
唔知應唔應該喺到問
香港啲古着鋪多唔多呢啲袋賣

唔該各位巴打
我都入左件 9 oz 薄荷色
如果係既比較接近野良著
9oz幾錢?
好似630
9oz 6xx, 藍色洗水$7xx ... 其他$5xx
9oz 普通色550 indigo 630 石磨藍染750
hahah sorry 記錯
有呀,好多
係咪warehouse?
講多少少自己知嘅
着物(kimono)
不講以前定依定都係最貴最高級,係有錢人嘅嘢,以前因爲d色好難先有,所以有特別嘅顏色就係身份嘅象徵,eg金,紫

浴衣(yukata)
係平民著嘅,價格由平平地百幾蚊套到貴都有

劍道着(kendogi)
係for劍道嘅,平民嘅多數藍黑色(剩係知咁多

野良着(noragi)
以前嚟講係窮人著嘅衫嚟,以前窮人係著藍黑啡,呢幾種色,平到乜咁,同埋佢係有少少厚道,以前冬天for保暖,可能窮嗰d係得一件或兩件咁著好似法工咁...點解依家咁嘅價,大家同明vintage嘢,有歷史同依家冇新出
多謝指正, kimono 係着物,和服係wafuku 先啱。

Wafuku 係統稱,Kimono係wafuku 嘅一種。
啱呀,和服=日本嘅衣服,因為以前外國人有交易,咁外國人都有衫賣畀日本人嘅,咁就出咗洋服(yofuku)呢個字
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞