《覆沒‧香港》 - (少甜+喪屍)

150 回覆
27 Like 6 Dislike
《覆沒‧香港》 【序二】

<2019年3月29日>

到達葵青貨櫃碼頭控制站去等隻菲律賓黎既船泊岸! 我地故意避開去海關大樓,因為我地今次係暗中行事,同時我亦唔希望比海關搶功。

控制站中係員工唔太了解我地警察做野既流程,只要出示警察證件佢地就乖乖地比我地係控制站內逗留。

船隻泊岸後,我地目標既4隻貨櫃被送上貨櫃車後就送出。

「架貨櫃車睇黎唔係一般既司機黎,你睇下4架都係一式一樣既。」仲未好返既華仔用沙啞既聲音講。

「我跟係後面跟。」我要捉既唔係運貨既魚毛,而係背後既黑手。

我地一行5人緊緊的跟係4架貨車尾,由荔景轉上3號幹線向荃灣方向駛去。 阿城開車保持同最尾一架貨櫃車7-8架車位距離。

由於4架一式一樣既大貨車實在太顯眼,我地完全唔擔心會跟失。 就係駛至荃灣西站時,我收到張SIR電話!

「唐震中! 我咪叫左你唔好再查!!! 你仲係要出去跟! 你依家快D同我返黎差館!!!」 張SIR係電話中大聲責備我。

「我地已經跟到去佢上左岸,就快知道背後係咩人操控批貨啦。 阿SIR! 你信我啦。」

「我屌你。 你唔好要我難做啦。 立即返黎。 如果唔係我會炒晒你地5個人。THIS IS AN ORDER!!!」

「唐SIR… 我未見過張SIR咁惡,不如返去啦。」聲沙既華仔對我說。

「唉…收隊啦…」對於上司既要求,我確實唔可以反抗。「我地都係拉返D艇仔啦….」 我苦笑一下。

人生就係不停地被上層壓制,低層只要如奴隸般服從就足夠。
《覆沒‧香港》 【序三】

<2018年4月23日 9AM>

「太太,我係街市買梗餸,之後就會上你屋企啦,請問你今日想食咩?」我係電話中問岩岩生左BB未夠一個月既產婦今日想食咩。

我係一個專業既陪月員,已經係依個行頭做左幾年。 講到做陪月,最重要既並唔係要湊到個BB有幾肥肥白白。

反正BB仔頭幾個月身體都好好,基本上都唔會病,加上BB飲人奶身體會有抗體對抗病菌。 只要夠鐘就餵奶同換片就可以了。陪月最重要係湊好個產婦! 因為產婦先係我老闆!!!

個BB只係老闆一個好緊張既生命。 佢係唔會識講感受既,唔會同到自己阿媽講我依個陪月做得幾唔好湊得幾唔舒服!

做咗幾年,我已經好了解依一行要點做。 只要好好巴結話到事既真老闆,就可以好舒服咁做,之後仲好大機會可以有介紹去做第二個產婦既陪月。

我已經單接單連做左幾個BB,真係好辛苦! 不過人工係好吸引,可以搵成兩萬幾有多,對於我依種冇高學歷又年老既女人黎講真係好吸引! 再加上我同相熟既街市舖頭開大D單又可以打斧頭!

接生意方面,我一直都只會接有工人既家庭做,因為真係做少好多野,可以點個工人幫我切野同煲湯炒菜,自己就可以好好地同老闆溝通搞好關係!

同時我又會叫個產婦餵人奶,一來有益唔會係我工作果短餖一兩個月內病,同時我又冇咁困身要限時限刻要自己餵個BB!

客揀我同時我都揀梗客。 我揀最後一個重點係個客一定會係第一胎。 因為第一胎咩都唔識,我就可以好好調教到佢地跟我果套做。 D家長唔識野做會當我神咁拜!!! 就好似果個馬生咁講:「我話OK就OK啦!」 個客真係唔識分OK唔OK。

當然,4大長老仍然有好多野會講,會係背後同產婦講我做得唔岩。

依個就更容易解決! 只要我同太太講一句,我讀過陪月課程,係專業人士! 以前果套其實唔太正確,會對BB有D咩影響! 只要老闆聽到”專業””佢地果套唔正統”同”對BB有影響” 基本上老闆就會聽晒我果套。

如果老闆都係要聽4大長老話,我只要離間兩個家庭既長老,佢地自己2班人鬼打鬼我就可以平平安安咁做落去。 只要氹掂真正既老實就可以啦。

「哎呀…. 霞姨你快D上黎啦…BB係咁喊唔知做咩事啊…」太太打來求助了。

「得得得。 放心啦太太! 我好快就到,就快買完菜。」我坐係茶餐廳內嘆梗奶茶,餸其實係早一晚係自己屋企附近買定咗,仲要係揀咗靚果D餸自己尋晚食左,留左D冇咁靚既比佢食。

望一望手表已經9點半鐘,都差唔多要上去老闆屋企啦。 上去之前唔好唔記得去麵包舖買個麵包扮野,拎到上去老闆屋企就要扮好忙成朝都唔得閒食早餐,大約中午飯前扮晒野食先左麵包就岩。 一般我都會叫工人煮多一D,因為產婦要做新鮮野,飯菜唔會留下一餐,咁老闆自然就會叫我唔好浪費一齊食。

一份工又食又拎唔太洗做仲想點??? 只要好好地氹老闆等佢有錯覺以為自己好掂好專業就OK!

「多謝$13啊。」 一個菠蘿包要13蚊,真係貴。

我同包店員工講:「信用卡比啊唔該。」信用卡可以賺積分,梗係用信用卡比啦。

袋返張卡同銀包仲有個麵包入去手袋度,邊行邊放仲要拎住幾大袋餸,真係幾煩下。

突然一個黑影將我撞倒地上:「哇…. 撞死人咩… 痛死我。」 我回頭一望,係一個身形同四肢扭曲面色蒼白眼神空洞既後生仔將我撞到。

個死人頭撞到我仲要唔道歉:「你個衰仔,撞到我好痛啊…」

佢仲係唔理跌倒地上既我,仍舊係前面扭動身體發出低嗚:「嗚…哇….」

「阿婆…你…你冇事下….」店員見我被撞,立即跑出黎扶起我。

我巴不得比個死仔包撞倒:「你個死仔,有冇家教架下,撞到人仲要唔道歉。」

個男人望住指罵梗佢既我:「…嗚….」

突然一下噬咬,咬住我左手,立即流出鮮血來。

「哇…..」我同店員同時大叫,一齊將個咬人既痴線佬推倒。

痴線佬倒地後四肢仍然扭曲著,係地上想爬起身。 臉上滿佈我既鮮血,咬牙切齒的開合血盤大口想再咬向我。

「哇…」 我隨手一推將女店員推向個痴線佬頭也不回的立即走人。後面傳來店只既慘叫聲:「呀…..」

慌亂之下我一宜走向老闆既屋苑內。 我望一望自己隻手,只係輕微的有個牙齒咬既傷口,可能係流到血管所以流左好多血但傷口唔深應該唔影響我工作! 同時我又諗到,反正人都到左老闆屋苑,係唔係到要上去露一露面吧,佢見到我咁都唔會要我點做野。

如果我好彩,分分鐘可以叫我回屋企休息,佢應該唔會扣我一日人工吧?

不經不覺我已經去到老闆棟樓,管理員認得我自動開左門比我入去。 可能係耐冇做運動,岩岩比個痴線佬嚇一嚇又咬左一下加上跑得好急,個頭有少少痛手腳有少少疲倦乏力。

「一則特別新聞報導,係香港多處地方突然發生咬人時件。警方呼籲市民盡量避免逗留係街道及公眾地方。 留係屋企或者係安全既地方。 如果已經出左門返工既人士請留係公司內唔好外出。 留意警方進一步既消息。」 大廈大堂既電視播出一段新聞。
留名!
響巴
屍故要LM先
未睇
見到無音入左黎先講
響巴等你文 1945
有新屍故
lm
留名
一黎就咁刺激?
追故先
《覆沒‧香港》 【二】

〈2019年4月23日 1:30PM〉

「…冇啊。 邊度有比人咬,你講咩啊!!」外賣仔帶點吞吐的回答素食男。

「我見到你背脊好似有少少怪,雖然你著左黑色衫見唔到血跡,不過我見到你好刻意隱藏自己背部。 講! 係唔係比人咬左。」 素食男雙手持木棒慢慢走近外賣仔。

「…. 冇… 都話冇咬….」外賣仔表現得比剛才更心慌:「你…你地想點啊… 唔係想殺死我下話…」

「唔係下話。屌啊,佢會唔會變成喪屍架… 屌我地同人留左係公司咁耐,會唔會由空氣傳染架…」奶茶男知道外賣仔擔心自己會變喪屍。

「點啊… 係唔係要殺左佢… 一陣佢咬我地,我地都可能會變喪屍啊…」 咖啡飯男提起另一塊木棒到手,跟上素食男並站於其左方。

外賣仔見佢地3人相討要點處理自己,大為緊張的彈起身並雙手拎起本身坐住嘅辦公室椅揮動:「喂…屌你,你地想點啊!? 唔好亂黎,我都話我冇被咬,有咬我都變喪屍啦… 你地都見到下面條女遲過我被咬都係岩岩先變喪屍….」

「仆街!」3人齊到後大為緊張!

奶茶男係裝修物料中拎起一個拆牆用既長柄錘:「你地壓佢落地下,等我一野打爆佢個頭。」奶茶男將沉甸甸嘅長柄錘錘身擱於右膊上。

「…喂…喂…你咪亂黎啊….」外賣仔見到奶茶男拎起大錘立即起勢揮舞手上有一定重量既辦公室座椅。

「等等… 大家都冷靜少少先…」素食男係劍拔弩張之下說:「我地唔係要殺你。」

「屌你啦。 你班仆街拎晒架生仲話冇野,你呃我讀得書少啊?」外賣仔越講越激動。

「你冷靜先… 我都留意到你無變到,可唔可以大家都冷靜一下先。」素食男為表誠意先將手上木棒放到旁邊一張木工枱上:「你地都先放低武器。」

另外2人見素食男先放下,都跟隨將手上木棒及長柄錘放下。

「你地唔好過黎啊…」雖然形勢有點緩和,但外賣仔沒有半分鬆懈下來。

「冷靜D!」素食男攤開兩手慢步上前:「你好似唔係被咬到,我留意到你件衫上破爛既位置唔似被咬爛。」

從外賣仔揮動座椅時素食男見到其衣服上嘅破口位似被人撕破,估計係被懷疑係喪屍既怪物所傷。

「…」外賣仔思考了一下:「係! 好似係。 我岩岩上黎時就係有個女仔好似用手爪我背8… 我回頭一望見有個女仔個口開到好大想撲過黎咬我。 好彩我反應快閃開左,個女仔就跌咗係地下,我冇理佢就上黎啦! 怕比大廈D保安話我推跌個女仔,阻住我開工。遲返去會比老細扣人工架…屌… 講起老細我走得未? 」

外賣仔慢慢走去公司大門想試探一下有冇電到可以打開度門。

「咔…」大門都係開唔到。

外賣仔心想,一來依3個人隨時可能會殺咗自己,心急希望可以盡快離開依間辦公室。 二來外賣仔希望可以盡快返公司同老闆報到,希望唔會比人扣人工。「唉呀…. 再唔返餐廳老闆就會扣我人工啦….」

「屌… 你條友係咪返工返傻咗? 出面咁亂,梗係命仔要梗。 你老闆隨時變咗喪屍啦~ 仲話要返去,你係唔係痴架?」奶茶男恥笑著外賣仔。

「啪啪….嗚…..嗚…..哇….」突然公司大門外升降機大堂傳來嘈雜嘅聲音:「嘩……..唔好啊…」

4人望向大門外,由於大廈停電關係,升降機大堂外漆黑一片佢地都睇唔到外面發生梗咩事。 只係不停傳來人們慘叫聲求救嘅聲音。

「哇… 啊….救命啊唔好哎我…」 「嗚….嗚….」

「呠…」一攤鮮血灑到公司大門上。

「哇…」 企最近門口嘅外賣仔被嚇得大叫起來。

「屌… 你咪燃…出聲…」奶茶男壓低聲線責備外賣仔,希望制止佢吸引外面喪屍既注意!

可惜已經太遲…

「嗚…」 一張面貌猙獰雙眼空洞嘅面緊貼著公司玻璃大門。 門外喪屍望實近在眼前嘅外賣仔發出有如野獸見到獵物般的鳴叫:「呀…嗚….」

「哇…」外賣仔被一門之隔面貌可怕嘅喪屍嚇得跌在地上:「啊……呀….」

倒在地上既外賣仔除了叫喊外在只有在叫喊,佢已經被嚇到失去冷靜同逃跑嘅能力。

外賣仔嘅叫聲除了喚醒咗狂辦公室中央的素食男、咖啡飯男及粗口奶茶男外,更加吸引咗在大堂外嘅喪屍。

玻璃門外一隻又一隻扭曲了的人形身影慢慢增加,一幅幅怪異嘅面孔貼近玻璃門在往辦公室內看。

「啊…..哇….」外賣仔終於回過神來爬起身打算離開大門。

看到獵物打算逃走,玻璃門外嘅喪屍們開始變得更瘋狂的拍打及撞擊玻璃門。

「劈哩趴啦」玻璃大門係喪屍撞擊之下出發碎裂紋…
《覆沒‧香港》 【三】

〈2019年4月23日 1:50PM〉

「劈哩趴啦」玻璃大門係喪屍撞擊之下慢慢的碎裂。

「喂,快D黎幫手!!!」素食男同外賣仔講。

外賣仔終於回過神來,走到素食男及奶茶男旁幫手將裝修用木鋸床搬到玻璃門前,打直放置於門口將大半度玻璃門覆蓋上。

「趴啦」剛放置好木鋸床同時就響起玻璃碎裂跌在地上嘅聲音,鋸床被門外喪屍拍打推撞而準備外內倒下。

奶茶男反應奇快的用全身力量加上自身重量頂住木鋸床;「我地頂唔到好燃耐架…點燃算好啊!!!?」

一隻一隻滿佈青筋而蒼白嘅手從鋸床左右兩邊空隙伸入辦公室內亂爪一通,木鋸床後傳內重重的撞擊震動「砰磅砰磅…」喪屍低鳴聲比撞擊更是令人心寒:「嗚嗚…嗚…哇」。

奶茶男邊頂著木鋸床,想起了《閃靈》中經典的一幕,積尼高遜將妻子逼到旅館的浴室,並用斧頭劈開浴室的門:「喂….幫手啊…..」

素食男及外賣仔正將辦公室內幾張椅及桌搬到門口來,將空隙蓋上後一同用背脊頂著這個被喪屍包圍的門口。

「喂…. 屌你啊。 死仔阿BEN去咗邊? 奶茶男問。

「唔…知啊…」素食男剛才忙於搬運重物,沒有留意阿BEN去向。

「仆你個街…. 你地個朋友自己食左…..咁賤…」外賣仔邊頂住雜物邊咒罵離開嘅阿BEN。

「…唔會嘅…阿BEN唔會唔理我…哋!」素食男苦苦支撐著背後嘅沉重壓力。

「哈~ 你真係了解我~~ 快D跑過黎依面。」阿BEN正推著一架放滿裝修廢料嘅手推車從大門一則會議室旁嘅走廊向大門方向。「你哋數3聲一齊跑過黎走廊依面,走去後樓梯可以走到,班裝修工人貪方便去倒廢料所以打開咗度門,所以冇被自動鎖上,應該可以通到地下。」

「屌…嚇死人啦仆街…….」奶茶男知道仲有退路,差點哭出來。

素食男對著阿BEN微笑著。

外賣仔二話不說的立即動身跑到阿BEN處身嘅走廊,則身通過了被手推車阻塞的通道往後樓梯逃去。

冷不防外賣仔有此一著,素食男及奶茶男同感背後傳來的壓力大大加重。

「喂…屌…頂唔順啦,3聲即閃…」奶茶男對素食男說。

「阿BEN你ready未? 你OK就你數….」素食男問。

「OK!! 1…2…3…」BEN緊握手推車準備。

素食男及奶茶男同時衝向走廊。 由於位置上奶茶男比較近走廊加上體能上亦比較有優勢,素食男比奶茶男落後了兩個身位左右。

「哇…嗚…」失去支撐的雜物即時被推撞開,前排的喪屍被地上的地上的木材絆倒,同時後方的亦被絆倒,但一切無阻喪屍對獵物的欲望,如同山洪暴發般的湧入辦公室內。

估計數量有數十隻。 面貌及手腳扭曲,滿身鮮血的喪屍終於攻入了辦公室內。當中幾隻男性喪屍行動力比較快的,看到跑動中的素食男便緊緊的追來。

距離只有幾個身位,素食男頭也不回的一直走向十米距離外的走廊。 九米….八米…..五米…..

眼看喪屍那條扭曲而蒼白的手快要觸及之際,阿BEN大叫:「大舟~快D閃開!」

大舟往右退開一步,同時阿BEN已經大力一推將放滿重物的手推車推向走廊外追著大舟的喪屍群。

「啵…」手推車正中跑在最前的一隻喪屍上,喪屍應聲跌在地上,緊緊追上來的喪屍亦被撞倒。

大舟把握時機跑入走廊,阿BEN緊跟其後的跑向後樓梯。 手推車只能阻礙一下喪屍的推進,一下子已經有幾隻繞過手推車向阿BEN追來。

「快啊…快啊………」奶茶男正在後樓梯門口等著大舟及阿BEN。

大舟阿BEN跑出後門,奶茶男立即關上門,並將一條廢棄木材攝入後門兩度木門的門柄上。

「啪…」「嗄…..」才將後門關上,一隻喪屍已追到門前,隔著後樓梯木門的玻璃小窗張牙舞爪。

「走啦…文仔…..」 大舟跑到立即往下層走去。
又係大舟阿BEN文仔呢個組合
幾時有阿平阿怡阿餓賤J
大舟文仔ben

同一世界觀定係新故事?
《覆沒‧香港》 【四】

後樓梯有後備電源關係,仍然有燈亮起。

大舟跑到後樓梯後:「文仔,快D走啦。」大舟望向樓下層數:「條外賣仔係下面,樓梯應該安全。」

有外賣仔做先鋒,大舟認為後樓梯應該無喪屍存在。

文仔及阿BEN緊隨大舟之後跑下來,去到16樓時,上層傳來後樓梯大門被打開嘅聲音:「嗄….嗚….嗚…」喪屍嘅鳴叫聲於後樓梯迴盪。

「屌…佢哋殺到啦…」最後的文仔大叫。

阿BEN將一部份違規放係後樓梯既雜物推倒樓梯間,試圖阻擾喪屍追上。

「喂…. 外面係唔係有人啊….?」走到13樓時,大舟聽到後樓梯旁貨Lift傳內一把男人聲。

「係…」大舟上前查看,發現貨Lift門打開了半尺左右,一個大廈保安被困在內。「你知唔知發生咩事?」

「唉… 我都唔知啊。 係唔係停電啊? 我用lift同自己個對講機都搵唔到人,冇人應我機啊。 你可唔可以幫我出去搵我D同事幫下手?」保安似乎一無所知。 唯一可以肯定係大廈內既保安員唔係全部走晒就係變晒喪屍。

「喂…仲唔走,追到黎啦….」阿BEN已經走到大舟身後強行拉走大舟。

「嗚..哇….」幾隻喪屍從上層梯間轉角跌出來,後便再有數隻喪屍仆下來撞在地上:「啪…」

但跌倒並無阻礙喪屍,倒下來又爬起身再試圖追上獵物。

「喂屌…佢哋唔識落樓梯架…」文仔大見。

「係啦...係啦… 見到啦…嗄…嗄….. 走快D啦你,阻住我地啊…」阿BEN催促文仔唔好企定定係梯間睇戲。

「嘩….. 咩…咩事啊…..嘩…….」被困於貨Lift 中嘅保安吸引了喪屍們嘅注意。喪屍們將貨Lift們團團圍著。

大舟將食指輕放於咀巴,示意文仔阿BEN不要發出聲音。3人將腳步放輕,慢慢退去下層。

10樓… 8樓….6樓…. 快要去到胡忠大廈升降機大堂,上層仍舊傳來陣陣保安員及喪屍的叫聱。

「似乎安全啦….」阿BEN壓低聲音說。

可惜一波未平一波又起,樓下傳來外賣仔慘叫聲:「啊……」

3人從6樓向下層望去,幾隻喪屍將外賣仔壓在梯間瘋狂的噬咬:「嘩…..啊…..」 外賣仔出盡奶力希望可以逃出,可惜一切已經太遲,佢嘅叫聲吸引了更多的喪屍由2樓升降機大堂吸引來。看到血腥一幕,一片片人肉被喪屍咬下,3人呆若木雞的站於6樓梯口。

「死… 下面大堂好似好多喪屍!!」大舟先打破沉默。

「嗚…啪啪….」更可怕嘅係上層同時傳來喪屍向下層仆倒下來的聲音,似乎原本於13樓被保安員吸引的喪屍聽到外賣仔的慘叫而轉移目標往下進迫。

「死….」阿BEN面色一灰:「我地被夾中間上下夾擊…..」

「屌… 不如去停車場睇下。」文仔指向5樓停車場,胡忠大廈停車場位於3至5樓,車入口正於3人面前。 3人二話不說逃到5樓。

文仔把停車場門輕輕拉開,查看停車場外情況。 「安全!」

3人順利走到胡忠大廈5樓停車場。

「似乎冇喪屍係度。」阿BEN仍然壓下聲音,恐怕太大聲會引起附近喪屍既注意。

「我咃睇下停車場四周再決定下一步點走。」大舟說。

3人放輕腳步圍著停車場走,轉了半個圈後聽到轉角位後有聲音發出!!!
係保安無音呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞