[重製?]一句分手,一張好人卡,從此顛覆我的生活

56 回覆
4 Like 0 Dislike
唔係
BTW 其實本身係當甜故咁出,但因為翠宜本人表示唔好寫太多甜(當然都會有既)所以就
諗番起當時未識飲酒果時既酒量,幾乎係每一個人都可以隊冧我一次,當然依家既酒量好就係後話啦…

訓左唔知幾耐,我發現點解條頸好似軟林林,又有d香味,於是打開眼望一望,點解我視線有對波底係度既?(雖然係微波)

「你醒喇?飲杯茶先喇…」凱琪低頭望住我

「我訓左幾耐?

「半個鐘度者…

我坐起身,飲完杯茶…之後一陣想嘔既感覺就湧上喉嚨,我9秒9衝左去嘔,之後阿巨同阿靜都入左黎廁所睇我嘔成點

「屌,乜你咁屎飲幾杯就唔掂仲要兩個女仔去照顧你,失鳩敗

「有個唔係女黎架屌…」我講完呢句繼續嘔…
我指既當然係阿靜啦,自我小學識佢果時開始,我除左佢身份證寫住個F字之外,我完全唔覺得佢有邊忽似一個女仔

當我嘔到乾乾淨淨想大戰多300回合果陣,我發現自己已經行唔到一條直線…而呢個時候凱琪一早係門口等緊我

「不如送你番去喇…」咁大個人送女仔番屋企就多(多數係我屋企),比人話送我番去我又真係未試過…

「唔駛,我繼續飲…

「咁你唔走我走架喇…

「得得得你贏,我番去就係喇

結果我比凱琪拉住我去搭的士…

當然我係可以唔走既,但係無論係一個朋友既角度,又或者係教舞既導師而言,呢D情況其實無得你話唔走

係車上果時,我已經醉到Wing下Wing下咁,我就係咁講

「好暈呀,飲醉酒真係好辛苦

凱琪見到我咁樣,於是就話

「你挨過黎喇

聽到佢咁講,我都好老實不客氣咁挨左係佢膊頭,果一刻我個心好平靜,好似終於可以有個人比我依靠下…佢身上既香氣(應該係洗頭水味黎)淡淡咁傳入我個鼻度,果一刻好似洗淨左我所有失戀以黎既不安。

呢個時光唔係過左好耐,的士番到我樓下喇

「你醉到咁,駛唔駛送埋你上去…

「唔駛喇咁大個人,你番到去打比我先係…」

道別之後,我就番左去訓覺,當然喇,唔駛講佢打比我果時我已經訓到死豬咁款…

如果唔係呢件事,可能係幾個星期之後,我唔會做一樣自己撻著自己既舉動…
Cls 成個星期都11點鐘收工
堆埋今日一次過出
resign算啦
之前走過一次啦 結果搵成年都搵唔到工
無紗紙既DESGINER真係狗都不如
「1,2,3,4,5,6,7,8再黎… 」呢句說話,我諗重覆左應該有幾十次…

「後日出Show喇唔好偷懶喇 」我大汗疊細汗咁繼續講

10月23號…果日我同阿靜幫d學生做最後既練習,因為25號係Mega box接左個show黎做,所以呢排不斷咁同佢地補堂特訓…

當然係無收學費喇…

「最後一次喇,無問題大家可以收隊去食飯喇

隨住音樂響起,每一個學生都將佢地呢幾個月黎學到既野盡力發揮出黎,雖然佢地唔係學左好耐,不過正好有個機會比佢地試下自己呢幾個月黎學左d咩。

「都係唔齊,再黎喇,拿拿聲大家黎一次好就收隊收休息架喇! 」我雖然成身汗,但都儘量去同佢地一齊排。

「搞掂,依家10點,一齊去食飯之後,大家有一日既時間休息,咁25號係地鐵站等喇」

「阿俊?」

係我抹緊汗既時候,凱琪叫我

「咩事呀?

「其實我咁遲先加入,我怕我跟唔到,如果我真係唔得既你可以唔駛我上台架wor…

「傻既,我話你得就得喇,唔係個個排咁耐做乜野,去食野喇!

就係咁,去到表演果日,大家都好盡力去發揮,而表演完之後我都私底下um荷包慶功…
而出完Show之後,我仲手痕幫凱琪影左張相(搵左好耐先搵得番)

而當大家食完野之後,阿靜話不如出旺角行下,咁我就拉埋凱琪一齊出去。

出到旺角,一齊行左陣街,我地隨便去左一間好細既Cafe坐,果時都已經成1點幾,間Cafe好似係開到3,4點先收,果時走淨一兩枱客,咁我地3個人都係咩都講下咁,其中有個話題係咁既…

「喂,你依家有冇新目標者 」阿靜問我

「我答有定無你會開心d?

「係囉係囉,你有冇鐘意既人者 」凱琪都追問埋我

「不如我地唔好講呢d咁嚴肅既問題,講下希望自己未來既對象係點呀,我講先喇!最好夠獨立,鍾意睇書同識彈琴就最好喇,睇落有氣質少少嘛…」

「岩Feel既就得喇!你地d男人咁多要求架 」阿靜答我

「我都係睇感覺架咋…」凱琪都答埋一份

「咦…岩岩講完琴,真係有部電子琴係度… 」其實我係唔識彈琴既,係識彈幾下Ode to Joy呃下女咁,我仲要係琴譜都唔識睇果種黎…

我篤左幾下,凱琪行左埋黎…

「我又黎彈下!

我讓開左個位比佢,見凱琪坐左係度,彈埋我未彈完果首Ode to Joy

https://www.youtube.com/watch?v=QVlD0fih-dg

果陣既我,除左聽住佢彈琴之外,拎起左部手機影低左呢一刻。

唔知點解係我面前既凱琪,令我有少少著迷…
之後會有講 因為半月版裂左
CLS我老闆又玩MISSION IMPOSSABLE 一日扔600幾張圖同你講一日執晒佢,你估真係噤個制就得呀:0)?
斷埋ACL? 跌舞要轉隻腳,傷呢兩樣野就應該好難做到了…
係萬聖節事件之前,係度加個小插曲:

我地將時間線跳一跳,黎到2013年上下既元旦,當時我24歲…

凱琪醉醺醺係我面前,一路同我呻佢男朋友既事…

「佢掛住搞生意根本無時間陪我…

「咁男人為事業拚博時間少好正常既係咪先?

一路聽講呻,其實都係離唔開幾樣野:佢男朋友無時間陪佢,一見面就嘈交,同埋對佢郁手郁腳…

當然,人係佢自己揀既,正所謂條路自己揀,仆街唔好喊…

咁點解我會同凱琪出左黎既,事源就係元旦成班朋友出去飲酒,而我又咁岩係佢Facebook見到佢post話自己無出街…

於是我就唔知點解叫左佢出黎…(我真係唔記得左點解)

幾年後既凱琪個樣無咩點變,可能因為我已經對佢無咩感覺,呢幾年黎「學識廣博」既我,係呢一刻唔知點解寧舍覺得佢對大脾特別粗…

凱琪已經黎左2個幾鐘,期間一路都係度飲緊酒…

我已經知道佢已經醉得七七八八,而且仲開始有少少語無輪次…

而我呢?我由9點鐘已經開始係飲到依家3點鐘,你話一d事都無就假既…

咁大家飲下飲下,都差唔多去到散場既時候,我就問凱琪駛唔駛送佢番去…

「喂,駛唔駛送你番去呀?」其實我都係循例問下,最好就唔好啦係咪先?

「你好似住呢度附近呀係咪…?」凱琪竟然反問番我轉頭…

「係呀,我行2個字度就番到去…

「咁我上你度訓啦…

「乜撚野話?」當然呢句我無講出黎…

我即時呆一呆,雖然我知道女人係酒前酒後係兩個完全唔同既樣,但完全無諗過佢會講呢番說話…

「都得既,我分半張床比你喇…

於是我就告別左朋友們,帶凱琪番去…而事實上,我只係打算帶完佢番去我自己就訓廳…

由於行番去中間會行一條長斜路,而我扶住行到一仆一碌既凱琪其實都幾麻煩下…

之後我行前左兩步,示意揹佢番去…

「你著住高爭又醉成咁好易仆街架,上黎喇…

凱琪好老實不客氣咁跳左上黎…係呢個時候,我突然諗番起以前都揹過另一個女仔既感覺…

不過…屌點解背脊個觸感完全唔充實架!!!

對上一個我揹既女仔叫翠宜,相信有唔少人都知佢係一個非常有事業心既女仔黎,相比凱琪…我諗只可以用肉餅黎形容

因此凱琪好輕既關係(我諗應該100磅左右,咁無波又唔高咁上下啦應該),所以其實都唔算話好辛苦…

而一路行,耳邊一路聽到凱琪既呼吸聲,同埋少少既酒味…

番到屋企之後凱琪就除左件外套(無記錯果時好似好凍下),而我就怕佢走光比我睇蝕,所以是旦比左件衫佢笠住,之後佢就9秒9老實不客氣咁鼠左上我張床度…

唔知係天意定係巧合,咁岩呢一個元旦我父母去左旅行,而屋入面就只有我同佢…

亦都係因為咁,呢一晚發生既事都成為左我人生中其中一大既懸案…

當我係個廳度打算拎多張被同開張梳化床出黎既時候,凱琪大叫我個名…

「做咩仲未上黎訓呀!

「我話訓廳呀嘛…

「張床係你既無所謂啦,你咪上黎訓…

我唔知呢個係凱琪既本性,定係呢幾年佢已經變得太多,突然之間我唔識應對…

當然一定有人話「有食唔食,罪大惡極啦!」但正正係因為係果時既我,對性呢一樣野開始已經唔太大興趣,又或者係另一個答案:對佢無興趣…

本來已經醉緊既我,只好上埋床同凱琪一齊訓…而最後令我有印象既,就只有係被竇入面佢既氣味,同埋佢對腳好似當我攬忱咁鉗到實一實…

到左第二日當我打開眼既時候已經下午2,3點,而凱琪已經唔係床度,我落床搵一搵佢,發現佢應該已經走左…

而留係度既,就只有我借比佢果一件衫,件衫仲有一陣淡淡既氣味係度…而且…乜今日咁撚凍既?

當我回一回過神既時候,我發現自己上半身乜衫都無,而且下半身就只係著住條孖煙通…

我好努力回想上左床之後發生既事,但苦思良久,只有零碎既片段,分別係:

好似有攬過佢,佢好似有錫過我,同埋好似有印象佢有騎過上黎我身上…

酒量已經算係幾好既我,好少可會咁樣完全斷片…

到底果晚發生過乜野事????

我直至今時今日,都唔知道個答案…

當然我之後亦都有問凱琪果晚發生過咩事,但凱琪只係用「你估下?」去回應我…

而呢一件事,就成為左我人生其中一件酒醉懸案…
咁又無,我無記錯個醫生係話後半果塊,同埋咩內側既韌帶都有損傷,醫生有提議過我做手術,不過聽到半年要坐輪椅同復康當時我拒絕左(果時心諗半年都要坐輪椅咪唔駛溝女同出街?

之後有睇過趺打,又有針炙過,加上都成2-3年無點運動,只係做一D關於肌肉訓練既運動,依家自己就既話出去跳舞(好輕度)正常係無咩問題,只要唔跑得好快,又或者比隻腳承受太大壓力(例如一次落3級樓梯,係高處跳落地唔用右腳做主力腳既話),其實輕身既運動係OK既,試過趕住番工係天橋落樓梯一痛成個碌撚左落去,好彩都係10級度而且係冬天著得夠厚

至於點傷,會講番既
記得係舊登追過 希望唔好爛尾
其實真係可以po快啲
我個痴線老闆日日都迫爆我既工作時間,依家得閒死唔得閒病(星期頭哮喘發作都比佢屌左一輪)

我依家既感覺就係:
過左幾日之後,者係10月31號萬聖節,咁個個都當然出去扮鬼扮馬啦,其實我一直覺得好多女仔唔駛扮,果日唔化妝咪得囉…

而果日我都約左朋友出去玩,咁其中有阿巨啦,凱琪,仲有個朋友叫震榮。咁我地一行人其實都係隨便化個妝貪玩出去行下咁,而我係尖沙咀同凱琪集合先既,無記錯當日佢係著左件黑色有少少似漆皮既緊身衫,一條黑色短裙外加一對Boot,而我呢…黑恤衫黑褲,化左少少妝,搽左黑色唇膏咁

咁我就同凱琪去左食野先,而坐低之後,凱琪就問我

「今日我著成點呀

其實對於我黎講,一個女仔著得好唔好睇其實我係唔多識分,不過當然我一定會讚架啦
「唔錯呀,不過剩係化妝換件衫出黎好似dry左少少

係讚一個女仔同時,最好係加入少少個人意見入去,咁樣對對方黎講唔會太過敷衍。

而凱琪一路食野一路同我傾計既時侯,佢突然靈機一觸咁拎左支眼線筆比我…

「喂一陣不如你幫我畫d野係條腰度丫

「我剩係識畫火柴人咋播…」

「唔係呀,我見你整果張卡片都幾靚呀…」

喂大佬設計同畫畫兩回事黎架好無,當然呢個道理,係當時既我係完全未理解到既

於是食完野之後,我原本由坐係佢對面,變左坐係佢隔離,開始思考係佢條腰上面畫d咩上去喇…

「咁喇,你英文名係K字頭,就畫個K字上去啦好嘛

「好呀!」
坦白講,化妝我識少少,畫畫我都叫識少少,但係結合埋一齊,仲要用支眼線筆去畫我就真係未試過…但凱琪要求到,咁就唯有頂硬上啦…

由於畫上皮膚同紙既質感,而且畫既方法都唔同,結果係折騰左好耐之後,終於叫畫左D野係佢既腰上面

咁畫完果時,其他人都差唔多到齊,於是我地就開始出發去周圍行下同HEA下…

果日周街都係人,我係行既時侯都係專登係凱琪前面,可能心態上係想保護佢怕佢比人撞到,行左幾個鐘。到左最後我地買左幾支酒,去左尖沙咀文化中心後面條長梯度坐,阿巨就打眼色叫我去同佢兩個人傾下。

「死仔,想追凱琪呀?

「我其實無諗過呢個問題…我剩係覺得想保護佢

「咪者係想追啦!」

「傻啦,佢係我學生黎,又係Model,我呢d窮L點襯得起佢

「追女仔邊有呢D野架,慧慧高過你,你咪又係一樣追到手…」

「所以最後我咪戴帽囉…唔好提佢喇好嘛?

「咁我係想講,你追一個人,一係去,一係唔去,無分襯唔襯呢回事」

「我明白,但我未知道自己想點

「無論點都好,總之都會撐你啦」

我地兩個傾完之後,行番埋去佢地度。呢個時候,我竟然見到咁既一幕

凱琪已經飲左3,4支酒

雖然唔係大支既啤酒,而係10幾蚊一支果D Vodka Lime,但其實飲得多都會醉,我見到佢飲咁多之後,就問佢

「嘩,做咩飲咁多? 」凱琪無答我

我一手搶左佢支酒,然後一啖吹晒佢

「你做咩搶左我支酒呀 」凱琪望住我,我見到佢塊面有少少紅,有少少扁咀既樣其實同慧慧有幾分相似

我之後先知道,原來大部分女仔扁咀都係一鳩樣,無話邊個似邊個

「做乜飲咁多先?唔同我講就唔比你飲

「無呀,只係有野諗之嘛」

「咁你諗完先飲喇!

「我講喇我講喇,你拎隻耳仔埋黎」

我聽完之後…我個咀變左做一筒…

「乜撚野話?阿靜想追你?

我既驚訝程度就好似發現條女原來係男人一樣咁撚震撼…
「幾時既事黎架?

「佢一直都有日日Send SMS比我,到左尋晚佢同我表白,我無回應佢…」

「佢唔係有女咩? 」以我所知,佢女朋友叫卡卡,同我中一間中學既,好似識梓愉但同我完全唔熟。

「佢話佢條女成日都對佢動手動腳…

「見人做TB就見得多,做到比女恰番轉頭都有既? 有冇興趣叫佢參加2009年笑話比賽,有得入圍播 」雖然我同阿靜係小學已經開始識,但係呢個情形,我選擇左幫凱琪果邊。

「咁你自己有咩諗法先?」我追問

「其實我好怕我拒絕佢之後黎跳舞好似好尷尬咁,但我都唔係Less…」

「我完全唔覺佢追過你播…

「其實係你飲醉果日你去左玩果時,佢已經想攬攬錫錫架喇 ,只係我拒絕左…」

「嘩乜仲狼死過我地男人既 ?咁之後呢?」

「咁你醉左,我見到咪睇住你囉,咁佢見你係我隔離所以就正常番…」

「者係你搵我黎做擋箭牌?

「唔係呀,我真係擔心你架!

「你搞到我有少少分唔到真假…咁其實你係唔開心D咩呢」

「我驚大家見面會好尷尬…

「傻既有咩好尷尬,你係我果邊既人黎架嘛」係教跳舞果時佢係由我教既

「輕鬆下,講其他野唔好搞到咁彊啦

我試下轉換話題,我都無諗過,係呢一晚之後,竟然到我追佢…

果晚其實幾大風,我地之後又買左幾支酒係度一邊傾計一邊飲,傾傾下阿巨同震榮都要番左去,得番我同凱琪兩個係度傾計,其實同佢傾計係幾舒服既,天南地北都可以講一餐。佢一直比我既感覺係幾顧人感受,比我既感覺都仲係幾Pure,所以一直以黎我都當佢半個妹妹咁對待…不過有一樣野我之後先發現…

你老味原來我係個妹控黎…

我同佢一直傾,傾到差唔多四點,凱琪本身已經醉醉地挨左係我膊頭度,我本身除左件嬲冚左係佢身上,但尖沙咀又大風又寒,所以我就問凱琪

「係咪眼訓呀,不如番去喇…

「我想傾多陣先…」

「呢度凍Wor!一係咁喇番我果邊坐多陣先搭車囉好無?

「嗯

之後我同佢開始行,截左架的士番左我果頭附近,之後係地鑼站附近d凳度坐左係度…

咁係期間,我亦都有輕輕咁帶過下我同慧慧之間既事

「其實你覺得我係咪一個好失敗既男仔?

「唔係呀,你好照顧得人,而且份人都好好呀…

「如果我咁好我就唔會戴帽喇…

「佢唔識貨者,唔好咁話自己喇!

「你應該係第一個咁讚我既人黎,其他人都係話我串,唔正經咁

「唔係呀,我覺得係你外冷內熱者!

「係呢,等我八卦下先,你有冇心上人呀?

「唔話你知!

就係咁,我一直同佢傾到差唔多六點…我見佢開始眼訓就同佢講,不如我同你去地鐵站搭車,當佢想行果時,佢已經行唔到直線,著住對高爭鞋仲行到就黎仆街咁。於是我行左埋去佢身邊同佢講

「企係度唔好郁

「呀…」

唔知係咪因為飲左酒之後個人大膽左,我一下就公主抱起左佢,而果一次,都係我人生第一次咁抱女仔…

我一邊抱住佢,一邊行,大家全程都無講野。到左地鐵站果度要落一條好長既樓梯,凱琪就搖一搖我問我駛唔駛放佢落地行,我就同佢講

「一陣你仆街就碌落去架喇,等我黎喇…

唔知係咪抱住女唔覺得攰定係佢真係好輕,我一路行樓梯都唔覺得重,我望住佢微紅既面,隻手Feel到佢個心跳得好快,果陣時好想衝動錫過去,但結果自己又唔敢。

落到去之後,我放番低佢,摸一摸佢個頭同佢講

「送埋你番去好無?

「唔駛喇…你聽日都要番工

「好喇咁…你小心d呀知無,番去打比我喇!

我同佢就咁告別…

係番屋企既途中,我不斷諗緊一個問題:

我係咪真係鐘意左佢…
最近香港發生左好多事,作為一個Graphic狗都為香港出左少少力

希望大家可以繼續為香港加油啦

前日出繼續出po果時無啦啦熄燈

依家繼續出番先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞