油價特級已經去到$18...

131 回覆
129 Like 5 Dislike
其實我幾支持所有增加私家車成本的方案

條路實在太多車

一係管制一係令出車同養車成本大增

仆你個街mk仔打份牛工泊爛地,幾皮野二手錢七都出到車,痴撚線

車係香港係著侈品唔係必需品,無可能比d低收入人士出到車

mk仔都係渣車搵食
安全渣其實無乜野

不過有一點我都好贊成
就係要證明有車位先可以買車/過戶
車太多係真

認同,我之前有post都話冇自己私人車位唔比出牌就岩

自己本身車位都冇買架車返黎擺邊? 爭唔到爛地咪死車泊街,領展加價都冇用,d撚樣會泊街,條街只會更塞,但油價升就真係迫到佢地賣車

香港政府跟本係on99,都唔係做實事為香港好,醫療又係咁,醫生護士做到屌晒鬼,班大陸人係咁免費走去睇醫生,都唔拎錢出黎攪下,一味親大陸人,宗援又雙糧,又起埋d咩撚野大橋

做實事就cut撚左每日150啦,照你咁講到時咪又係炒到天價車位俾班大陸人玩晒

根本10年前都冇咁多車,宜家係人口爆棚到揸車搭車都迫到仆街
mk仔都係渣車搵食
安全渣其實無乜野

不過有一點我都好贊成
就係要證明有車位先可以買車/過戶
車太多係真

認同,我之前有post都話冇自己私人車位唔比出牌就岩

自己本身車位都冇買架車返黎擺邊? 爭唔到爛地咪死車泊街,領展加價都冇用,d撚樣會泊街,條街只會更塞,但油價升就真係迫到佢地賣車

香港政府跟本係on99,都唔係做實事為香港好,醫療又係咁,醫生護士做到屌晒鬼,班大陸人係咁免費走去睇醫生,都唔拎錢出黎攪下,一味親大陸人,宗援又雙糧,又起埋d咩撚野大橋

做實事就cut撚左每日150啦,照你咁講到時咪又係炒到天價車位俾班大陸人玩晒

根本10年前都冇咁多車,宜家係人口爆棚到揸車搭車都迫到仆街

個實際人口對照當初規劃人口其實已經爆左
假日車連 parking 爛地,一個月都燒你 5-6仟
香港己死 !
柴油都唔係平好多
$14.15

柴油折扣每升減$5-6

咁又真係抵,但政苦好似已經禁止新登記柴油私家車?

所以早排有on9仔夠膽開二手價高過牌簿價
轉用其他油啦

用緊刀嘜

刀嘜1L好似要成30蚊
你煮飯轉用中石化好似慳d
琴日聽到個操流利普通話既大媽屌個仔
個仔想買車想問大媽借

大媽就話自己係有d錢,但屌佢買車係浪費,應該要買房子
委內瑞拉經濟爆破呀嘛
世界石油國出口越來越少呀嘛
只會越來越貴
最好加到多d 窮人唔好揸車
柴油折扣每升減$5-6

有乜意思
15年要劏

有乜意思
15年要劏

私牌唔使劏
假日車連 parking 爛地,一個月都燒你 5-6仟
香港己死 !

假日可以有一個位舒舒服服唔洗等
同埋就腳就好了

不過一切都係幻想
最好加到多d 窮人唔好揸車

睇你點定義窮人
Eg.一個月15k
佢用8成落架車度
一樣都係揸到

心態問題
委內瑞拉經濟爆破呀嘛
世界石油國出口越來越少呀嘛
只會越來越貴

其實係油價跌到委內瑞拉破產

入油平過飲水
轉用其他油啦

用緊刀嘜

刀嘜1L好似要成30蚊
你煮飯轉用中石化好似慳d

我都想講
18年12月中

普通 15.94
特級17.13

3個月已經加左成$1蚊

抵啦
自私車撚
加撚到一百
你都要用啦

1樓已經講得好清楚
好行唔送

呢度啲會員FG人工都(報稱)$50k,但又崇尚越窮越光榮。真係R撚哂頭

不過俾黑警拉親果班,唔係企堂就無業...
抵啦
自私車撚
加撚到一百
你都要用啦

1樓已經講得好清楚
好行唔送

呢度啲會員FG人工都(報稱)$50k,但又崇尚越窮越光榮。真係R撚哂頭

成日都話唔係比唔起
係值唔值
一粒雞蛋如果賣你$50,你都覺得貴啦

有乜意思
15年要劏

私牌唔使劏

17年過左海就神仙

入油平過飲水

全部中東石油出口
真心貴到on9, 所以諗緊好冇轉柴油車

都一樣畀嗰幾間揸春袋 換電車

青衣柴鬼油5蚊升
1樓已經講得好清楚
好行唔送

成日都話唔係比唔起
係值唔值

班撚樣屌人呻學車貴都係用同一個理由,佢地唔明咩叫性價比
國際油價跌嗰陣
香港油價仲升
各行各業都有國企做爛市
唯獨中石化同其他油公司齊齊加價

其實香港有邊樣野唔係柒出國際?

我財經台果邊都成日講,逢係對一般小市民不利既指數/數據香港都係排全球頭幾名,例如堅尼系數,工時,工資,樓價,太空倉等

負面野香港永遠第一

正面好既都係第一......
不過係倒數第一

應該用稅前價黎比, 咁樣會公道啲

成日都話唔係比唔起
係值唔值

班撚樣屌人呻學車貴都係用同一個理由,佢地唔明咩叫性價比

樓價我就呻都無得呻
太貴跟本望唔到車尾燈
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞