有冇巴打有玩開銀器?(11)任何牌子都可以討論

1001 回覆
17 Like 5 Dislike
普遍係咪比較多人用皮繩配羽毛?
掛個輪起後面咪仲好
咩牌黎 鷹爪有銀線綁住既
呢啲手打既唔需要開模啦
First Arrow’s
okay
FB有個師兄嘅圖
6.5 cm直毛?
貨期兩個月,係cast貨都正常呀
其實開模做都好正常
開放得海外代理都知冇可能全手造啦,唔洗圖都知
手造佢唔訓都做唔切啦
有冇手足有留意dear blossom呢個brand
知唔知香港邊到有得買
DC,我剩知呢到有
仲諗緊仲有冇其他地方有,官網好似又唔寄
風切 8cm
3cm鷹 我諗好多都倒模
由始至終我都覺得開模造係冇問題
只係我覺得要公道d
唔應該一句話佢做唔切就當所有貨都係開模貨

以往HB所有貨都係得一個貨期
到大概舊年開始分開左兩個期
一批1個月(而家變成兩個月)
另一批就要120至140日(而家變成160至180日)
貨期長嗰批大部份係高價貨
如果全部係開模造
冇人會笨柒到同自己倒米,貴貨要等得耐過平貨

HB我有一毛一鷹
我就幾乎百份百肯定兩樣都係全手雕
鷹,扼,戒指 ed就人手工序多d囉
但近年咁受歡迎多左咁多人訂
最大路果d羽毛類就肯定再開模先做得切
唔係公唔公道問題,係只有e類模式去做
開得海外代理仲可以有時間全手造只可以話品牌吸引度唔高訂單唔多先容許有咁既時間
銀磚入唔入流
就同你講羽毛

https://www.horizon-blue-ty.com/horizon-blue-home/新規ページ/eagle-pendant/feather-top-⑴/

HB咁多隻羽毛,有d兩個月起貨,有d要等半年
如果用你既理論,全部都係覆模
我理解唔到點解買條先金或者鷹頭羽要等半年,買條素銀等兩個月就ok

HB比早期用多左覆模係事實
但係因為佢好生意左用多左模就假設佢所有貨都用模
咁仲唔算唔公道?
我都覺得開模做其實唔係問題, 當然全手工做我會好佩服, 但其實佢個模都係自己一手一腳做出黎, 之前都見本地薑個個silversmith hui講過, 砌黎唔開模大量做, 條條毛都唔同, qc control難, 二黎唔開模做慢, 俾你開模做係咪代表差? 毛型, 弧線, 毛紋, 銀既配方出黎硫化既成色, 好多野既努力唔能夠一句開模做就抹殺左
即係話全部都開模做果個唔係我
我只係話羽毛類產品基本上都會開模做
咁做亦都好平常,我認為咁講唔係對個品牌唔公道
而只係一種好平常既生產模式
同埋貨期長短唔一定等於貨品工序有好多差異
可能都要睇職人工作習慣同訂單種類黎定

有冇熟悉皮革嘅巴打知道,呢啲壓痕可唔可以修復?
好有質感
抵玩平啲時再買
其實有使用痕跡先好睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞