美股認真討論區 LXXXI

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
395 買咗BA 琴日398 冇走

BA做咩
395 買咗BA 琴日398 冇走

之前set 399走結果差個幾毫子

而家真係來回地獄又折返人間
Tesla
Tesla

今晚d call 放哂去止蝕算

頭先上左轉280無放
而家入tesla冇死
Ge 插到
淡友set局等追擊等左好耐
而家入tesla冇死

肯定?

頭先上左轉280無放

上次275買入升到295都冇賣貪心set297就學識左唔可以貪心了
而家入tesla冇死

肯定?

渣返個令月
紅色警告現正生效
突然覺得好多債券post

經濟衰退先來買企債

經濟PK應該買垃圾股(向下炒除外)好過買垃圾債

班人可能連高收益債= junk bond 都未知
經濟衰退先來買企債

經濟PK應該買垃圾股(向下炒除外)好過買垃圾債

班人可能連高收益債= junk bond 都未知

ETD
都有高評級既債
已經得返5%息左右
幾時先大跌?

經濟衰退先來買企債

真心問, 點解經濟衰退來臨買企債有問題?

頭先上左轉280無放

上次275買入升到295都冇賣貪心set297就學識左唔可以貪心了

$277.38走左轉做$180.02 rtn
之後就訓著左

經濟衰退先來買企債

企債本身有股票特性,間野掂,冇事,買股票好過買債。間野唔掂,股債一齊死,垃圾債通常只比股東高一級。

最攞命係hand cut債,就算冇事都可能要5拆收數,除非你5拆先入手,咁又係另一玩法
經濟衰退先來買企債

企債本身有股票特性,間野掂,冇事,買股票好過買債。間野唔掂,股債一齊死,垃圾債通常只比股東高一級。

最攞命係hand cut債,就算冇事都可能要5拆收數,除非你5拆先入手,咁又係另一玩法

而且仲有好多人忽視嘅流動性,本身企債已係難買賣,一旦出事,搵唔搵到人接,幾錢先肯接,已經係問題。

所以如真要玩債,只有JNK/HYG 係比較岩老散。
經濟衰退先來買企債

債息同風險成正比,經濟衰退企業違約機會大增,就算唔違約,債價都會跌好多

債息同風險成正比,經濟衰退企業違約機會大增,就算唔違約,債價都會跌好多

唯一方法減低損失就係買好大唔同公司嘅垃圾債,用個pool去抵消個別垃圾債出事個損失,一般人邊有咁多錢咁玩
而家美股好差 A股 港股仲易玩

要睇長遠

要睇長遠

香港實業咁差。。。如果黎緊經濟向下行之後都唔知仲有無能力突破新高

要睇長遠

香港實業咁差。。。如果黎緊經濟向下行之後都唔知仲有無能力突破新高

所以美國經濟好好 港股=香港實業 得啖笑

要睇長遠

咩logic..... 而家港股 a股 牛市 放d錢係美股收息?

要睇長遠

咩logic..... 而家港股 a股 牛市 放d錢係美股收息?

agger
仲有美股市場唔成熟
成日個總統up兩句又趺又升
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞