[髮油撚]入黎放低你地用緊隻pomade XXI

1001 回覆
2 Like 4 Dislike
呢期唔玩All back,用摩洛哥油泥/Dapper Dan Matte Paste濕頭Pre完,就吹側Back再用手梳側陰Casual 
Matte paste pre唔會個頭太實咩?
本身髮質粗硬曲,髮量又多,撩食指一指節,濕髮落再吹大概造型,乾咗再用手梳番Casual效果幾好 
師兄,matte cream 同 cream pomade 有什麼分別?
youtuber話要濕頭上, 係咪真㗎?
Matte cream輕身d,build volume會易d,同埋比cream更似cream,落得太多會稍為變硬。

其實都唔使濕頭上,照平時咁打底吹乾攞黎post style就得。打底可以用平時嗰d(豬水/original/sidekick zero嗰類),想hold d就pre同post都用返matte cream (唔建議,restyle嗰時d頭髮會黐埋一pat咁)。

我覺得d youtuber成日叫人濕頭上係因為:
1) 外國人髮質偏幼,乾落會扯甩好多頭髮。
2) 天氣,佢地嗰邊乾燥d,洗完頭用毛巾抹下就乾咗7成,落完product之後d頭髮好快乾囇同埋個shape都定型。
3) 懶得吹頭,YouTube咁多個reviewer好似得modern man tv, robin james同TDM style會每次都吹頭同prestyle。
多謝分享,師兄好有心,好詳細,搞到我想屌返罐
你gel casual 都係豬水?
加埋運費大約150算抵屌
依家用sidekick zero多,之前用豬水或者original。
豬水都算ok嘅,易control。Original夠鬆,不過一唔小心重咗手個感覺就會好笠咁。遲d想試Stickmore Boost Tonic。
analogue paste唔算令嘛
我反而好中意用analogue paste wor
貪唔會變硬 我幼髮所以hold力都夠
點會唔變硬呀, 我一落幾分鐘即變硬, 整得慢d 都唔駛旨意restyle
我都唔會喎係咪講緊同一隻
我想講唔會好似gel type那種硬
豬水唔會太整齊?
講緊係好變咗一大塊嗰種?會唔會係落太多?
d頭髮太黑,我用analogue paste/stickmore clay fiber/nevermore/flagship matte paste/Dead Sea clay呢幾隻都會令令地
唔會呀,吹頭用vented brush可以吹鬆d
捲sor?
Hard rock pomp今日個頭幾好
Gel type嗰種硬好似噴咗spray咁
但我用analogue paste只會係實實地 捽幾下就會散散地 所以巴打硬髮嘅話可能會覺得唔hold
應該係大部分uwb乾咗都會有嗰種實實地嘅texture。
我都覺Analogue paste啱幼髮用多d,粗硬用應該淨係得medium hold
同樣都係用豬水打底,用chrome可以hold成日,用firsthand就話咁快榻哂係咩原因呢
加返相推下

放以下Pomade/Clay/Matte Paste:
1) Flagship x The Pomp Prelude Clay Pomade, 95%, $100
2) Nostalgic Firm Moon Paste, 95%, $80
3) Nostalgic Oil based Medium Hold, 90%, $50
4) Brosh Clay Pomade, 80%, $80
5) Firsthand Summer Pomade (舊版), 75%, $70
6) Stickmore Clay Fiber, 50%, $40
7) Shear Revival Northern Lights, 50%, $40

買兩罐以上每罐平$10,買三罐以上會送埋Lockhart Enigma (25%)或舊版Firsthand Styling Clay (20%),要多d相或有興tg: https://t.me/BendingUnit
我諗d人唔係想睇個罐咩樣
而係想睇你影用剩幾多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞