[罪大滔天] Sony Xperia集中討論區(28)

1001 回覆
17 Like 5 Dislike
睇左s10拆解發覺somc班結構工程師真係垃圾黎好似停留左係6年前咁

開頭成日講, 日本人保守舊電先咁細姐,屌奶星,s10個電池倉真係係做到成個倉咁去保護又有spare space容許冷縮熱漲,講安全仲好過somc放係舊鬼咁厚鐵框架到

重點都係塊pcb,***有能力收細佢整密啲啲元件。somc冇改進過
放心唔會
一句到尾都係錢問題
換咗佢啦…貪810可以煎蛋咩…
拎去比人整
可能壞USB頭, 數百蚊

利申 z5p 試過
進度更新,這條由白川氏提出的6攝方案被槇公雄怒屌,廢案確定,油泥模白開了,尚不確定新方案,等正式定案後我再說吧,我尋思著白川的aube( xz2p)合成方案雖然雞肋但也不至於讓新6攝被噴不懂計算影像吧,不懂不懂。
我拎去比人整,水鳩我成部換板900 大元
跟住返大陸人地同我拆機清潔塊底板著得返收左50
試過幾間,有d ok既,明碼實價
新高登個間3c 水鳩我900
香港有邊間唔呃人
自己tobo仲好
算啦,有咩事就華強北
其實好多時只係個頭有塵或者發霉
買支乾性嘅contact cleaner,機都唔使拆就搞掂
如果壞到係咁bot 機應該係底板d 零件有事點都要bot 機
Boot
最多上網睇攻略自己拆,成塊板拆落嚟噴
追番呢兩日嘅post 都幾好笑

講華碩華為追過左佢,又話人地只係賣得平;
叫佢賣平啲,又話部機無咁cheap背後有好多技術;
講緊同其他品牌/旗艦比,無論零件同宣傳都唔夠比,又會話無人地咁多資源,無辦法買最新零件同瘋狂宣傳……

究竟應該點幫sony .定位?
技術唔夠 > 賺唔到錢 > 冇錢搞新技術 > 冇新技術 > 賺唔到錢
1.日本賣得好既機得iphone同an低階機(asus/華為/sharp)

2.sony mobile市場部一向on9,睇埋今年開咩價
鍾意咪買,唔買冇人強姦你

3.係開發預算得人地一半甚至更低既情況下
仲出到xperia 1我覺得佢地都已經盡左最大努力
到時下成品到底會點,暫時睇落都唔錯

4.sony機定位好分明,睇價錢做人就係咁簡單
內鬥 > 賺唔到錢 > 冇錢搞新技術 > 內鬥冇新技術 > 賺唔到錢

但呢個情況已經係過去
今年xperia 1係新既開始
唔通無咗內鬥,啲錢就會自己出返嚟
仲未計佢又畀cut咗人又畀人cut咗筆直
冇咗內鬥就 One Sony
(只係搵個借口幫佢輸得冇咁肉酸)
內鬥》乞唔到資源〉冇人買》做唔到銷售目標〉大力cut cost
咁你都睇佢而家邊個楂旗
求助
想trade in XA1 ultra 換新 xperia (唔打機)
換邊部性價比最高
Sony機唔會有性價比
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞