求救 mirvaso gel

35 回覆
0 Like 0 Dislike
醫生話我有轉微玫瑰痤瘡加環口性皮膚炎,開左mircaso溝skinoren俾我,停用會反彈嗎?仲開左fucdin 溝soolantra俾我。
好擔心,玫瑰痤瘡有咩要注意?洗唔洗介口?護膚又應該點選擇?
有人幫到我嗎?
Soolantra好貴,佢主要成份係ivermectin, 去Amazon 訂horse paste, 平好多,ivermectin 成份仲有成1.5%, 可以早晚搽,亦可剩係夜晚,但要連續搽12 weeks, 因為要跟mites 既生長周期,枕頭套晚晚換,我無咁多就鋪毛巾再日日換,12 weeks 後可隔日搽

戒糖同奶,好多人都係呢兩種trigger
Mirvaso 聽日講唔用反彈得好勁,所以無用過

我樓上方法係treat rosacea 的,環口咩我唔識
另外,見你另一post係話鼻翼紅,亦有機會係 seb derm, 即脂溢性皮膚炎
因為好貴所以醫生將soolantra 溝fucdin俾我用嗎?你咩事要用horse paste用?用house paste會唔會爆粒粒?
係,我都聽過會反彈,所以我唔敢用,之後佢轉左開skinoren俾我。
我有懷疑過係,不過我無甩皮。醫生就話係輕微玫瑰痤瘡加環口性皮膚炎
弱弱一問,horse paste 唔係馬用?

禁樣紅
就咁睇唔似rosacea, 佢有1-4期,你自己google 下

Seb derm 係成撻紅,你都唔似,同埋你係個鼻同面個駁口位有少少發炎

Horse paste係比馬用,如你真係 rosacea想試先留tg我教你用

我係 rosacea 3

有時用得太多野會仲衰,所以一有唔好反應就好停

Mirvaso 我勸你唔好用,好多人有反彈的
用horse paste 開頭有機會反彈,因為mites會反抗,但之後無野,都唔會有粒粒,除非搏命飲奶 (於我個情況)
醫生話我啲集中係面既中間位,所以係玫瑰痤瘡初期喎。其實真人再紅啲呢張清啲。
Mirvaso我無用啦,佢開mirvaso溝skinoren1:1,之後我話唔要mirvaso ,我去買枝skinoren得唔得,佢話ok。
我見台灣人用soolantra開頭都會爆
呢個醫生開soolantra係溝fucdin 2% 1:1俾我,話查瘡仔
其實我洗唔洗睇多個醫生?而家睇緊dr ku
溝野用我就唔知喇,因我齋用

假設你係rosacea, 你search 下係type幾,如果係真係有,直接用horse paste就得

開頭爆唔出奇,因mites會垂死掙扎,怕咪頭果期食 tetracycline 去控制

睇多個啦,如佢都話你係rosacea , 咁買horse paste啦,價錢爭十倍
我其實應該介乎一同二
但可以斷尾?你而家用完點?
如果係rosacea , 無得斷尾的,就算係做laser完左treatment 之後都要幾個月至半年做一次去keep住

我無乜野喎,而家係一星期四日瞓前搽,無乜特別護理,但奶同糖會整到爆瘡,所以少飲左奶茶
請問你而家用house paste 控制得好嗎?
你個鼻有無疙瘩?
控制得超好,平時睇唔出的,尤其我果排唔飲奶茶同食甜野

鼻有少少少,但呢個係以前唔識處理成日係鼻生大瘡既痕,其他無乜野
我都想買黎試,你用左幾耐?
同埋點買?用法係點可教我嗎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞