[認真]其實美斯係咪真係自閉

338 回覆
1238 Like 32 Dislike
https://youtu.be/Onq2saaoKlQ

Omg講埋日文
毒撚
幫個mk妹埋左單

又記起 比女友飛~
只因上帝在作弄
啲gif好搞笑好得意
https://www.reddit.com/r/aspergers/comments/1m17yp/alltime_great_soccer_player_lionel_messi_was/?utm_source=share&utm_medium=ios_app
btw唔知堅唔堅

Thanks!!!
外國 Reddit 同 Quora 都有人講
但係佢地啲source真係唔係太信得過

無啦啦zone out 靈魂出竅咁無理到人

同自己講嘢講到出曬神

唔知點掂人(其實呢個真心cute同埋對個女仔好好

屌 同自己一樣 開始懷疑自己係自閉

巴打保重
我都好鍾意同自己講嘢 行行吓無啦啦喺度笑 但係應該未至於咁出神

笑撚死我

有無人知阿朗後面條女係邊個
認真回post
好多頂級天才都會有啲性格古怪
阿朗係偏執狂、極端完美主義者、自戀
小花係內向、藝術家性格、敏感

亦都解釋左點解阿朗做隊長好過小花

其實施丹都有少少躁狂
職業生涯直紅都唔少
羅馬利奧就性上癮
肥馬直到吸埋毒

多謝認真回
我都覺得C朗係極端完美主義者,難怪咁有火咁有上進心,佢個職業道德真係好值得人敬佩
我唔知小花係唔係敏感,因為暫時唸唔到一啲可以睇到佢好重視人地感受既事件(?)
但係無論係球場內外,佢做咗好多細微既事令人覺得佢怪怪地。同埋佢講嘢唔係好似平常人(?) 好似成日都唔望著人地講嘢咁⋯⋯

肥馬真心怪 成日喺度亂咁嘈9up
又吸毒又玩女人

係街飲醉酒當路人係阿古路黎打

笑撚死我

有無人知阿朗後面條女係邊個

係噃 點解唔一齊9 fing毛巾
認真回post

其實施丹都有少少躁狂
職業生涯直紅都唔少
羅馬利奧就性上癮
肥馬直到吸埋毒

多謝認真回
我都覺得C朗係極端完美主義者,難怪咁有火咁有上進心,佢個職業道德真係好值得人敬佩
我唔知小花係唔係敏感,因為暫時唸唔到一啲可以睇到佢好重視人地感受既事件(?)
但係無論係球場內外,佢做咗好多細微既事令人覺得佢怪怪地。同埋佢講嘢唔係好似平常人(?) 好似成日都唔望著人地講嘢咁⋯⋯

又吸毒又玩女人

係街飲醉酒當路人係阿古路黎打

咁難得話自己認真回
認真講
我覺得佢係好靜,內向個類人黎
喜歡思考,平時可以靜起黎睇下書咁個堆
自唔自閉唔知,但天才好多都有少少問題
先做到天才

利申:巴 美斯迷

你睇金鐘M記聚會張相會唔會覺得佢地喜歡思考,平時可以靜起黎睇下書咁個堆?
唔係話自閉內向就係呢種人

咁你覺得佢係點?

十個踢波九個都係無咩讀過書既波牛
唔好講小花
我諗大部分球員無野做就係去蒲食女湊仔訓覺
邊黎咁多睇書思考
認真回post

其實施丹都有少少躁狂
職業生涯直紅都唔少
羅馬利奧就性上癮
肥馬直到吸埋毒

多謝認真回

又吸毒又玩女人

https://youtu.be/YX1rJMN_kQ4

呢條片可以睇到佢講嘢有時唔望人
佢講自己屋企嗰陣,唔敢望個女主持,自己喺度玩手指
對鏝碌地果場好似好多奇怪野 例如迪斯高係後備[刷牙]

片?
認真回post

其實施丹都有少少躁狂
職業生涯直紅都唔少
羅馬利奧就性上癮
肥馬直到吸埋毒

見你認真覆
我都認真覆下

性格古怪同天生缺損有分別
性格古怪係一種天生或後天影響之下
影響個人起某種環境既表現
例如有人天生會好動啲 有人因為破產變得唔信人
但自己有能力改變
可以通過事件/社交訓練,甚至食藥改變

但天生缺損(mental disorder)
係天生就係缺乏一種能力

自閉症/自閉症光譜係一種天生社交能力缺損
係無得醫
自閉症分兩樣野
一種係社交能力問題,例如辭不達意、慣性講野唔望人
二係固執及重覆行為,例如對某啲事件有不能理解既堅持,好似一定要食三隻雞翼。重覆行為就係反覆睇一種片、講某啲說話等等
以上呢啲問題,無得透過食藥改變

自閉症兒童有著人難以理解既堅持同埋重覆訓練而不怕悶,所以一旦有才能,可以去到好勁
但唔係所有自閉症都係天才

單睇樓主啲圖,無睇前因後果,
好難判斷係咪自閉症
有啲場合真係似有自閉症
例如忽視環境是否適合而作出不合宜既社交行為
不過詳細最好睇埋行為背景,甚至採訪,
睇下佢啲答人方式同神態。

我有機會睇下佢啲專訪試下出個學術post

利申:
從事有關治療自閉症超過五年經驗
碩士做過關於心理健康既研究
香港出世咪同金鐘m記冇分別

呢條友似智障

ADHD

如果你覺得美欺有自閉
咁你應該去了解下咩係自閉症
唔係內向就等於自閉
美欺個種係比較內斂既性格

話佢自閉 真係c朗迷都睇唔過眼

樓主個解讀邊到係內向
唔知你做乜鳩
反到冇野好反?

覺得自閉係反真係好撚賤
你係由心覺得自閉有問題
我都覺得佢係啲唔鍾意講嘢既人
唔知會唔會睇書,但係之前睇巴塞official YouTube 片訪問美斯日常生活,佢話佢每日練完波通常都淨係會訓覺同湊仔
同埋輸咗波會匿埋喺間房幾日唔出黎

有冇link
好想睇下佢既日常生活

搵到一段片!但係唔係excatly我講嗰條
https://m.youtube.com/watch?v=5-prFsuWdqs

搵唔到嗰條訪問片,但係佢有喺其他訪問講過差唔多既嘢

關於訓覺:Off the pitch, the Argentinian spends his time sleeping. A little too much, since Leo spends nearly 12 hours per day in the arms of Morpheus. Sleep which as a child, could be justified by his hormonal treatment (sleep allowed him to regenerate its cells), but today has become a necessity.

“If you don’t get him out of bed, the games can begin without him,” says Fernando Signorini, the former physical trainer of the Argentine. An idea supported by the half-sister of the genius, Marisol: “He is happy when he sleeps. But when you ask him to get up, he gets annoyed. Even going out for a walk is tiresome.”

Read more: http://www.footballdeluxe.com/2013/04/10/messi-the-man-who-sleeps-12-hours-a-day/#ixzz5i8OflGge
少見運動員一日要訓12個鐘

關於輸波:[Becoming a father] has changed everything. He [Thiago] comes first then everything else. It has also changed the way I see a match. Before if I lost or did something wrong I didn't talk to anyone for three or four days, until it passed. Now, I come home after a game, I see my son and everything is alright.
Interview with CONMEBOL, 2015 [7]
呢篇無講佢匿埋喺房,但係幾日唔講野差唔多啦

Essien:https://www.dailymail.co.uk/health/article-472885/Sleeping-14-hours-day-makes-better-footballer-says-Chelsea-star-Essien.html

印象中G.Weah/ Forlan都訓好多,不過搵唔返報導。

摩迪個樣笑點
認真講
我覺得佢係好靜,內向個類人黎
喜歡思考,平時可以靜起黎睇下書咁個堆
自唔自閉唔知,但天才好多都有少少問題
先做到天才

利申:巴 美斯迷

仲要識彈琴

有無source

https://www.youtube.com/watch?v=8FgKM9FPFt4
依段既0:06秒,佢既拳頭唔知做咩依個印象最深
仲有好多,不過太耐搵唔到片。有次唔記得自己係隊長,無去握手; 仲有次同艾巴蘇9一齊行欄干都好笑

不過樓主依種唔係叫自閉, 下次注意用字唔好將自己降低水平同班強姦犯fans一樣

條片裏面佢做咩突然收手
我記得欄杆嗰個!係唔係呢個:

三個唔同性格既人行斜路既方式都唔同!

美斯:自閉
蘇狗:過度活躍
艾巴:正常人
https://youtu.be/Dc8azekvE_s
美斯5歲時已經掛住自己帶波唔肯交
其實都係自閉一種
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞