京都遊記2

1001 回覆
40 Like 6 Dislike
無問題呀!
蹴上鐵道情況

醍醐寺
間唔中陰天間唔中晴天
執相執死
唔好食 +1
一盒20舊勁難捱
台仔心態係咪 不能只有我吃
呢幾日天氣都麻麻
台仔介紹交通景點OK
但介紹食嘅真係唔好信
中過伏
台仔 :
未有料到喎,似乎今年比以往遲開花,但今年又比往年暖,真係唔識計。
京都實在有太多市集,除非你係成個月留係京都,如果唔係你都冇可能一次過去哂咁多個市集我而家去過嘅市集都係梅小路,知恩寺,上賀茂,北野天滿宮緣日,東寺弘法,妖怪市集呢啲仲有好多我都撞唔中日期去不過有一次就好好彩中咗麵包市集,開心死我亦都俾我真正見識到京都人真係好撚鍾意食包,果然係麵包消費第一嘅地方
而我自己都係鍾意去知恩寺同上賀茂呢個地方舉行嘅市集,多啲手作野同埋又有麵包餅乾賣,行得好開心架最正係近聖誕節前嘅市集,好多聖誕手作野賣!好靚
所以如果去京都撞中咗有市集舉行嘅日子,真係唔好錯過!

梅小路手作市集(佢同知恩寺係同一個主辦!)
梅小路市集就係每一個月嘅星期六係梅小路公園舉辦!(係1月同5月會暫停)佢有樣好就係地大夠大,行得舒服啲!佢仲有空地俾啲表現者表演,行完市集有得睇下野都幾好!

http://www.tedukuri-ichi.com/index.html

百萬遍知恩寺手作市集
知恩寺市集就係每一個月15號係知恩寺境内舉辦!我諗咁多個市集之中最多人去應該就係佢,我去過幾次知恩寺市集,次次都係勁多人!不過佢擺檔嘅種類就多啲,我自己就鍾意去排啲麵包檔位係市集賣啲麵包都係京都有舖架,而且有幾間都幾出名,次次一望埋去就已經成堆人排緊隊另外就提一提有一間賣餅乾幾好食,個名叫SUNNY SUNNY!有一次忍唔住同個檔主講我好鍾意食佢整嘅餅乾之後我買完餅乾佢特登收我平啲大家行市集見到呢檔嘅話,不妨買幾包試下

好慘呀
上賀茂手作市集
https://kamigamo-tedukuriichi.com/
上賀茂市集就係每個月第四個星期日係上賀茂神社境內舉行!基本上佢同知恩寺市集擺嘅野都差唔多,而且啲檔好多時都係一樣係個地方大可以行得舒服啲

北野天滿宮「天神さんの日」
http://kitanotenmangu.or.jp/annual_events.php
北野天滿宮嘅緣日就係每月嘅25日係北野天滿宮境外舉行,到時係天滿宮周圍都擺哂檔口,呢一個市集就同上面幾個唔同!佢擺嘅檔就多啲衫呀和服呀擺設呀,客源多數都係比較適合啲較上年紀嘅人!所以我次次行呢度都無野岩買而且呢度個市集就係有埋啲遊戲檔位,射公仔呀彈波子咁!睇動畫見到嘅就係呢度搵到喇

妖怪アートフリマ モノノケ市
http://www.kyotohyakki.com/mononokeichi/about.html
呢個妖怪市集都係無意中發現到,佢舉辦日子真係無特定!特別而家佢停咗更新,唔知之後嘅日子佢仲會唔會繼續舉辦!叫得妖怪市集,入面擺嘅檔攤全部都係賣同妖怪有關嘅手作野!而且舉辦嘅地點都係大將軍八神社,又係同鬼怪野有關題外話百鬼夜行都係呢度附近舉行,有興趣嘅可以行埋一条通,周圍啲建築物都會有妖怪嘅身影架

台仔嘅味覺應該係壞死哂
好難捉摸
不過而家好多景點都慢慢開花,下一個星期應該都入直路喇
伏到頂佢個肺
期待下次再黎京都
多謝絲打一齊live
玩得開心就最好啦
京都post留名
岡山係晴天之國嘛
上個禮拜去落到狗屎咁
口味唔同
平野神社幾好
嵐山開左一半 下個禮拜再黎
佢哋好興睇其他人blog介紹就去,唔識睇中文版tabelog嘅咩
中過伏,就要逼自己親力親為搵野食
其實跟TABELOG介紹都已經好夠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞