美股認真討論區 LXXXI

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
轉自綠角blog

少到咁?一點幾%連通脹都唔過喎

科技股NFLX打頭陣

家下諗緊入唔入Netflix 好

科技股NFLX打頭陣

你博aphria會升仲好
轉貼: 支那流動性與港元保衛戰的因果關系,支那寬鬆不止,港元保衛難休

自四月初開始,港元匯率壓力有所減輕,逐漸脫離弱方兌換保証水平。與此對應的,是香港資金面收緊,拆借利率攀高。4月10日,HIBOR港元隔夜利率,HIBOR港元(1月)均創年內新高。

港元保衛戰?
睇見啲唔熟悉香港聯繫匯率制度嘅人寫嘅嘢,真係唔知好嬲定好笑

港元與美元息差大,資金流出港元,港元匯率下跌,銀行啟動7.85兌換保證,金管局買入港元,總結餘下降,到某一水平,港元流動資金收緊,利率上升,直到貼近美元利息,套息活動停止

呢個正正係聯繫匯率自動調節機制,唔係咩危機

早年未設立7.75-7.85較闊活動區間時,金管局更需頻繁賣出或買入港元
有興趣嘅可以查返1993至2000年紀錄,當年金管局每月不間斷都有賣出買入港元市場操作

簡單講,之前銀行總結餘嗰千幾億港元,金管局係特登預咗畀佢喺利率上升時流走嘅。如果金管局係唔想呢千幾億流走嘅話,一早大可以好似之前量化寬鬆後流入嗰另外一萬億咁,增發外匯基金票據去預先吸收咗佢
破左頂我都會開始入d
航運貿易下滑 費率走低加大船隻報廢力度

航運市場景氣與全球經濟息息相關,2019 年航運貿易下滑態勢持續,航運費率大幅下降,近期更傳出船舶的報廢被迫加速,貿易環境日趨惡化。

船舶經紀商 BTIG 發布報告表示,今年前 3 個月共有 10.7 萬公噸載重噸位的船舶被回收,較去年的 7.8 萬噸增長 35%。與往年不同的是,今年並非因閒置以及維護成本超過報廢價格而加大報廢力度,航運費率走低反而成為關鍵因素。

今年年初受到巴西淡水河谷公司礦場潰堤,巴西鐵礦石裝貨出口量大受影響,引發嚴重船隻閒置問題,2 月中國農曆春節出現的季節性放緩更加劇此局面。

此外,長期來看,全球經濟增長放緩,貿易前景不明亦引發市場擔憂。根據《華爾街日報》報導,截至目前,海舺型運貨船日均運費約為 9000 美元,遠低於 2.5 萬美元的盈虧平均線,業內人士普遍認為,今年乾散貨市場的表現創下 BDI 指數誕生以來的 “開年新低”。

波羅的海 (BDI) 綜合指數上周五 (12 日) 報 726 點,過去一年跌幅高達 27%。

然而,低迷的航運行情反而帶起船隻拆解業的生意。全球規模最大的報廢船隻買家 GMS 集團執行長 Anil Sharma 表示,受惠航運市場表現不佳,去年該行業總營收一舉攀升至 50 億美元,其中回收數量最多的便是乾散貨運輸船以及油輪。

不過,隨著巴西淡水河谷的鐵礦石運輸缺口逐漸被澳大利亞的航程所彌補,業內估計,海舺型船隻運費將有望復甦。

上週公佈的 IMF 世界經濟展望預測顯示,2019 年有 70% 的全球經濟體增速將會下降,IMF 下調 2019 年全球經濟增速至 3.3%,同時預計 2020 年將增長 3.6%。
有冇人玩jumia
有個認真問題想問下大家

指數ETF/一般美股投資回報率幾多先算係多?
有冇人玩jumia

佢個網好山寨....

暴升
有個認真問題想問下大家

指數ETF/一般美股投資回報率幾多先算係多?

大師講過...被動型指數成績按年只會贏一半主動型基金,但長遠去投資被動型會贏到最後,所以結論係管理費要平...
不過佢死前都講過,股債比例以前如果係7:3...今年就要諗諗6:4 5:5

不過個人我全部被動型好悶....而家放左d 落mtum度睇下動量既表現

暴升

fat fat la
今晚ba唔知上唔上到390
港女後段無力,唔知老美今晚點
港女後段無力,唔知老美今晚點

兇多吉少

暴升

fat fat la
今晚ba唔知上唔上到390

盤前做乜鳩呀又
今晚係咪有數據出?
Goldman Sachs earnings: $5.71 a share, vs $4.89 EPS expected - https://www.cnbc.com/2019/04/15/goldman-sachs-earnings-1q-2019.html

GE earnings beat好多,但revenue short

科技股NFLX打頭陣

你博aphria會升仲好

盤前12%
Citigroup earnings beat expectations amid buybacks, but revenues fall - https://www.cnbc.com/2019/04/15/citgroup-earnings-q1-2019.html

C普通
今日pre market咁唔活躍既?
係咪有數據未出?
https://www.investing.com/news/stock-market-news/stocks--goldman-sachs-boeing-fall-premarket-waste-management-rises-1836175

今日pre market咁唔活躍既?
係咪有數據未出?

呢個星期都係上落市,無乜方向
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞