美股認真討論區 LXXXI

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
日日吹經濟差,日日股市就升到盡,啲經濟學家係咪呃飯食?

唔相反行 下下跟econ股票咪好易玩?
日日吹經濟差,日日股市就升到盡,啲經濟學家係咪呃飯食?

唔相反行 下下跟econ股票咪好易玩?

其實股市係超前實體經濟既,睇住econ黎玩你慢左半年以上

Eur安全啲,呢一年都係咁跌

波音好似ok?380入左d
想請教大家關於asset allocation既野
我心目中有兩個Portfolio (跟美國d投資大師pick)
股債比一個30/70,一個70/30
我來想focus係股7債3既portfolio,因為股票既historical return遠比債券好(雖然我知historical return唔代表將來既return)
問佐位朋友佢建議40/60(股4債6)
但美國之前已經有30年低息, 呢幾年個息有上升趨勢, 咁樣睇既話, 債既expected return應該會好低?
咁我應該stick with我個plan 股7債3 定加多d債券既ETF?
Thanks!
Btw新手請教,大家屌細力d
我心目中有兩個Portfolio (跟美國d投資大師pick)
我來想focus係股7債3既portfolio,因為股票既historical return遠比債券好(雖然我知historical return唔代表將來既return)
但美國之前已經有30年低息, 呢幾年個息有上升趨勢, 咁樣睇既話, 債既expected return應該會好低?
咁我應該stick with我個plan 股7債3 定加多d債券既ETF?
Thanks!

https://personal.vanguard.com/us/insights/saving-investing/model-portfolio-allocations?lang=en

可以睇下個比例同回報,風險的分別
tsla 260 -320大法
牛3咁既款
牛3咁既款

點解又升呀,我D sqqq @10.67
Beat
tsla 260 -320大法

牛3咁既款

點解又升呀,我D sqqq @10.67

唔好亂買
尾牛 好惡
小心
開定...繼續討論...

美股入門資料請參考下面本區FB link

https://www.facebook.com/美股認真討論區-162732501014462/?modal=admin_todo_tour

**新手請先睇睇FB頭篇文章

初心者組合:

80% VTI + 20% BND

2019 1月開始20% BND -> XLP

根本冇可能知幾時爆,除非你係未來人。如果人知道幾時發生咩事,應該已經發左唔駛做

所以要定期做rebalance,將個組合風險減低

一係好似好息巴咁,拉長個組合,今年YEN爆升,下年可能deep v 行番轉頭

一係好似好息巴咁,拉長個組合,今年YEN爆升,下年可能deep v 行番轉頭

只唸到用期貨同LC期權去hedge個匯率風險,日本股票會計做假太出名,日劇成日有講

你即係唔睇好佢不斷升啦
開定...繼續討論...

美股入門資料請參考下面本區FB link

https://www.facebook.com/美股認真討論區-162732501014462/?modal=admin_todo_tour

**新手請先睇睇FB頭篇文章

初心者組合:

80% VTI + 20% BND

2019 1月開始20% BND -> XLP

根本冇可能知幾時爆,除非你係未來人。如果人知道幾時發生咩事,應該已經發左唔駛做

轉XLP 係因為就算美國大跌市,生活必需品依然有需求而唔會大跌?
Thanks!

https://personal.vanguard.com/us/insights/saving-investing/model-portfolio-allocations?lang=en

可以睇下個比例同回報,風險的分別

Thanks 巴打

轉XLP 係因為就算美國大跌市,生活必需品依然有需求而唔會大跌?

Yes

你即係唔睇好佢不斷升啦

我指Yen。單體1年回報可以好好或好差,拉長左個組合後先會見到個trend

你即係唔睇好佢不斷升啦

我指Yen。單體1年回報可以好好或好差,拉長左個組合後先會見到個trend

個trend係 日本政府會係100~105 保匯率

唔好咁天真以為日本匯率係真free float到好強勢 到100 央行會干預 一日日本通漲唔上 yen都無條件太強勢
有冇人沽tesla
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞