有冇人病到仆街請假會俾屋企人屌到上天 ?

238 回覆
15 Like 547 Dislike
番左呢份工已經三年,靜係請過四日病假,其中三日係做完牙科手術請既,但有時都會因為辦公室好易病菌傳黎傳去而中招病左,我老豆永遠都係堅持我病左都要番工,要番到去俾人睇病到死死下,等人同情你,覺得你好勤力好有HEART先係好員工。

但我自己覺得,其實冇人會同情你、可憐你,番得工就預左要做野,冇100%都要交80%出黎啦,好多時根本病到連30%效率都交唔到,自己又辛苦又唔可以訓,都唔知為乜

呢幾日又病到死死下,番工又眼訓又頭暈又咳仲狂打哈痴,感覺D同事見到我都驚,到今朝仲係咁差,喉嚨痛到講野都講唔正,咪同老豆講打算請假抖下

點知佢大發雷霆又話我逃避、唔面對困難、溫室長大點點點,由細到大都係咁逃避逃避 鬧完我一餐之後仲自己出左去

果下個心真係好難過,點解佢一定要我番工,連我想請假都想阻止,上年已經迫我發燒番工,番到去根本唔會有人同情一樣勁多野做,仲要番左工之後愈燒愈勁,放工即刻衝番屋企冇換衫冇食野直接訓左10個中

究竟番工病左請假係咪垃圾,係咪咁廢
你老豆做藍領?
佢係退休教師

佢當年番工都係迫得自己好緊,但我真係做唔到,我番工個位仲要係門口位,全部人都會經過既位,想抖根本都冇得抖
你老豆差你老闆好多錢?
一拳打撚死你老豆啦
屌佢 佢做老師緊係無得請假
你點同佢 同埋病左番工好撚無品 會傳染人
咪同老豆講打算請假抖下

理撚得佢咩
請假點解同老豆講
你老豆教書㗎咋,
商業社既嘢佢識條毛咩
唔知以為你老竇先係你老細
知我無野做叫我早d返黎食飯
少少唔舒服又叫我請假

因為佢自己都係咁
廢老
成日迫到d仔女跳樓咪呢d家長

洗撚理佢咩樓主
你一陣傳染咗俾啲學生就大獲
佢發火鬧我果下真係萬念俱灰

由星期二捱到今日,病情愈黎愈嚴重,真係捱唔住都唔想我請假

知唔知番工獻世係一件好慘好冇尊嚴既事黎
有病睇醫生啦,講緊你老豆
我都好驚,本身我果班細路就病左半班,都唔知係咪班衰仔傳俾我

不過點都好,我依家個情況已經係好高傳染率,又咳又哈痴,所以更加唔想自己番工傳俾任何人,我少少病都會戴定口罩,好驚搞到人

講真病到咁既樣,我感覺D同事唔覺得我係「勤力」,反而會覺得我係咪痴線,好驚我惹佢地咁,其實我又何嘗唔驚傳左俾你地呢
你老豆做老師都咁玩法當年一定累死好多學生啦,學生抵抗力弱咁多,畀你惹一惹又多幾個中招,教員室啲空氣又差,惹埋同事,同事又再惹學生,到你老豆好返又畀個學生惹返
政府廣告都有講病左係屋企休息
一陣D菌傳黎傳去仲麻煩
你有公德心唔想散播細菌先唔返工
同埋係咁咳同打乞痴好影響同事同學生工作/上堂
又或者講學校要求自己唔好返工要請假

試過有排趕deadline病到就死都要返工, 唔係趕唔切做D野
但返左個零鐘老闆逼我走, 佢話我返黎散播細菌同事病哂仲麻煩
真,加埋係OFFICE番工感冒真係最痛苦,又眼訓又頭暈,根本冇輸出,如果俾人見到狀態咁差仲去教學生、入班房,都唔知會唔會俾人覺得我好賤格
我唔知佢啦,不過佢係教大個D既學生既

我只係覺得唔舒服到頂唔順就唔好番工,普通小傷風果D我都會照番,但病成咁真係接受唔到,個人成晚忽冷忽熱

返工周圍傳播病毒真係好?

我個度好多時一個病,其他人都跟住病
公司見你咁病都唔會叫你返工啦
老世都驚你搞到成間公司係菌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞