[懷舊][多圖] 智能手機面世之前, 手機款式真係變化多而精彩!!

878 回覆
1618 Like 53 Dislike

中學用呢部,勁薄

我係用藍色 個時先中三
真係好靚

當年第一部電話 細細部真係好好用 印象中仲要好平好㩒掟

好似唔駛一千蚊

好似800 定900 蚊架喳
有藍色同橙色背景燈
果陣同初戀女朋友仲會得閒對調電話用

那些年真係幾開心

黑色w910i btw 佢張記憶卡同插頭都麻煩過人

講起個插頭,諗起當年插住耳機聽903瞓教
有冇人記得呢部垃圾
人生第一部touch screen 死撳先撳到

中學用呢部,勁薄

識貨

我中學都用
我記得係好後期既機種黎
我反而一開始用se,後期出Walkman無用過。

之後用nokia n73真係好好用想當年,都係我最後一部iPhone前電話

當年一出絕對係電話界嘅神物

我用過呢部,當年可以出街上網個感覺好正

有冇人用過呢款
個殻係透明 有幾款卡樣唔到pattern
可以自己換

小學用
好中意佢隻彈彈波game
有冇人知當年 BOSCH 都出過手機
好撚重工業味

用過呢部K550i,而家睇返都仲覺得好靚仔

我第一部電話,用到個相機有問題,影相會有條線喺中間

我好似都係有咁嘅問題 之後梗係同媽咪講壞機係時候出新機

K550i同w610i
外觀設計上相類似都係採用條狀數字鍵
二千蚊左右有部cybershot/Walkman 手機
啱晒當年冇錢追K7系K8系或者W8系W9系手機嘅窮苦學生

btw,系我老母
果陣一直都用nokia,但其實最喜歡部w850i,但未曾擁有過,唔知點解到最後都冇買

無計 當初個個都抄iPhone 仲可以點樣有唔同設計

Home鍵依個發明 真係劃時代到癲。。。
個種方便同快捷 真係無可能唔抄
se k100i
當年平民機王
以前啲機真係好撚型
因為部部都唔一樣
而家個個抄晒iPhone
連M字額都抄 屌
就算而家華為 Samsung嗰兩部摺Mon機
咪即係兩部smartphone合埋一齊
依家根本就冇一部機個外型好正
即刻令我想買

當年用過依部宜家睇返都好靚
永遠懷念系列
回憶返哂黎
中學年代電話款式百花齊放
想當年用呢部靚到飛起

但係日本機當年鎖國政策真係好on9
又要卡貼 又會無左d 唔知乜功能

SE w660i 個背脊好撚靚
當然昆咗女神出哩部機
第九頁都未有人講E71

個keyboard 用㩒到呢

當年覆sms 好爽

N73, N76, N82, N95 都有用

但e71 真係最好j

我係由n82一跳跳去iphone4
果陣n82有相機閃光燈真係好屈機
依家部部機都一撚樣, design都慳返
依家部部機都一撚樣, design都慳返

根本認唔到邊部打邊部
當年第一部彩色電話係呢部,個機頭可以轉前轉後,好撚型,第一次用部手機上到yahoo真係覺得好神奇

第二部係Sony Ericsson k770i,細細部,個鏡頭又可以推蓋,又可以入game玩,長時間拎喺手轉轉轉,俾女同學仔睇

我第一部都係呢部
有好多部都用過
童年回憶呀

當年第一部電話 細細部真係好好用 印象中仲要好平好㩒掟

我都係而部做第一部Sony ericsson 機
老豆好好果幾年年年都換電話比我
可惜出到Walkman ,cybershot果陣就無買
果陣轉用日本機+ipod
無用過推機
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞