《覆沒‧香港》 - (少甜+喪屍)

150 回覆
27 Like 6 Dislike
無音仲係保安散仔時期
lm
輕輕一推
響巴
《覆沒‧香港》 【六】

大舟3人從斜坡走到位置胡忠大廈3樓停車埸最低一層查看環境。 胡忠大廈停車埸車輛出入口位置胡忠及合和之間,出入口連接皇后大道東及春園街。

皇后大道東之上堆積住唔少嘅車,正好擋在胡忠車場出口馬路上,阻隔了在皇后大道外嘅喪屍,另喪屍不能輕易的走上停車場內。

但皇后大遁上卻是另一個世界! 馬路上行人路上亦充滿著喪屁。 2點多本應充斥著剛食完飯趕回公司的人士,現在卻變得佈滿喪屍。

「屌啊…. 成街都係喪埸啊…. 我諗我哋要離開依度唔係咁燃容易…」文仔被街上幾十隻喪屍嚇一跳。

幾十隻喪屍徘徊於馬路上,在拍打汽車的車窗,車內的人在絕望地慘叫。 但慘叫卻吸引著喪屍更興奮地用頭或手撞擊。

「嘩…. 真係仆街啦。 」阿BEN左顧右盼的走到近地面位置發現40米有4隻喪屍企在胡忠大廈一邊行人路旁,4隻喪屍可以直接走來攻擊大舟3人,好彩嘅係4隻喪屍都面向路上一架車輛,它們被車上的人吸引著。3人立即蹲下身怕被4隻喪屍見到。

大舟從停車場出口斜坡指向合和中心:「我哋再行去合和睇下,合和同胡忠之間幾部車撞在一起,正好形成一道屏障阻礙到行人路上的4隻喪屍嘅視線及追來嘅去路。唔知胡忠果會唔會冇咁多喪屍?」

「你咁燃肯定D喪屍唔會繞過出口部車再追我哋? 如果合和度有喪屍,我哋隨時被夾攻。」文仔說。

「我同意文仔。 我諗合和入面都一家有喪屍,我覺得唔好入好少少。」阿Ben唔同意再行。

「我都知道合和好大機會有喪屍,但入而同時有間超市啊,依個時勢食物比其他野重要!! 」大舟希望去超市中拎食物。

「唔…. 咁我都明你諗法,就好似岩岩5樓個阿叔咁,用食物去引果兩個靚女…. 唉…話時話,會唔會真係好似果個C奶所講咁,兩條女為左野食就同果個阿叔…..」

「C奶有話咩? 好似係你咁諗兩個女仔會為咗食物出賣自己…」阿BEN沒好氣的說:「你D人思想真係污糟….」

「屌你啦仆街。 好,大舟我哋去拎野食啦。」文仔同意大舟說法一同入合和。

「好啦。 我哋要小心一D。」但阿BEN亦同意大舟所講:「雖然危險,但依一刻食物真係最重要! 我咃就係則門入去合和睇睇。

3人小心地向前走到泊在停車場出口斜路前的一架車作掩護。才走到司機位車門附近,走在最頭的大舟叫了出來:「哇…屌…」大舟叫了出來同時雙手掩住口。 可惜已引起30多米外4隻喪屍嘅注意。

「嗚….」同時係身邊響起了喪屍獨有嘅叫聲,來自3人作掩護嘅車上。 一隻男喪屍發現大舟3人行近車輛旁突然興奮地鳴叫及用頭撞向車窗。

「…」3人爬在地上,一來希望離開車上喪屍視線令4隻喪屍不再被聲音吸引到前來停車場斜坡來。另一邊3人爬在地上看那4隻喪屍動向。

「嗚…嗚….」除了車上喪屍久不久發出輕微的鳴叫外,就再冇其他動靜。

「Sorry….」大舟被嚇到大叫,差點吸引到喪屍前來感到一陣內疚。

「冇事。 OK!! 佢咃4隻野冇走過黎,安全」阿BEN觀察4周後安慰大舟。

「屌…. 冇事就快D爬走,車上隻喪屍都唔知會唔會撞爆玻璃出黎。」文仔一馬當先半蹲身走到合和中心春園街的則門。

3人半蹲走到合和門口向內望「嗚嗚…嗚」內裹污黑一片,卻傳出眾多喪屍低鳴。

「喂…入面好似同胡忠一樣,大堂有唔少喪屍咁… 我咃點啊…入唔入?」阿Ben問大舟及文仔。
d錯字好令人懷念
《覆沒‧香港》 【七】

「咔」 大舟打開合和側門,光線透入室內立即傳來喪屍們的嚎叫:「嗚哇..」

「仆街…」大舟立即將門合上,面色如死灰回頭對2人說:「入面好多喪屍…. 我見到HSBC入面有好多隻…. 佢地一見到光就望過黎… 可唔可以幫手頂一頂度門…」大舟用背頂住大門恐怕喪屍會因為剛才既舉動而跑出來攻擊。

「屌…. 真係唔燃好貪心….. 」文仔喃喃自語:「唔好走出黎啊…唔好啊….」

「喂! 你嚇傻咗啊,唔好出聲啦,一陣聽到你把聲D喪屍出黎咬9你啊。」阿BEN壓低聲音責備文仔。

3人用背脊頂住貼上貼紙的玻璃門良久,門上沒有傳來推壓,似乎喪屍剛才沒有發現3人。

「喂…. 有條樓梯上去,條梯應該上到M記果層,搏唔搏多次? 可能M記有野食。」文仔見情況穩定下來問大舟及阿BEN。

「唔… 我諗都係唔好啦,岩岩我見HSBC都好多喪屍,依個食飯時間,M記果層一定聚咗唔少人,加上連住升降機大堂,我諗情況一定比度門入面更差…」唯一見到門後情況嘅大舟堅拒入合和探索。

人於恐懼之下,那會再去進行冒險的決定?

阿BEN明白大舟的想法:「我哋不如先返去胡忠停車場再討論一下啦,唔知會唔會有喪屍係皇后大道東果便走過黎。」

3人身處嘅位置於合和中心春園街轉角位置,左手方正正係皇后大道東,外面傳來零星嘅喪屍叫聱。

「好。 有決定就行啦屌!」文仔偷偷望出向大道東情況,確保附近無喪屍望向自己方向後便蹲下跑回胡忠停車場斜坡上。 3人經過停泊於斜坡上的汽車時,汽車上的喪屍又在嚎叫,但3人沒有理會,急步走回停車場內去。

「嗄….屌…點算啊依家? 出面周街都係喪屍,D大廈似乎仲多,想去超市果D拎野食都唔得….仆街。」文仔坐在地上嘆氣。

「… 大舟你冇事嘛?」阿BEN一時間都做唔到決定。

「唉…合和真係有好多…我諗胡忠大堂都係好多。 食飯時間四圍都係人,我相信出面好多地方D人都已經被咬而感染變咗喪屍啦….」大舟再說:「不過我最擔心係…屋企人…」講起屋企,大舟就好激動…

「大舟…我明白!」阿BEN撘著大舟膊頭安撫大舟:「我哋一齊過海先啦,可能九龍果面冇事呢…」

「屌…咪係!! 我都陪你一齊過去啦。 反正我老豆老母去左旅行唔係香港! 我都唔係一時三刻可以聯絡到兩老。 阿BEN你又同大舟住同一屋苑,就一齊去九龍先啦。」文仔本身住西貢,但由於屋企冇人,所以都決定跟隨大舟阿BEN兩人一齊出發。

「不過我發現一D野想證實一下。」大舟走向停車場的後樓梯門,從玻璃向內望。

樓梯裹有後備燈光所以大舟仍可以睇清入面嘅情況,樓梯中有唔少喪屍嘅身影走來走去,大舟唔敢將頭伸得太出去望。

「唉… 條梯好多喪屍啊…,我諗可能係頭先追我哋果批喪屍走晒落黎。 數量唔少… 比街外仲密集。我有少少懷疑…街上嘅喪屍比室內少…」大舟說。

阿BEN同文仔亦偷偷透過後樓梯小窗口望入3樓梯間。 「哇…有成十幾廿隻…屌…,」

「我哋先上去同佢哋傾下先,我希望佢哋都會一齊走,叫有個照應都好。」阿BEN提出。

另外兩人亦認為有離開嘅必要! 3人一同回到4樓同5人商量。

但4樓中竟然空冇一人,反而5樓卻傳來陣陣嘈雜嘅聲音。

「喂… 你個死咸蟲… 快D將野食拎出黎平分啊。」 係肥女人嘅聲音。

「我屌你啦,野食係我買,係我架。 你哋唔可以食我嘅野。」中年男人回應。

「喂! 你同兩個賤女人分就得啊? 你有冇搞錯架咁自私…..」高貴女人加入,希望中年男人分發食物!

「阿媽… 你唔好咁講人啦… 咪開口埋口講其他人,人地女仔黎架….」比較冷靜同中立嘅年青人夾係3個師奶同中年男人之間。

兩個年青少女及中年男人嘅工人站在一旁。

「挑~ 小朋友你出世幾耐啊? 一睇就知道依兩個女人唔係好人3啦,你睇佢兩個人著到條裙幾短,個心口領又低打出個心口黎。 都唔知係唔係做雞架姐…… 你咪比佢兩隻雞引到你啊小朋友…」 細粒師奶把口最賤,不停說兩個少女係妓女。

「喂… 師奶,你把口唔好再賤D! 你痴架? 亂咁話人!!」 被人話係妓女,比較矮的一位少女反擊。

「唉….Jolie… 算啦… 唔好同人嘈….」 較高的一個少女拉著叫jolie的少女在勸交。

「屌你班仆街! 總之野食係我嘅,我鐘意比邊個就邊個係我自由!!! 你哋咪理。」中年男大聲怒罵3師奶。「你哋信唔信我打你啦!」

中年男舉高手打算一巴打下最細粒果個師奶面上。 中年男人唔係蠢人,不選擇打母子及肥婆而係打勢力最弱的一人。

「喂停手。」此時大舟文仔及阿BEN趕上阻止中年男人。

中年男力氣好大,先將大舟一腳撐開。

「啊….」大舟被中年男踢飛滾到地上。

「大舟…」阿BEN見大舟被踢到地上立即上前扶起大舟:「冇事嘛你……」

文仔冇理會其他,一心野眼前中年男人打低。 文仔避過中年男大動作右勾拳閃身走進男人肥腩前一記上勾拳正中男人下巴位置。

中年男中拳後,腦袋被拳勁震動搖晃著立即「啪」的一聲暈倒地上。

「多…謝……」一切發生卡幾秒之間,差點就被打了一巴的細粒師奶向文仔道謝。

「挑你~ 多咩閪啊! 你個賤咀女人都唔係好人,我唔應該幫你。 快D去同兩個女仔道歉!」 文仔可能出現私心,又可能非常討厭眼前嘅中年師奶,決定出口幫兩位美少女。

「你都痴痴地嘅,你理得我點啊? 我鐘意話咪話!我係要叫佢兩個做臭雞啊。吹啊?」 女人有時真係可以好討厭!!!

文仔大力握緊加拳,打算對女人出手2好好地對人展示多年習泰拳嘅成果。

』喂…文仔….由佢啦…. 算啦…」 Ben認為多一事不如少一事,立即上前制上,將文仔拉後。

「我屌你老尾…..」 被拉開嘅文仔不停爆粗。

「屌咩啊屌~ 我屌返你老母閪啊…屌屌屌! 咁叻屌你除褲我比你屌呀! 屌呀~~ 屌呀….」師奶
有耻冇孔的反擊。

「冷靜…冷靜….」大舟似乎冇受太大傷害,自己企起身輕拍身上灰塵。「你哋做咩事嘈起上黎啊?」

「啊… 依位太太話想食野…」年青人指住肥婆:「咁阿媽咪同另一位太太(賤咀女人)同我一齊上黎,打算問果位先生傾下可唔可以分少少野比我哋食。」

「哼~~ 個咸蟲只係比個兩個女仔食,哼! 男人都係賤人。」 富貴太太暗示大舟等3人都係偏幫兩個美少女。

「屌你! 你又想講咩啊?」文仔當然都聽得明白。

「喂…你唔好亂黎,咪想打我阿嫖啊!」 年青男子似乎好緊張自己阿媽。

「一人少句先…..」大舟行到眾人之間:「佢哋嘅食物係邊? 我地不如先分咗佢。」為左安撫大家,大舟決定用食物安撫大家。

「係得咁少…」Jolie拎起剛才打架時中年男人放到地上的袋。「得2支有汽水、薯片兩包。 岩岩我哋兩個分左個包同可樂… 冇其他啦。」

「仲有!」中年男人嘅工人係主人身上拎出車匙走到後樓梯旁一輛黑色SUV寶馬車尾「卡…」車尾打開,車廂上放了3大袋購物袋。

工人手快地拎咗兩袋上膊就立即走遠去。 肥婆身型雖笨重,但食物當前卻如像一架林寶堅尼般由原地到10米外嘅車尾只需2.5秒就到達,爆發力何奇驚人,一手將最後一袋環保袋奪去。

細粒師奶當然唔會放棄,追上肥師奶:「喂~ 阿肥~~ 分比我啊。」

「你咪過黎啊…! 我自己拎返黎架,你哋咪黎。」肥婆提起環保袋於停車場內四處亂走。 工人姐姐當然亦唔會好過,富泰師奶正死命的追著工人:「阿仔… 快D幫手一齊捉住個高人。」

年青人在猶疑著應唔應該上前幫自己媽媽手。

大舟3人和兩位美女位在一旁看著4人追逐。 任你於平常的地位如何教育水平如何,於亂世中已經不會再注意自己嘅行為人格變得有多有多麼醜惡…

「嗚…嗚….啊…嗚…」於眾人後方突然傳來一陣喪屍嘅叫聲。
《覆沒‧香港》 【八】

中年男人竟然將樓梯門打開,喪屍從梯口走入停車場內。

「屌你個閪,搶咗你嘅野食姐,洗唔洗玩咁大放D喪屍入黎啊!!!!?」文仔大叫怒罵中年男人。

「喂…屌…果個中年男人都變咗喪屍… 佢一放入黎比野咬到就立即變咗嘅……….唔通喪屍病對每個人都有唔同嘅感染速度…?」大舟想得發呆。

阿BEN立即拉走大舟:「走啦,仲企係度…」

眾人見大舟3人向斜坡走落4樓,發醒覺要逃走。 年青人立即拉住自己阿媽跑,Jolie反應亦唔慢,立即拉走朋友跟隨大舟3人跑去4樓。 細粒師奶亦放棄追逐肥婆轉身走去斜坡。

工人及肥婆因為走到轉角位置,未察覺到喪屍已經走入停車場內。

「喂…你哋仲事走啊….」肥婆才開口一問,一隻喪屍就出現於眼前向佢張牙舞爪。

「哇…. 唔好過黎。」肥婆大叫卻吸引了更多喪屍注意,轉角位再有幾隻喪屍跑出來撲向肥婆。

肥婆將手上放滿食物嘅環保袋打向張開血盤大口嘅喪屍「啪」喪屍面額被重重的擊中,可惜功效似乎不大,因為袋中嘅食物都係薯片、公仔麵等等輕飄飄。

「啊..唔好咬我啊…」肥婆打算轉身走,可惜身型關係,跑了數米已經被喪屍從後撲倒地上噬咬,肥婆只能發出悲鳴…

「啊…..help me….help….」手拎兩大袋環保袋既工人看著肥婆被喪屍咬碎血腥畫面令佢雙腳發軟跌在地上只懂哭泣。

喪屍可沒有一點可憐工人,十數隻從樓梯走出來的喪屍將工人圍堵,工人只有抬著頭望著喪屍迫近…「HELP ME…HELP………」

大舟三人及母子二人及美少女二人組合已經不理會後方發生嘅事情,工人既叫聲慢慢離去慢慢的變得細小,到最後消息去了。

「嗄…嗄….我哋要過海… 但成條春園街都好多喪屍… 嗄…我哋點走啊….我諗我哋冇可以全部人安全走到….嗄….」阿BEN邊走邊問大舟。

「屌…走得出去電車路果邊都唔知出面點架…… 」文仔走在大舟及阿BEN後面。

「嗄…. 嗄…. 電車…路果度…好多好多喪屍啊… 我哋岩岩就係果度過黎…. 嗄….」 跟在文仔之後嘅係兩位美少女中叫Jolie的說。

兩人3吋多的高跟鞋邊跑動邊和石屎地磨擦發出「咯咯咯」的聲音,本來高跟鞋發出嘅聲音係好動聽的,但此一刻卻變成了引領喪屍們的聲音。

帶頭私喪屍正是那個中年男人,後方有十多隻喪屍跟上來。 喪屍的速度不算太快,與正常人跑步的速度相差不遠,或者可以講係慢半拍的。

但兩位美女穿上高跟鞋不能走得太快,轉眼間已被母子過頭了。

文仔回頭除了看到兩女生跑動時胸口兩團肉在上下震盪嘅同時亦見到兩人與喪屍距離越拉越近:「喂… 你兩個除鞋跑啦屌….」

「下…唔得啊… 嗄…我哋咪冇鞋著…..嗄…. 赤腳跑隻腳會唔靚架…….嗄……」Jolie說。

「屌…你哋要靚家要命啊? 仆街!」 文仔沒好氣的回頭一手一個的將兩個美少女抱起放在膊頭上逃跑。

逃到3樓出口位置時,斜坡上停泊的車上嘅喪屍見到眾人出現又開始嗚叫。 「嗚…哇…..」 邊拍打玻璃邊嚎叫。

「哇….老公……嗚….」係緊張關頭富貴師奶竟然走到車旁大叫。

「阿媽…. 走啦…佢已經唔係老豆啦…走啊……… 再唔走我哋就會比喪屍咬….」

富貴師奶嘅喊聲加上眾人跑動及後方大群喪屍引起嘅聲音吸引到在皇后大道東上嘅喪屍們,眾人正被前後夾擊走投無路。

「死…大舟佢地走過黎啦…. 我哋點算….?」阿BEN問大舟。

「屌…阿師奶快D走啦….」文仔揹著兩人同時伸手幫年青人拉走佢阿媽。「屌…大舟點算啊喂…. 」

阿BEN企係胡忠大廈及合和中心之間拉住大舟手臂:「地鐵果面一定好多喪屍,出面食飯時間加上會展有展覽,我哋冇可能突破到出去灣仔碼頭或者紅隧過海架…」

「邊個話要去果面?」大舟背著皇后大道東身後已經有多隻喪屍試圖越過撞在路旁的汽車襲來。

家寶定真大丁呢
有文啦
響巴 0649
《覆沒‧香港》 【九】

大舟高舉手指,指向胡忠大廈同合和中心之間一條長樓梯。

長達百多級的石屎樓梯,由春園街直達灣仔半山區 – 堅尼地道。

「快D跑上去!」大舟叫阿BEN先跑,同時幫文仔手雙手橫抱身材較高的一位美少女:「文仔,我幫你手。」

文仔右膊托著Jolie,左手拉著富泰師奶:「喂,你老公變咗喪屍啦… 佢唔係人黎架啦…. 快D走啦。」

富泰師奶一無所動,只係深情地望住車內對佢狂嚎叫的”老公”:「抵你死啊。 你咁鐘意玩女人,哼…哈哈哈… 睇你變左喪屍以後仲點玩女人! 哈…哈…..」

「阿媽….走啦… 佢已經唔係阿爸! 再唔走,後面嘅喪屍要追到我地啦,走啊….」年青人雙手拉著自己媽媽,試圖拉走佢。眼看停車場嘅喪屍已經走到車尾位置,皇后大道東上喪屍亦已突破了撞上的汽車正跑來要享用午餐。

「喂….你想點啊!?」文仔驚覺富富師奶大力甩開自己的左,跑向車門。

「卡嚓<\ 師奶將車門打開:「衰佬… 你話過要同我永遠係一齊架,當年結婚係我阿爸阿媽面前應承咗唔會唔理我架。 嗚…..」車門被師奶打開,車上喪屍立即衝出來咬向師奶….

「嗚…. 衰佬…….」師奶被”老公”咬著左手手臂,手臂傳來一陣痛,血液隨即噴出:「…衰佬…. 我都係神父係主面前答應咗… 無論有病定生活幾苦,我….我都唔會離你而去….嗚…..」

師奶不理會左手手臂的痛楚,身體前傾右手將”老公”抱緊:「老公…..」

「阿媽……..唔好啊…..媽…..」青年看著喪屍阿爸咬住自己阿媽,一度呆著,青年感到一陣絕望。 同一日之內,兩個親人前後離開了自己…

「阿仔…嗚…你要好好活下去……..嗚….」師奶口中流出鮮血。

同時從停車場追來嘅喪屍亦走到師奶身邊,團團把師奶圍著噬咬。

「唔好啊….嗚….阿媽………」青年看著喪屍將自己阿媽同”阿爸”覆蓋了,青年亦失去了意識當場暈倒下。

「屌…. 唔係下… 你暈…..」站在青年身邊的文仔眼明手快的一手拉著青年,馬步一沉將青年托到左膊上。

「哇….走啊….快D走….」 被文仔放到膊頭上的美女Jolie看到大道東的喪屍快要走到來,準備要咬自己。

「嗄啊….」文仔亦不是一個大意嘅人,一直有留意著喪屍同自己嘅距離,一將青年拉起上膊運氣開步就衝向樓梯。

文仔一直有練泰拳及做運動,有自信背後嘅數十隻喪屍唔可以追上自己! 可惜現在身上背著兩個人。

』喂….跑快D啊……佢哋追到黎啦….」Jolie在文仔膊頭上,正正面向從後追來嘅喪屍。

近十隻從皇后大道東追來嘅喪屍,臉露饑餓的追近,距離Jolie只有兩個身位。 「嘩…..」Jolie被嚇得花容失色的慘叫…

「啊… 我冇力啦……..」文仔經過多次追逐打鬥,開始露出疲態。

「唔通我要放開個地是但一個人先可以有命走到?」 文仔內心突然有依個想法…
今日打文打到尾時部電腦死左
我灰到離開左公司的所以...
響巴呀
好耐冇入黎

少甜
咁即係救個𡃁妹唔要條仔啦
但生存率咪會下降
可能係男男既少甜呢
咁又好睇喎
lm
響巴你仲識寫呢種少甜!?
上個故講少少hehe冇甜都有人話棄故...
今次...
多d女既少甜啦
《覆沒‧香港》 【十】

「仆街…」文仔回頭一看驚覺已經有幾隻喪屍迫近,喪屍蒼白怪異嘅手幾乎可以觸碰到自己。 只怪自己太英雄次氣,要將一個穿高跟鞋行動不便嘅女生擱上膊同時又要搬多個後生仔上來。

依一刻文仔好想放棄英雄主意,係依個世界上真係有需要有英雄咩? 就係有英雄,真係要自己做咩!? 做咗都未必會有人知道吧? 方方鐘一時拯英雄而賠上小命…

要放棄背在身上的人了,唔係放棄其中一個,而係放棄晒兩個。

私然好自私好仆街,但只係為自己生命要負責有問題嗎? 依一刻放下兩人自己絕對可以逃出生天。

「吼!」 喪屍嘅鳴叫近聽原來更可佈。

文仔心中閃過,2個人死好過3個人一齊死。

「對唔住啊…」文仔向Jolie說。

「啊…… 唔好停啊….跑啊….」美少女Jolie似乎冇聽到文仔講對唔住,只感到文仔步速慢下來。

「唔好放棄啊!!! 文仔!! 走啊。」 大舟早已走到樓梯之上,向文仔身後嘅喪屍投出拳頭般大小嘅石塊。

大舟係最先一個走到山坡樓梯的人,大舟一直往上走到山坡上去水渠位置拾起了較大的石塊,打算作為攻擊喪屍的道具。

「係唔係要用依一D石打向喪屍呢? 佢地都係生命….」大舟心中沉思著。

大舟經歷過唔少事情,心中對佛教嘅信仰堅持異常的重。那管面對嘅係野獸還是殺人犯,大舟都唔希望傷害別的生命。 因為大舟唔希望自己雙手會染血,心態上佢已經接受唔到自己會再殺任何一個生命。

「哇…」美少女Jolie的叫聲驚動了沉思的大舟。

「你可唔可以救Jolie啊….? 佢係我好朋友黎….我唔可以冇咗佢…」另一美少女就在大舟低幾級樓梯次下,向大舟求救希望大舟可以幫佢朋友。

「…」朋友…冇錯,文仔都係自己朋友! 大舟想起自己嘅朋友! 其中一個生命中最重要嘅人。

「唔好放棄啊!!! 文仔!! 走啊。」大舟快速跑回去同時向喪屍投擲石塊。

文仔聽到大舟的叫聲,回過神來努力支持身體及兩人體重向前出盡奶力的跑去。 只差幾步就到樓梯! 只要走上樓梯喪屍就會慢下來,因為剛才從停車場後樓梯已得知喪屍並不良於上落樓梯。

四聲「嗦嗉嗉嗉」聲,三大塊石頭先後高速從文仔身旁飛過,文仔意識到係大舟向喪屍投擲的石頭。

四下石塊破空嘅聲音,卻只看到三塊石飛過!? 當文仔感到古怪的同時「啪」的一聲,傳來一下石塊命中了目標的聲音。

但聲音並不是來自後方,而係來自身上…

「唔…」的一聱
咁少文
工作好忙,我過左依個星期先再打到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞