[懷舊][多圖] 智能手機面世之前, 手機款式真係變化多而精彩!!

878 回覆
1618 Like 53 Dislike

小學-初中用呢部 摺咗機嘅screen會顯示聽緊嘅歌同收到sms 覺得自己潮到冇女溝唔到

我記得好似可以換殻

yes 有白色換 但黑色型啲

記得有段時間,好多人用呢部

我第一部手提電話
要用紅外線入歌仔
要震機另外買震電

x2
親戚唔用送俾我用, 去埋出號碼趕到9字頭尾班車

咁大個人唯一一部俾人偷鳩咗嘅電話
當年好恨買日系機,08/09年咁上下,應該係最後一水feature phone,而個時開始有大量破解日水機
呢部SoftBank 920sh真係J到出血,紅黑配色,四四方方,好有質感同設計感

但最後2010年買左SE X8 初代android
單點touch又好細部,都唔知個時點用

我第一部係W8,同X8同款
就係果陣上網學root機同unlock之後瘋狂刷rom
首先就係刷multi touch,然後慢慢升android+overclock,記得部W8上過an4.0
果陣時刷rom直頭係興趣嚟,之後換機下意識都走去刷下rom
不過慢慢電話越嚟越好,已經無晒刷rom嘅需要

以前有部軟硬做代言既好似係Sony erricson
200幾萬像素葛文輝就已經講到話唔係有相機功能既手提電話,而係有電話功能既數碼相機
當年真係覺得好L勁,而家諗返起得啖笑

統計一下自己用過嘅機先,
原來自己係用智能手機前已換過唔少電話。
而家望返N82都重覺得好型
特別係機背嘅造型同埋果支大大力嘅閃光燈。
當年第一部彩色電話係呢部,個機頭可以轉前轉後,好撚型,第一次用部手機上到yahoo真係覺得好神奇

第二部係Sony Ericsson k770i,細細部,個鏡頭又可以推蓋,又可以入game玩,長時間拎喺手轉轉轉,俾女同學仔睇

當年我用啡色,一打開鏡頭蓋著藍燈,型撚到喊
我用嗰部係呢款嘅推機
唔鬼記得咗個型號添

推機係5300 呢部5800

打錯 呢部 5700

thx巴打
果陣Sony同Nokia仲係手機界既龍頭,點諗到之後會俾Apple同Samsung取代

以前Samsung d機跟本都無乜人會買

其實而家都係?
我搭親地鐵 身邊10個人9個用iphone
抹絲抹時
果陣Sony同Nokia仲係手機界既龍頭,點諗到之後會俾Apple同Samsung取代

嗰陣anycall 冇人睇得起佢

有冇人記得呢部
當年周國賢幫呢部賣廣告
唱個首歌叫「極樂」
好撚好聽
覺得好撚型

但最後都係買咗SE

中學用呢部,勁薄

第一部電話就係呢部,仲要係阿媽唔要先俾我

當年日本d 摺機靚到痴線
個時sharp出咗朱古力摺機 好想買 但佢勁麻煩 好似當年係無得crack 然後係香港用唔到 佢鎖死咗要用日本sim卡先用到 煩到閪咁就無買到
我記得個時係香港比較易crack到既係softbank d機
所以我淨係買過兩部日本softbank機 仲要好多功能用唔到

sms個到打字佢有軟解 可以用筆劃打出到部分香港常用字 但都有好多字打唔到 我仲記得唔知點解個你字只可以打成祢 我識d日文 成日打d 日文音出漢字黎同朋友sms

個時呢d 日系機d 相機都算係ok 不過細節唔記得

仲有一點 佢係香港收得幾差 出入電梯成日都圈外 然後要自己係setting 到較返岩個台

就算佢有咁多缺點 我個時都因為佢地靚仔 mon大又色水靚 影相靚而買 因為個時聽電話打開電話時好似好型 打開啪一聲咁聽電話
se t700 粉紅色 人生第一部機
薄 輕 金屬機背 無得輸
好憶念,當年一部Sony Ericsson 成日同人腥msg
人仔台,3台 招fd子
有幾部用過
se t700 粉紅色 人生第一部機
薄 輕 金屬機背 無得輸

中學個陣好羨慕同學用呢部

自己用n73

中學用呢部,勁薄

好多外傭用
AZ鍵盤都冇部 好打極有限

當年第一部手機, 諗番起都型,又輕又簿,好似唔貴

呢部正
聽歌好方便
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞