有冇可能唔用計數機做dse數學卷

38 回覆
0 Like 23 Dislike
咁而家同緊兩三個同學補習 自己係度忽發其想
如果唔俾用計數機 只係得sin log sqrt對數表做paper 係dse限時之內究竟拎到幾多分? 又或者要做得哂份paper要幾耐時間?
反正用左都唔識做

冇乜分別

唔cal機做卷的話
method分全部攞足
answer分全部0分
可能都有lv5喎
其實對數表要查唔會用好多時間

dse數真係唔難
你唔識計的話就算比計算機你用都係唔識
會計唔到In同log掛
Core maths有幾可要真係計埋個square root個value出嚟
我諗有5**實力嘅唔用cal機去緊起碼都有一粒啦
俾埋對數表再interpolate應該計到要ge答案掛
前提係筆算interpolation同埋d decimal唔好錯
有,當年上網睇到有人講考DSE見到個印度定巴基學生妹無帶計數機
D監考問佢部計數機,佢答唔使用
一係條女咩都唔識
一係就條女應該印度撚讀開印度數
sincostan,小數開方數?
Sincostan最多咪一兩題,齊steps無答案都係扣一兩分
做pp好少會見真係計個爛嘅小數喎開方數用返開方表示咪得
我先唔背 taylor series即場計sin cos出嚟
用數尺得唔得先
現場速算log trigo
其實唔計直接當答exact value得唔得
用數尺快到幾多?
利申 淨係聽過個名 完全唔撚知乜嚟
咪就係講最尾題3D,首先又唔係年年有,同埋最多咪4個分題,都係扣4分。
快好多 基本上數尺應該有log有in有sin cos tan
不過記得log有退位問題 求10以內嘅log要將數尺個數除10
以前屋企有老人家做工程有把20吋數尺仲學過點玩
taylor series 都可以interpolate個結果出嚟嘅
用直式筆算開方其實唔難

依家課程唔教之嘛
慢咗就梗㗎啦
但未至於會做唔晒

如果唔出3D killer嘅話應該都仲5**到
以前pure 唔用計數機係無問題既
要俾埋轉base先得
有個熱衷於數學嘅frd做卷最多唔用program
佢係覺得侮辱自己所以唔肯用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞