[懷舊][多圖] 智能手機面世之前, 手機款式真係變化多而精彩!!

878 回覆
1618 Like 53 Dislike

點解以前啲電話可以唔使用電話套咁好
啲外型又多變又靚

個陣直接換殼架嘛
SonyEricsson T630 中間有粒Joystick

呢部經典
記得當年勁想要Lolipop,但隔無耐市場就轉型做智能電話嘅天下
個個用Smartphone無人買Lolipop了

https://www.youtube.com/watch?v=1Zxr5EpR98E

2NE1

佢哋都解散咗啦

用過呢部K550i,而家睇返都仲覺得好靚仔

我第一部電話,用到個相機有問題,影相會有條線喺中間

見返部 5800 , 腦海好多回憶湧返晒出來

Nokia 大約出完呢部開始走下坡...直到滅亡...

當年我都有呢部機,其實超好用...

symbian os
ovi store

用過呢部K550i,而家睇返都仲覺得好靚仔

中學用過呢部 真心好用又型
沙土嗰年先有第一部電話,samsung黑白機要自己打鈴聲嗰d譜

到打後中學成績好,屋企人出左部N95比我真係型到裂(雖然真係好驚比人偷),nokia d機又係衰嘅,㩒用到仆街,幾年後先轉左Sony Ericsson,雖然真係有design,不過真心冇Nokia 咁reliable,用得耐部機真係會㷫

以前其中一樣樂趣,就係煲電話粥,同埋同朋友交換手機玩,俱往矣

以前用嘅電話,頭兩部都係俾人偷左

左面T100,個陣覺得好型
見返部 5800 , 腦海好多回憶湧返晒出來

Nokia 大約出完呢部開始走下坡...直到滅亡...

當年我都有呢部機,其實超好用...

symbian os
ovi store

呢部機我同學有,係幾正嘅,不過如果呢部係行android ,故事發展可能好唔同

當年讀書有部金色 新用半個月就俾人偷鳩左

我都係
嗰時中一二咁上下
求左老母好耐先肯買呢部dream phone
都係金色
點知用左幾個月比人偷左
喊到死

仲要前一部se w都係跌左係的士比人偷左唔見既

媽媽對唔住
8310 人生第一部機

K610i

以前用嘅電話,頭兩部都係俾人偷左

左面T100,個陣覺得好型

我都擁有過藍色T100,但恕難用「型」去形容佢。

第一部係StarTac,之後用過V仔、8250、SE唔記得邊部、Pan記摺機,跟住就iPhone 時代了

個時最中意呢部

以前唔知點解個面花到咁
所以一直唔敢攞出去賣
耐左又唔捨得dump,所以就keep到而家
班00後唔撚會明架啦

又未必嘅 我細個第一部都係3310重係hello kitty殼 成日玩貪食蛇
之後換咗6280 3d版貪食蛇 高爾夫同埋隻賽車驚

利申01
有無用Panasonic摺機嘅朋友

我第一部電話就係panasonic

我第二部先係Panasonic
壞咗幾次都整返好
唔捨得換

VS7
我當年第一部電話就係呢部,禁個制彈Mon個design正撚到仆街
果陣時黎講佢個mon又靚,鏡頭又唔算差,我好撚鐘意
W810I
踢波成堆fd個個都用
W910i唔見咗得返w800i係到
當年睇左janice呢個廣告 勁中意3粉紅色部手機

https://youtu.be/CmMxgfc8-lo

好癲丫,勁懷念,我記得我媽媽前有部sony 摺機,話可以玩釣魚game 唔個知有冇人知。

我自己最深刻既係nokia 推機,掉極都唔壞,好打得同埋samsung 岩岩出touch mon 機個陣叫samung anycall 我有個丫sir 話呢個名好核突

Z5 ?
呢到好多部機家姐都擁有過,我永遠只係執佢口水尾無得追新
se w595 插兩條耳筒
同女女一齊聽歌嘅恩物
佢坐你前面你再從後攬住佢條腰
正到痺
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞