[窮撚& 新手專區] 油卡/油劵集中討論 3 [月經]

1001 回覆
6 Like 0 Dislike
估唔到開到1001。希望大家擁躍分享

利申先:小弟並非任何油卡agent,只係因為窮,所以會睇下點入油最平。以下係小弟小小分享,拋磚引玉用,所以資料唔完整。

現時香港有5大油公司,基本上油價都係一樣,一般都只係靠油卡同油券提供優惠。以下為小弟已知嘅油卡資料:

Shell:
現金卡:普通Shell Bonus Card 每L -$0.9,有special Card 申請,每L -$1.9,而每入滿$1500 有$50 油券送。另外有油卡港島區2200後-$2.4。(冇油券)更新:而家星期一同五都有做過-$2.5、不可配合油券使用

月結/Agent 卡:-$2.2至2.4 不等

Esso:
現金卡:基本Smiles 卡-$1.5,逢星期二同星期五(有機會改)做-$2.x重點係儲積分可以7折換超級市場禮券。但要注意優惠呢兩日一般較多車去入,所以有機會要排隊。特惠日不可配合油券使用

月結/Agent 卡:-$2.2至2.5不等

Caltex:
現金卡:Joyful Card -0.9。另外可配合恆生卡每入$800 有$80 cash dollar rebate

月結卡:紅卡-$2.5小弟認為入Caltex 要玩月結卡,與agent 卡唔同,Caltex 私人能源卡/月結卡(俗稱紅卡)係油公司自己出,較為有保障,另外佢最特別係可以配合油券用。我見過最多有入$400 送$50 油。結合紅卡優惠,每L-$3.x

星期六優惠增至$2.5、不可配合油券使用

中硬化:唔敢入亦唔想幫襯

中石油:同上。

FAQ:

Q:現金卡有咩好/壞處?
A:現金卡一般折扣較低。但由於每次用現金/信用卡結,可以免除被收多錢風險,亦可以儲信用卡積分。而大部份現金卡都可以儲分

Q: Agent 卡點解折扣特別高?申請好唔好
A: 一般Agent 同油公司簽咗合約,Agent 每月要包銷一定數量油,所以佢透過其他車幫手消費,再賺中間差額。

雖然折扣額高,但有唔少潛在風險,例如申請時需要提交大量個人資料,例如銀行戶口號碼/信用卡號碼,曾經有Agent 非法盜用卡資料同個人資料。另外佢個折扣額可以隨時更改,可能到你收到月結單,畀人收咗費先發現折扣額變咗或者收咗手續費。

Q: 入貴油好唔好,分別喺邊?
A: 貴油同平油主要係添加劑不同,兩者辛烷值都係一樣98。有研究話貴油平油里數個表現都一樣。小弟用過貴油,感覺上轉數上得快少少,機頭又好似靜少少但我分唔到係咪心理反應。總之貴油的確好過平油,值唔值就見仁見智。

Q:有啲巴打話佢張卡減到3蚊甚至3.5,點申請?
A: 的確有啲油卡折扣特別高,但唔係一般人可以申請,佢地多數係公司卡,例如地鐵卡,Uber Card 等。

No la
呢張指明用匯豐卡
得-$0.9
0.9我walk in去整現金卡都有啦
但現金卡搭張The One$400送$50都輸呢張$10喎
紅卡抵定係現金卡+400送60抵呢

淨紅卡-$2.5 用$18/L計 $400大約入到25.8L
匯豐卡-$0.9 加 油券 $400送$60 大約入到26.9L

咁就好似後者抵d(仲儲埋信用卡積分)
星期六唔係得-2.3咩
Esso 可以點搞? 去油站拎form?
原來終於有新post,留名先
lm
留名支持老灣&化學狼人
紅卡可以用入$400,送$50油卷
自膠
係,但上面冇話佢會用埋$400送$50嘅券
能源大法好
唔見佢
減$2.5 + 400送50 +信用卡積分=冇得輸
學扮工post,拋個西瓜🍉🍉先
LM
拋西瓜都招唔到真空呢
信用卡積分其實一次都係$6(simply cash 1.5%)
個個唔小心填錯野自動轉賬唔到搞串個party到時仲煩
老實講假日車用頭兩個方法+自動轉賬其實唔差太遠
留名
點計加德士目前最抵,但要配搭coupon
中石化貨櫃碼頭路新站減3.5 好似做到4月底
有無巴打有多加德士西隧400送50
The one 有得攞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞