(QP 撚)QP Modules June 2019

1001 回覆
8 Like 6 Dislike
B可以點溫
巴打無做開上市公司
你就算係做audit 對支那稅有少少基本認識都係需要
qp 考既已經係基本亦問得唔深
係香港做audit 又好做tax 又好, 都大把機會接觸美國稅
唔通又要考埋美國稅?
同埋重點從來都唔係學支那稅有冇實用性
而係到底有冇必要性?到底係香港做會計師係咪一定要識支那稅?
我地係要做香港制度下嘅會計師
無論你做Audit 又好做tax 又好, 好應該對香港嘅會計準則同稅制有認識
但絕對冇必要認識其他地方其他國家嘅制度
無論支那稅問得有幾少又幾淺都好
個問題係,由一開始,支那稅就唔應該出現係 qp入面
唔溫啦B....計哂npv wacc hedge 其他唔答
留力做A好過
但其實第18課d 計數 算唔算special topic
即係乜?
P/E Eps M&A果d?
我放棄左
識hedge 可能已經贏咗好多人
咁我都放棄算
一出一定unsatisfied
做唔做都擺
SORRY 我BIG4做左6-7年AUDIT都未接觸過美國稅
IFRS就要成日接觸 但你明我地個偉大公會 IFRS = HKFRS
講返大陸稅 香港上市市場8成以上都係大陸公司 真係絕對冇必要認識?
你連少少都唔識你點盡你做AUDITOR 既責任? 枉論你做TAX
潟比TAX TEAM同事? TAX TEAM 同事Q你你又下下問返個客呀?
其實支那稅都係依2,3年越黎越重份量 最少我考個陣係無 大家都明點解
唔講政治 講應用我覺得多多少少對工作上都有少少幫助
大灣區呀老細,訓醒未呀,支那稅基本野都唔識你做咩會計師呀
我自己都做咗一年幾big 4, 有做過支資上市公司
就算係支資公司, 如果個啲支資公司有外國業務, 了解個啲外國嘅稅制都有著數
同埋要再重申我唔否定學習支那稅有佢嘅實用性
但如果你以八成上市公司係支資為理據,去證明大部份人都有需要識支那稅,所以學支那稅係有必要
咁嘅推論其實並唔正確
事實上,大部份人都唔會做上市公司嘅audit/accounting
好多Second tier, local 嘅人, 可能做幾年都唔會接觸上市公司
佢地真係唔會需要接觸支那稅個Wor
更加唔好講出面做Commercial 嘅人
但hkfrs 同香港稅制唔同, 無論你做支資audit 又好,做港資中小企audit commercial 又好,做啲乜鳩都好, 你都需要識需要用
如果真係覺得支那稅有需要學
咪自己學囉
如果Big 4 覺得佢啲staff 有需要識支那稅
甚至會自己Provide training 比啲staff囉
正如好多Big 4 都會provide us-gaap training 比啲staff 咁
點解一定要mandatory 咁include 係qp 入面?
不如你上百度同啲支那人講:「大灣區呀老細,訓醒未呀,香港稅基本野都唔撚識做咩支那會計師呀?」先啦
支那人落埋黎做添啦,big 4每年intake幾多港漂,你可以繼續固步自封,但支那稅越黎越重要,亦有考既必要,依個係無可爭論既現實
諗起QP就驚大家good luck喇
留名大家all pass
唉屌 訓 根據過往經驗
我覺得識嗰d點都識
唔識嗰d溫幾耐都係唔識
你啱 特別係去到最後一兩日
與其去研究啲唔識嘅topic (例如我都係唔識ma嘅hedging dllm
不如做好d index
快睇一次其他topics算
最後一日
大家加油,放鬆心情翻睇下唔同topic 咁溫
各位FE JJ加油,最後一日放鬆下心情,可能聽日會有意外驚喜呢,最後一日其實意義不大了
擾敵?
一定係
乜嘢叫瀉俾tax team?有俾鐘佢地,佢地應份㗎
好撚驚好撚緊張呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞