陳法拉息影五年拍美劇 為理想放棄物質生活 離婚後終遇一生最愛

395 回覆
5273 Like 49 Dislike

愈來愈多亞洲臉孔出現於荷里活幕前,闊別TVB四年的陳法拉以美國紐約茱莉亞學院首位華人戲劇碩士畢業生回歸,夥拍影后Nicole Kidman(妮歌潔曼)出演美國HBO短劇《The Undoing》,強勢回歸電視圈證明實力非凡。

陳法拉出演的劇集《The Undoing》改編自Jean Hanff Korelitz的小說《You Should Have Known》。故事講述由妮歌潔曼飾演的治療師Grace Sachs事業有成,與Hugh Grant(曉格蘭特)飾演的Jonathan Sachs育有一子,擁有幸福美滿的家庭,卻意外捲入謀殺案與一連串的不幸事件。陳法拉飾演的Jolene將出演六集中的四集,為加入荷里活的目標邁進一大步。

陳法拉於IG記錄HBO短劇《The Undoing》拍攝的第一天(IG_falachenfala)

從女主角到平凡學生 茱莉亞學院首位華人「全A畢業」

陳法拉於2014年毅然暫停演藝工作,到紐約著名學府茱莉亞學院(The Juilliard School)深造戲劇,修讀為期四年的戲劇碩士課程(Master of Fine Arts)。她於最後一個學期中,所有學科都奪得最優異的A級成績,成為該學院首位華人戲劇碩士畢業生。

從TVB當家花旦到樸實的學生對陳法拉而言是個冒險的決定,推掉幕前的工作令入大大減少,回歸學生身份由零開始。從昔日的TVB女主角到今天的荷里活新人,一方面要在娛樂圈保持著一定的曝光率,另一方面則有穿梭荷里活的電影公司進行試鏡,爭取角色。曾為電視台一線的女主角,陳法拉可以選擇享受名利,然而她為追逐夢想卸下女神包袱,憑實力挑戰一個個難關,那份毫不好逸惡勞的精神令人佩服。

遇上對的人 無條件的支持勝過千金萬銀

陳法拉曾經與Neway太子爺薛世恆有過一段短暫的婚姻。富二代薛世恆坐擁十億家產,兩人的感情事一直低調,直至2013年離婚一刻才向外承認關係。陳法拉於婚後本可享受奢華的生活,然而兩人未能為家庭與演藝事業中達成共識。最後她選擇忠於自己,不為物質放棄理想,到美國深造演藝課程。

離婚後,陳法拉便專注於演藝事業,少有傳出緋聞,直至遇到法藉男朋友Emmanuel Straschnov。他外表帥氣,更是哈佛大學畢業生,曾擔任法國駐日本外交官、Prada美國CEO特別助理,更創立網頁和app製作的Bubble,才華橫溢。

陳法拉與法藉男朋友Emmanuel Straschnov(IG_falachenfala;Facebook_Emmanuel Straschnov)

合襯的性格比豐厚的財產更重要。陳法拉曾在媒體訪問中表示,兩人非常合拍有默契,性格配合,而且總有無盡的話題。她更直言男朋友就是對的人,兩人就像很親近的朋友。相處也很簡單,一起去去旅行,吃吃東西,已經很開心。而且他對陳法拉的學業支持又體諒,行動上他會出席陳法拉的所有演出;心靈上更是她最貼心的輔導員,當她因試鏡碰壁而灰心時,男朋友都會跟她分析並開導她。陳法拉更表示她能順利畢業,都要歸功於他,感激他於追夢過程的相伴與扶持,成為了她背後強大的力量。

陳法拉以更強大的姿態回歸,以行動鼓勵女性追逐夢想永遠不會太遲。只要擁有放手一搏的勇氣,得到的遠比失去多。

陳法拉於茱莉亞學院修讀戲劇碩士課程期間,出演了多套學生作品:

(轉自香港01)

香港有邊個明星夠料去挑戰荷里活? Janice Man?我驚佢casting 講兩句英文就比人彈鐘
法拉
好欣賞佢
坦白講 佢搵個有錢佬嫁左去一世唔駛做 一定唔難
但係佢肯為自已人生努力 做野唔短視 真係唔容易
值得學習

一般港女星都係諗係香港買樓 嫁有錢佬算數
暗星仲走去飯局做雞
法拉理想宏大得黎佢又真係achieve到
真女人
做人做到咁,人生先有意義
唔似好多女星淨係為咗嫁有錢人,之後一生吃喝玩樂
吳弱雞 vs 法拉
九成港女 vs 法拉+謝安琪
同樣係食洋腸,陳法拉低調過梁詠琪好多
富二代都不敵洋腸
離婚後分左身家有錢未可以放棄物質生活, 人生梗係有意義
爾康話再厲害嘅功夫都敵唔過洋槍
唔關洋唔洋腸事啦 人地男友Harvard Graduate 做過法國駐日本外交官
有理想有才華又浪漫 (唔知問我點解知佢浪漫, 咁既背景就一定比你港式芝士腸浪漫)
Neway太子爺有錢, 但日日飲飲食食叫下雞, 過既生活點同
法拉話晒係加拿大長大, 諗野同港女唔同d
生活富足唔夠
需要搞清楚
佢離婚係有權拎贍養費, 去維持離婚前的生活水平
所以唔好講到佢放棄咗物質生活
男方需要支付贍養費至到女方再婚
咁點解佢講到哩個男友咁好, 都仲未再婚?
我諗唔通, 你自己諗下
仲要係金槍
男人食鬼妹就話真男人,身材又正又大波。同樣道理女人食鬼佬又有咩問題,唔通食你條芝士腸咩 有無自卑成咁丫連登仔
都係既, 如果留返係tbb, 得閒出下show拍下劇, 條路易行好多
真心好仰慕佢 好叻好有理想
佢同香港啲一線女星既level已經差幾折
如果我有佢一半咁叻就好
講到做到大製作美劇主角咁
去啲唔知咩電視台仔嘅唔知咩劇跑龍套就咪吹到咁大啦
簡單d
富二代想困住佢收埋屋企
法拉唔肯咪分手
一般港女一定揀物質就範
佢就反傳統做法

食唔食洋腸唔係核心
佢唔就範於物質做番自己
有幾多港女有咁既境界
反而覺得佢係咪厭前夫廢先離婚
佢自己咁目標高
條佬除咗靠屋企都冇咩成就
你諗下個故定欣
死捱爛磨先有視后
我諗法拉一早唔諗
係諗更遠更大既舞台

我幾時先做到咁既境界
HBO 喎 你唔識唔好出黎柒啦 淨係casting 都唔知foul左幾多人走啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞