[懷舊][多圖] 智能手機面世之前, 手機款式真係變化多而精彩!!

878 回覆
1618 Like 53 Dislike
好癲丫,勁懷念,我記得我媽媽前有部sony 摺機,話可以玩釣魚game 唔個知有冇人知。

我自己最深刻既係nokia 推機,掉極都唔壞,好打得同埋samsung 岩岩出touch mon 機個陣叫samung anycall 我有個丫sir 話呢個名好核突

Z5 ?

好勁丫你! 係丫

當年睇完我的最愛之後覺得呢部勁靚

真係好靚,我都有keep住
當年第一部彩色電話係呢部,個機頭可以轉前轉後,好撚型,第一次用部手機上到yahoo真係覺得好神奇

第二部係Sony Ericsson k770i,細細部,個鏡頭又可以推蓋,又可以入game玩,長時間拎喺手轉轉轉,俾女同學仔睇

我同你都一樣,勁鐘意呢隻紫色

Nokia 6280
由中學用到出黎做野

呢部頹機
當年電話台公司做優勢
好似Join Plan就勁有得買

呢部我好深印象,佢係極度襟用,我同我男朋友一嘈交就掉佢落地,掉散左,連舊電都花晒都仲用得。

用過呢部K550i,而家睇返都仲覺得好靚仔

我第一部電話,用到個相機有問題,影相會有條線喺中間

我好似都係有咁嘅問題 之後梗係同媽咪講壞機係時候出新機

當年棒棒堂黑澀會都用
有無人識

小六個陣好撚想要 但呀媽唔比
以前摺機真係好靚
舊電話好型

用完會死 不了

係變成沙灘嘅一部分
守護嗰個沙灘
當年用有實體鍵嘅手機打字可以好快

返學可以偷偷地係櫃桶底甩住啲制同隔離班同學仔send msg
當年第一部彩色電話係呢部,個機頭可以轉前轉後,好撚型,第一次用部手機上到yahoo真係覺得好神奇

第二部係Sony Ericsson k770i,細細部,個鏡頭又可以推蓋,又可以入game玩,長時間拎喺手轉轉轉,俾女同學仔睇

當年我用啡色,一打開鏡頭蓋著藍燈,型撚到喊

我都用過呢部 真係好靚
仲有部w880i 個keyboard係轉出黎既個時手痕係咁轉 最後壞左
好多回憶 樓主講過既都一部一部拎同學/朋友既黎玩過 自己係無既....

雖然算後期但呢部設計真心滿分藍色果部好多學生妹/mk妹用,有閒錢都想收返部藍色,而家索尼已經再做唔返咁高質既設計

當年日本d 摺機靚到痴線
個時sharp出咗朱古力摺機 好想買 但佢勁麻煩 好似當年係無得crack 然後係香港用唔到 佢鎖死咗要用日本sim卡先用到 煩到閪咁就無買到
我記得個時係香港比較易crack到既係softbank d機
所以我淨係買過兩部日本softbank機 仲要好多功能用唔到

sms個到打字佢有軟解 可以用筆劃打出到部分香港常用字 但都有好多字打唔到 我仲記得唔知點解個你字只可以打成祢 我識d日文 成日打d 日文音出漢字黎同朋友sms

個時呢d 日系機d 相機都算係ok 不過細節唔記得

仲有一點 佢係香港收得幾差 出入電梯成日都圈外 然後要自己係setting 到較返岩個台

就算佢有咁多缺點 我個時都因為佢地靚仔 mon大又色水靚 影相靚而買 因為個時聽電話打開電話時好似好型 打開啪一聲咁聽電話

日系機個時真係好靚 記得2011年換左部sharp既smartphone 人地已經玩緊無線充電 仲要影相勁靚

當年日本d 摺機靚到痴線
個時sharp出咗朱古力摺機 好想買 但佢勁麻煩 好似當年係無得crack 然後係香港用唔到 佢鎖死咗要用日本sim卡先用到 煩到閪咁就無買到
我記得個時係香港比較易crack到既係softbank d機
所以我淨係買過兩部日本softbank機 仲要好多功能用唔到

sms個到打字佢有軟解 可以用筆劃打出到部分香港常用字 但都有好多字打唔到 我仲記得唔知點解個你字只可以打成祢 我識d日文 成日打d 日文音出漢字黎同朋友sms

個時呢d 日系機d 相機都算係ok 不過細節唔記得

仲有一點 佢係香港收得幾差 出入電梯成日都圈外 然後要自己係setting 到較返岩個台

就算佢有咁多缺點 我個時都因為佢地靚仔 mon大又色水靚 影相靚而買 因為個時聽電話打開電話時好似好型 打開啪一聲咁聽電話
日系機個時真係好靚 記得2012年換左部sharp既smartphone 人地已經玩緊無線充電 仲要影相勁靚
N73
除咗3310之外 N73打等劃都好正

當年用5310既大佬5610
阿哥用6280 老豆用6500

以前用嘅電話,頭兩部都係俾人偷左

左面T100,個陣覺得好型

細個用而部同t610比人笑棺材機
Nokia n73
開機開幾分鐘

唔知有冇人post過
呢部6500 手感真係一流
推出推入個下好爽好順
最記得nokia 8210, se t68i, sharp gx32 , o2 mini 以前部部都有特色, 依家部部機一塊mon
最遺憾係冇用過日系摺機
W650i mk必備

屋企人以前用呢部
覺得好靚
好似007電影入面啲道具咁
不得鳥

堅型呀。嗰時一出即買
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞