迎貓熊 韓國瑜:建議名叫「發大財」、「賺大錢」

31 回覆
1 Like 35 Dislike
迎貓熊 韓國瑜:名叫發大財、賺大錢

大陸擬送兩隻貓熊給高雄,被說這是對岸要統戰,早有團團圓圓兩隻大陸貓熊的台北市長柯文哲表示,平常心就好,台灣還怕兩隻貓熊嗎?高雄市長韓國瑜說此事還需再研究,若真的來,建議一隻取名「發大財」,另一隻叫「賺大錢」。

韓國瑜表示,送貓熊一事固然開心,但即便真有此事,未來還是有許多程序要走,不是送來高雄即可這麼單純,而且也要跟高雄市議會溝通,「如果市議會也高度同意的話,就非常棒」。

台北市長柯文哲昨被問到此事時表示,不要小題大作,也不要大驚小怪,「勿恃敵之不來,恃吾有以待之」,平常心就好了,台灣還怕兩隻貓熊嗎?

陳其邁:有利高雄 中央全力支持
行政院副院長陳其邁說,此事還在發展中,就先靜觀其變。他建議韓國瑜有空可到壽山動物園看看,之前高市府曾計畫將動物園遷到內門,讓動物有更好環境;只要對高雄的發展、觀光跟保育動物有幫助的地方,中央會全力支持。

大陸全國人大代表、全國台聯副會長許沛向人大常委會建議贈送貓熊給高雄,引發台灣社會關注。許沛昨接受本報訪談時表示,目前只是她個人的「建議案」,在台灣發酵讓她感到意外與驚喜,她只能理解為「台灣民眾太喜歡大熊貓了」。許沛強調,貓熊是否由重慶市立動物園贈送?是否名叫「融融、雄雄」?目前都還不確定,還需由大陸中央層級來拍板決定。

陳吉仲:願花更多錢關心台灣黑熊
農委會主委陳吉仲昨表示,他個人願意花更多經費,多關心我國瀕臨絕種的保育類動物,如台灣黑熊、石虎。野生動物專家則說,如果能夠找到企業贊助不排擠其他動物的經費,明星旗艦動物大貓熊來台,能夠帶動我國對於其他野生動物保育,外界的質疑就會少。
<聯合>
最危險係柯文哲
條友係咪恨搵錢恨到傻左
最危險係柯文哲

柯p 以前係深綠
叫「一國」「兩制」
一隻叫韓總(男)
一隻叫習總(女)

2隻交配繁殖
代表中台一家親
叫發發、財財先合符支共嘅命名規矩
條友係咪恨搵錢恨到傻左

唔係
佢係睇中選民/支持者恨錢嘅心理姐
什麼藍營綠營?
普遍市民關心嘅都係袋入面嘅錢
發大財、賺大錢
咁似直銷口號
一隻「維維」一隻「尼尼」啦
高雄人
最危險係柯文哲

柯p 以前係深綠

深綠理念係台灣現況執政上跟跟行唔通
做在野黨先有威力 執政變左垃圾
條友係咪恨搵錢恨到傻左

唔係
佢係睇中選民/支持者恨錢嘅心理姐
什麼藍營綠營?
普遍市民關心嘅都係袋入面嘅錢

好似商場展銷鋪檔
d人見有野派有著數
就圍埋去跟住叫口號舉手
超high
最危險係柯文哲

柯p 以前係深綠

相對來講深藍係咪一樣
所以柯p話統獨係假議題
發大財,講到養2隻貓熊好似唔使錢咁~
最危險係柯文哲

柯p 以前係深綠

而家先覺得呢個人深思極重
一隻叫美金
一隻叫英鎊
柯p 以前係深綠

相對來講深藍係咪一樣
所以柯p話統獨係假議題

事實,深藍深綠都無能力改變現狀。
柯p 以前係深綠

相對來講深藍係咪一樣
所以柯p話統獨係假議題

深籃行政可以闊好多
得閒親下中親下美仲有少少肉食
深綠只會親美 美國就係睇死你呢樣野
洗咩比甜頭你留住你
中又會因為你親美而唔同你做生意
2邊的不是人
小國本來就係要係大國間游走拎利益
太傾向一邊係無撚用

相對來講深藍係咪一樣
所以柯p話統獨係假議題

深籃行政可以闊好多
得閒親下中親下美仲有少少肉食
深綠只會親美 美國就係睇死你呢樣野
洗咩比甜頭你留住你
中又會因為你親美而唔同你做生意
2邊的不是人
小國本來就係要係大國間游走拎利益
太傾向一邊係無撚用

親中有肉食?
你叫果班中曬伏奶曬嘢嘅台商情何以堪呢

仲日日叫囂話會打埋你台灣,快啲投降被吞併
熙熙、壤壤

《史記.貨殖列傳 》
故曰:「天下熙熙,皆為利來;天下壤壤,皆為利往。」夫千乘之王,萬家之侯,百室之君,尚猶患貧,而況匹夫編戶之民乎!
發大財發大財
發大財
賺大錢
迎殖民
熊貓去到台灣會唔會性慾都高d?
柯p 以前係深綠

相對來講深藍係咪一樣
所以柯p話統獨係假議題

柯p先要台灣強大,如果唔係根本冇本錢同中共討價還價
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞