[I/A][糞營運]Digimon ReArise(29) 無新活動玩

1001 回覆
0 Like 1 Dislike
留意紅字,留意紅字,留意紅字
如有問題,請詳細閱讀以下資料再發問
睇Q&A,睇Q&A,睇Q&A
善用Ctrl + F揾關鍵字

注意!!!iOS同Android互轉會令到魔法石歸零

遊戲畫面

感人機率

遊戲官網:https://digi-rearise.bn-ent.net/

日文資料網:
https://digimonrearise.boom-app.wiki/
https://gamewith.jp/digimon-rearise/

遊戲模式:
1. 主線:每個任有3個特殊條件,達成之後有粒星星,每章主線集齊齊所有星星有額外石拎
2. 時限の渦:打bit、特訓料、食物
3. 激突戰:
自己/朋友/公會成員打主線/時限の渦會隨機出現,會跌進化料、CB medal,得分越高越易拎高級素材,素材唔係必出
7lv或以上參興都有超進化core, 4lv或以上有專用core
你完成自己發現嘅lv越多,激突戰嘅lv就會升級
4. Battle Park: 即係pvp,得auto,冇得手動出技,有石同BP medal
5. Underworld: 有20層,每個任打完都有唔同獎勵

デジモン(Digimon)介面
1. 組隊 2. 揀寵入個島入面
3. 轉友情必殺 4. 睇自己有咩寵
5. 圖鑑 6. 賣寵

餵嘢食嘅重要性:
1.餵全隊寵食嘢食到絕好調會有3個額外Drop
2.好似會影響digimon某D數值,例如肚餓爆擊率會低D

育成:
1. 強化:即係升lv,要用bit
2. 特訓/突破界限:集齊6個特訓材料就可以提高現時等級上限
3. 進化:友情度、等級到達要求再加進化料就可以進
4. 升技:一共9lv, 可以食最終進化或前2階嘅自己升技
e.g. 飛行V龍可以食2次自己,3次V龍,4次V仔

プラグイン(Plugin):
幅圖好似CD咁嘅物體,可以幫digimon加數值同異常狀態抗性
有得食其他plugin升到+5,再用bit upgrade星數
食同種類plugin時有2倍經

ガチャ:有3部抽強機,1部石抽digimon、1部石抽plugin、1部友情抽plugin,間中有額外pickup機

ショップ(Shop):
1.必買商品:CB幣10支體水,,BP幣500蚊蛋
2.唔好買110體力包,有10電同1key,多數唔會用到key住,直接用110石回11次體好過
3.有粒40石禁藥,餵比digimon食可以加好多親密
公會:
過左第5章某一節之後就可以入
入完公會記住每日撳出席,25個以上有2萬bit+1電池

Friend:
最好唔好加自己公會嘅人,因為fd同公會成員都可以分享激突戰,咁樣就會有更多激突戰比你打

LIHKG Fd list + 公會list

初期建議流程:
1. 機率太閪,開局打到有20抽,抽到1-3隻究極體之後就最好唔好抽蛋住
2. 推主線直至有得入公會同加好友
3. 多打激突戰換體水/進化core,初期唔夠打都可以照入做寄生蟲,日後有能力就盡量打幫返人
4. 升爆究極體同手頭上比較勁嘅完全體
5. 打多d pvp, 盡快上到4300每星期有400粒綜援石同100bp, 500bp有得換1隻究極體薔薇獸強
6. 有4,5隻究極之後可以抽多d plugin

巴哈新手指南(有圖):
https://forum.gamer.com.tw/C.php?bsn=33678&snA=229&tnum=1

PVP機制:
7月30號更新對手能力值計埋CD,會難打咗好多
想確保自己係先手就要裝+SPD嘅CD

PVP排名方法:
最高9999分,同分跟勝率、場次排
每星期reset去4300,4300以下reset到自己個Rank嘅保險線
勝率唔夠50%或打唔夠35場會降班

抗性CD數值(抗性 + DEF / ATK / SPD):
普通無個性: 18% (友情抽)
個性Alpha: 24% [鬥技場(BP)幣換@80幣]
個性Beta: 30% + 111 / 196 / 12SPD (石抽)

攻擊CD數值(PWR/TEC + X率 / SPD):
無個性Alpha:100 + 10% / 10(友抽/主線)
個性Alpha:196 + 15% / 12 [友抽/激戰(CB)點換@250點/鬥技場(BP)幣換@80幣]*
個性Beta:304 + 20% / 14 (石抽)
防CD數值(DEF + HP):
普通無個性: 64 + 250 (友情抽)
個性Alpha: 111 + 500 [友抽/激戰(CB)點換@250點/鬥技場(BP)幣換@80幣]
個性Beta: 158 + 750 (石抽)
無個性嘅金CD裝 = 只有第1項屬性嘅有個性金CD
用CB幣及BP幣換既CD副效果不同(爆擊或速度)

Buff Turn數計法:
所有Buff / Debuff / 狀態 隔離寫嘅回合
都會係該回合失效 至於點失效 就係該回合 隻寵一普攻 就會全部冇晒
例子 : 防冰2回合
到左第2回合 傻西普攻 身上防冰失效 到高安普攻 高安身上防冰失效

以上Buff / Debuff 同理
例子 : V龍降防2回合
到左第2回合 Boss 一作出常規普攻 佢身上降防降攻 乜野都會失效

傷害計算:(未確定)
```java
[ ATK x (1 + myTotalBuff) - 敵人DEF x (1 + enmeyTotalBuff)] x 1.5^n

ATK = PWR or TEC
myTotalAtkBuff = 隊伍中ATK最高嘅1個主動/被動BUFF - 敵人DEBUFF
enemyTotalDefBuff = 敵人DEF BUFF - 我方最高DEF DEBUFF
n=0(冇爆擊) or 1(爆擊)
red]Q&A:[/red]
Q:首抽抽咩?(以下只列出究極體)
A:
泛用: 鋼鐡加魯魯 = 蛇頸龍獸 = 高安杜路獸 >= 閃光暴龍 > 鴉神獸
控場: 蛇頸龍獸 = 木偶獸 = 高安杜路獸 >= 鋼鐡海龍獸 > 鴉神獸 > 王子豆豆獸 > 鋼鐡悟空獸
範圍持續傷害: 科學怪人 = 宇宙腦魔 >= 密涅瓦獸
單體秒殺: 鋼鐡加魯魯 > 閃光暴龍
回血: 蛇頸龍獸
全體防狀態: 鋼鐡加魯魯 > 閃光暴龍 = 鴉神獸

Q:除咗飛V仲有咩完全體勁?
A:喺呢度睇技能
https://digimonrearise.boom-app.wiki/entry/digimon-list
被動/主動最好有埋唔同隊唔重覆防狀態/Buff/Debuff
留意個性,升錯唔好喊,常見有
回復型:回50%(全體)-100%(1隻) hp),視乎情況自己揀
異常狀態型:多體感電,氣絕,呢2種暫時究極體技能無解
高攻擊型:主動單體高%傷害果堆
Buff型:副技+60% PWR/TEC 果堆
挑釁: 巨星獸

Q: PVP點上4300拎綜援?
A:主要放控場+高爆發+防狀態嘅digimon -> 全隊99lv -> 升滿cd ->升技
新手閃暴/鋼加未夠專用core就升住替用嘅完全體頂住先
勝率高可以爆適量石盡快上去拎多d石

Q: PVP點組好?
A:異常狀態排行(7月25為止):感電=氣絕>=睡眠>封技=暗闇=麻痺 >=冰 ; error=燒>=毒
建議1隻高傷單體+1/2隻高傷範圍/控場+1/2隻控場坦+0/1隻補血
邊隻好d可參考首抽排名

Q:邊度刷cd好?
A:1,4,7,10章 打4-7
2,5,8,11章 打5-9
3,6,9章 打3-10

Q:激突戰點先高分D?
A:
1.唔好死,場上越多冇異常狀態嘅digimon(3~5),turn嘅數目就唔會升,即係等如你開咗嘅buff係無限turn
2.boss全體異常技->帶防異常狀態嘅digimon,初期大家多數冇純個性隊嚟講,被動全體>技能全體>被動某個性全體
單體異常技->帶挑釁星裝防果種異常嘅cd
3.揀主動技能係高%單體攻擊嘅digimon打
4.帶爆擊率buff,爆擊=1.5倍傷,digimon被動或主動技能其一即可(e.g. 主角、獸人sup skill 30%)
3.降敵人DEF(e.g. V龍 sup skill)
4.帶PWR/TEC buff
5.帶回血
6.裝備同埋升爆攻擊力、爆擊率加成嘅plugin,如果冇防boss狀態技嘅digimon可裝plugin加抗性
7.淨大約30秒左右可以等到夠鐘先禁友情必殺,會多咗友殺必殺動畫果幾秒做普攻輸出

Q:主角刺蝟嘅進化料點拎?
A:成熟期果粒主線3章咁上下會出拓己個任,做完就可以拎
完全體果粒主線未開放[暫時11章完]

Q:點解升唔到技?
A:進化路線唔同/未喺個島拎出嚟/放咗喺隊未拎返出嚟

Q:點解扣多咗體/變負數?
A:電話要轉日本時區,去設定揾時區果項揀東京GMT+9
方便但未必個個得嘅方法:
有巴打建議可以用
https://play.google.com/store/apps/details?id=net.dinglisch.android.taskerm&hl=zh_TW
開game同關game可以自動切換時區
*android 8.0試過,set timezone功能係用唔到
亦可以用
https://play.google.com/store/apps/details?id=tw.com.ks.timezone&hl=zh_TW

Q:打打下error點算?
A: 用體力嘅模式可以kill app再開game或者等佢背景auto打完先禁ok,激突戰只可以等auto

Q:唔識日文,打主線星星嘅條件up乜?
A:最多人問應該係以下
サブスキルで強敵を倒そう --> 用下面招技打死wave3紅色icon個敵人啦屌
メインスキルで強敵を倒そう -> 用上面招技打死wave3紅色icon個敵人啦屌
友情必殺で強敵を倒そう -> 儲藍色槽招技打死wave3紅色icon個敵人啦屌
____なデジモンを編成してクリアしよう -> 放隻__個性嘅digimon入隊啦屌

Q:唔識日文,CD同digimon嘅某d屬性up乜?
A:
スキル封じ -> 封技
エラー -> Error
ヤケド -> 燒傷
マヒ -> 痲痺
クリティカル -> 爆擊
ブロック -> 擋格
狙い撃ち -> 瞄準低血量打

Q:有冇得lock一隻黎打?
A:冇 但係有數值會影響你會狙擊血少嘅怪
Q:解唔到主線用友情必殺果粒星點搞?
A:
1.帶多體攻擊嘅友情必殺增加擊殺機率
2.視乎自己實力帶2-4隻廢寵拖時間儲友情必殺

Q:拓己任點做?
A:
1. 一隻成長期升到10等
2. 一隻成長期到20等
3. 一隻成長期升到20等
4. 一隻成長期升到20友情
5. 進化一隻成長期到成熟期
唔一定要升佢送隻亞古獸
你未開到後面嘅任前完成咗條件係唔會計數
e.g.你未完成2嘅時候完成咗4係冇用嘅,做多次啦

Q:日任要做乜?
A:
1. Fd list禁5個"挨拶”
2. 餵10次食物
3. 禁島入面禁完fd嘅digimon出現果個制2次
4. 冒險3次
5. 強化digimon 1lv或以上1次
6. 特訓1次
7. pvp 5次
8. 逹成以上條件

Q: BP、CP、友情pt點用好?
A:BP,CP換貴嘅蛋(500)=可能進究極體嘅蛋>專屬plugin>銀plugin>其他
友情回體/抽plugin肥料
防狀態表

1001開Post
Template :
LM
進究極體d 進化code一定要靠買?
唔一定要買,但呢排keep出新既,唔知啲舊既幾時先復刻,如果你急住升既就買左先,有堆2000cb 5粒既可能以後復刻機會都細啲
進左第一隻究極體會唔會差好遠
玩左幾日先得1500cb
如果進隻閃光暴龍先係咪會好打d
定儲多d換奧米加/紅蓮騎士
閃暴呢,其實真係無乜用,進黎都係for收藏
至於奧米同紅蓮,如果你抽到咁梗係進左先啦,同埋而家紅蓮碎有得打
但如果抽唔到既話,咁可以刷過個有紅蓮既帳先玩
奧米應該有排都唔會再出,換定碎都無用,所以你有就升左呢兩隻先,無就刷個紅蓮ac,先升紅蓮再升其他
早排奧米加臨尾幾日刷首抽中晒紅蓮同奧米加

紅蓮碎洗唔洗要頭幾名先會跌?
而家打親高lv激突都係開得一兩技就成飛死晒
打得萬幾傷排十幾
你做開場果個都拎到
我重玩打奧米碎 係開一大堆lv4 之後先打 通常執到2,3塊
可以靠砌隊下剋上嘅時代已經完咗
唔係不嬲都係課金隊輾壓既game嚟咩
以前就話靠完全可以追上去,而家完全體已經唔入流
人地隻紅lin就硬到hihi.
自己果隻就
愈想出激突戰既時候 佢就係咁出
想要既時候就唔多出 想點啊
想出激突戰既時候 佢就係咁出
想要既時候就唔多出 想點啊
依家淨係想拿拿林過保險線然後每日3場完
我尋日已經打左3場就算
見解包佬講豆王子蛋係5%高安1%王豆, 孵晒5隻發現真係亂嚟, 出過鴉 出過木偶就係冇王豆冇高安隻蛋係咪乜春都孵到
卡左係2800上唔到去
新玩大部分寵都仲係1技
好難上去
解包佬仲唔做嘢下星期出邊隻啊
人氣王火車?
火車!? 係唔係03 劇場果隻
係囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞