用緊垃圾支那牌子tplink個router既苦主入黎

36 回覆
41 Like 3 Dislike
講下tplink 有幾垃圾先

...

終於起心肝去ssp買美帝牌子netgear個路由器返黎

垃圾支那牌子永入blacklist
呢個牌子真心垃撚圾,穿牆力廢又要壞機
狗都唔屌
認同更多
以前個部tp-link用左5年
之後就不時斷線 (不論wifi/lan)
之後就轉用asus

啱啱係ssp 目測冇乜人真係黎睇tplink
我用過三個 tp link.
一個係 $100, 冇問題
另外兩個係 n router.
自用果個先 upgrade咗原廠 firmware, 用咗一輪,冇問題。跟住刷咗 openwrt, 爽過原廠 firmware, 好多嘢玩; ddns, vpn server
另一個俾屋企人用,原廠 firmware. 屋企人話去到夜晚十一點,wifi 就會斷線。唔知係咪因為用舊 firmware
夜晚十一點,wifi 冇斷線?
有冇 upgrade firmware?
唔識電腦野唔好用,好垃圾
家有tplink 生活添煩惱
隻c7 v2 仲好生性
想換走佢又唔撚壞
間唔中就斷 要reboot部router
又唔需要講到苦主咁嚴重嘅
咁佢都係賣得平,講嘅功能速度又唔係做唔到
年幾前 taobao 隻 Tp-link tl-wdr8500,好好用,電腦顯示連線去到 866Mbps,實際最高去 30M/s 連續下載,一直無斷線。HTC u11 同 IPhone 7 Plus 都有 20M/s+download 速度。計返當時500幾蚊港紙好抵用。

如果你硬要買低階型號要高速度,任何牌子都一樣。市面上低階 Router 聲稱 866 /1200 連線只係一個昆 9 人數字,C9 普通上網同電話用就得,當你要求大流量下載(BT / youtube / steam download game) 就好易過熱 hang 機或者成部機 reset,要應負到大流量,low ping,接收好, 700至過千蚊 Router 先做到。
我部841仲用緊,就快十年
用緊另一支那牌tinda ac18 穩定無穫氣
TP Link 普通用OK . 但有D 要求既就買過第二隻牌子, 佢ram 太少了
以前用和記電話線個陣用過
和記又斷 個tplink又斷
個wifi基本上用兩下斷一下

依加1000mb再加netgear
個wifi就再冇斷過
其實都唔算好差,不過client太多可能就頂唔順
我都用TPLINK...1043ND, 用左好耐
係真係一年一兩次斷線要REBOOT
其餘時間都冇問題.入廁所穿牆都收到

不過當然, 下次再換就買LINKSYS啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞