857討論區

191 回覆
0 Like 1 Dislike
黎近我預佢都係5.5上落
17年我都有玩呢隻股..西到喊,賺錢多,派息增,但升幅跟唔上,$7都上唔到

以前紐油$60佢就有$6, 舊年紐油$60佢就得返$5.5,依家紐油$60佢就得返$5邊....
望就望佢俾我走到5.4呀 屌
有無考慮其他板塊?
冚家鏟 中石油 俾雞屌
咁無大志架你,早幾日先話5.9
屌 依家個市二萬八都未必企到 5.5算高

啲閪行話上七蚊 on99
有咩介紹?
學術討論:

呢隻嘢受幾樣嘢影響
1. 油價
2. 天然氣管道公司剝離
3. 估值
4. 政治

1. 油價
而家期油$58usd, 以往呢個位857起碼有$6-7

2. 天然氣
中國天然氣需求越來越大(今年demand多左10%) 想係三桶油分柝間天然氣嘅嘢出來 提升個system經濟效益 呢浸水857食得最應 因為有七成天然氣管係857擁有 而未來會keep住加建 大陸一定會pump錢攪

3. 估值
857 P/B 0.67 近住歷史低位 2018年度賺多左倍 P/E 上返15 係合理水平 但事實成本控制做得唔太好 第四季業績都比期油拖累左

4. 政治
呢個係唯一最大uncertainty opec會唔會減產 trump會唔會9up7 冇人知

但細心再睇下而家股價$5.08 當年期油$26usd 857都有$3.8 細心諗下中石油真係咁差咩?

利申: $5倉
一黎分拆天然氣油氣管道單野講左好耐都未落成到

二黎同埋分拆對857未必係好事,之前一直好似話分拆完新公司, 857佔的股權係少左, 比另外兩間食左d, 即係依家本來未分拆前佔有7成天然氣比例,但 新公司857只有5成股權咁,對857係唔fair ,我印象中好似係咁
巴打都有買857??
屌鳩佢老母個臭閪

食撚屎啦
油股買883好過啦
857向下炒既
內地成品油或迎年內第五度漲

即係點?
883都好啲吖 屌老母
點解會咁
883好野嚟
呵生 你又呃人落疊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞