2019 最強notebook laptop 討論

108 回覆
2 Like 66 Dislike
本身用緊MacBook Air ,上堂開始要用solidworks ,所以要轉laptop ,求巴/絲打推介laptop,所以今次Os系統同gaming laptop 就吾考慮,可拆mon亦不考慮

需求標準:大學Microsoft 文書處理,要順𣈱運行autocad,solidworks,matlab,photoshops,需要大量處理file(MacBook 出局,吾好叫我OS download window ) ,畫圖,間中挽下LoL overwatch等FPS games,經常帶返大學,重量最好1.8kg以下(gaming laptop 出局)、i7-7/8代、8/16g ram ,256/512/1 TB 內存,13/15' mon

價錢:大概17k以下(MacBook pro都15k 啦
太多選擇求大家幫下

宜家睇緊:

Surface Laptop 1/2
外型設計正,1.25kg比MacBook Air 仲輕,超輕,求指出缺點

HP Spectre
輕,可以270 degree轉,外型高貴

HP ENVY
價格平,不過樣衰

Lenovo Thinkpad X1 carbon/Extreme
Thinkpad傳統實用機,壽命長。

Lenovo YOGA 920 vibes
錶帶式鉸鏈設計,外型先進

Lenovo YOGA C930/X1
平價Yoga

Acer Swift 7
好輕,不過有條bar係中間,冇安全感

Acer Spin 7
好輕,有各大廠360 spin,外型普通平價

Dell XPS
又係好輕,不過冇咩gimmick 野

ASUS Zenbook pro 14
居然有個mon係touchpad! 好過咩touch bar la重少少

ASUS Zenbook 14

平價版Zenbook pro

蝗蟲牌子吾介紹,Fujitsu 外型太差

以上係心水laptop,吾知大家仲有咩好介紹!同埋應該揀邊部?求巴/絲打幫下眼
我投ASUS Zenbook 15 一票
試下acer
Lenovo 不了
挽你老母 吾你老母
focus喺外型做乜咁要外型就macbook個背有信仰燈㗎啦仲可以買埋apple嘅生活態度同信仰值
再唔係由著名燈廠razer出嘅電莖laptop發撚哂光夠型啦掛
15寸太大部
Acer質量如何?
點解嘅?
Sor
外型都係一個評分重點啦,apple嘅簡約設計我係鍾意㗎,電莖laptop發撚晒光係毒撚先會覺得型一啲線條都冇,淨係識發光,光到隻眼都盲
X1 Extreme for sure
Surface pro
其實P1最啱佢,不過我見樓主冇列出嚟就算

加上P1 有ISV認證 又貴多啲啲

一講起又想買
冇所謂吖!P1都係好介紹,我冇列係因為我見識少
睇黎維修真係surface一大缺點
ISV認證有咩用㗎?
其實好似aero 15,blade 15呢d 薄身gaming laptop都滿足到你要求,而且性價比更高,點解唔考慮?
都吾差我都吾記得LG添
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞