陳奕迅首《粵語殘片》份詞真係世界最頂級

369 回覆
2699 Like 45 Dislike
「喬遷那日打掃廢物,家居彷似開戰,無意發現當天穿返學夏季襯衣,奇怪卻是茄汁污垢滲在這襯衣布章外邊,極其大意,為何如此?

想那日初次約會,心驚、手震、膽顫,忙裏洩露各種的醜態像喪屍。而尷尬是快餐廳裏我誤把醬汁四周亂濺,駭人場面相當諷刺。

你及時遞上餐紙去為我清洗襯衣,剎那間身體的觸碰...大件事!」

--------------------------

根本成份詞係可以當一個故仔去睇/聽,一路聽一路有個畫面同劇情喺度。而家啲歌詞好多都冇連貫性,每句拆開睇都可以表達緊唔同嘅野,甚至有啲連單獨一句都未必睇得明......

用連續三段,成功寫一個小故事出嚟,再用副歌做主角嘅心聲總結,份詞真心癲。

填詞嘅係周博賢,佢啲詞寫好多社會時事題材,尤其交咗好多靚詞俾民生界女神謝安琪,但寫情歌一樣拿手。
係好高質 但未話最頂級
最頂級我會首推若水三千
粵語殘片+不來也不去
無得輸
弱水三千同粵語殘片係兩種極端
一首極深奧 一首極淺白
如「烟」,「因」給你遞過「火」
極燦爛時光,一去難再遇上一次
成個畫面出晒黎
始終係中學嘅回憶最美好
呢首認第一應該都冇人反對
加上Eason演繹真係冇能得頂
我聽呢首嗰陣都係諗起中學時光.....
讓記念成歷史……
https://youtu.be/9PL9u2WZJKU

貼返link先!個人認為呢一次唱得仲好聽過CD,編曲都加咗好多分

未聽過嘅巴絲可以望住歌詞,代入角色幻想下
我愛雲爺爺
錯歌詞+唱到喊+超級低清嗰個版本最頂級
「有啲嘢真係返唔到轉頭」
我都鍾意好似校園live嚟
射喱眼
如花,超生了沒有果
我鍾意最佳損友多d
諗返以前d朋友
真係一路聽一路有畫面
我有痛快過,你有沒有?
你好靚仔
http://cantonpopblog.blogspot.com/2015/04/blog-post_1.html
呢篇野講周博賢呢首歌其實唔係情歌黎
另類解讀
作者:陳瀅

btw我都記得梦爺講過,話於心有愧唔係情歌嚟,係寫俾阿媽。
其實點樣解讀都係睇你自己點睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞