美股認真討論區 LXXIX

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
或者係你講緊既被動同我講緊既被動唔同,我講緊既係indexing,而你講緊既係持續現金流(股息/利息),根本唔同

我根本唔係講緊波唔波動,而係投資既資產比例會因應年紀轉變
無論華爾街漫步定係綠角都好,投資比重都會慢慢由股票市場轉去債
因為年老既話係隨時要拎錢出黎洗,咁股票市場比較波動,對比之下債無咁波動,所以比較適合
而你講緊既係主動投資同被動投資之下既分別,但一於大跌市,指數都會下跌,所以對比之下唔太適合退休既人去放資產落股票市場

你睇下Behavioral economics果門解釋其實唔一定

姐係債市唔一定穩定過股市?
嘩岩岩見新聞睇下波音股價原來上到4百幾

有fd 買左 但我唔熟aviation 無跟
a380 停產都中
無論華爾街漫步定係綠角都好,投資比重都會慢慢由股票市場轉去債
因為年老既話係隨時要拎錢出黎洗,咁股票市場比較波動,對比之下債無咁波動,所以比較適合
而你講緊既係主動投資同被動投資之下既分別,但一於大跌市,指數都會下跌,所以對比之下唔太適合退休既人去放資產落股票市場

你睇下Behavioral economics果門解釋其實唔一定

姐係債市唔一定穩定過股市?

我鳩答
其實我係講緊佢話睇五年回報,睇幾多年係好建基於咩年紀
基本上退左休都應該減少投資係股票市場
所以同跟index 投資無咩關係,被動投資從來都係同主動投資對立

或者係你講緊既被動同我講緊既被動唔同,我講緊既係indexing,而你講緊既係持續現金流(股息/利息),根本唔同

我地理解既唔同,indexing係講緊股票既部分用投資指數壓低手續費並全取市場報酬,進而做到有比stock picking更高既回報,從來冇話過波唔波動(雖然都係實際效果)
冇人話做indexing唔可以買其他野,只係股既部分可以咁處理

就算退休都唔一定要全債,因為4%法則下你始終要有小小成長去keep住有錢提取,所以你見人都提倡8債2股就係咁解

除非你認為退休既人要完全禁足股票,而要全債的話咁就冇野可以討論
大家好似唔洗返工咁

我地理解既唔同,indexing係講緊股票既部分用投資指數壓低手續費並全取市場報酬,進而做到有比stock picking更高既回報,從來冇話過波唔波動(雖然都係實際效果)
冇人話做indexing唔可以買其他野,只係股既部分可以咁處理

就算退休都唔一定要全債,因為4%法則下你始終要有小小成長去keep住有錢提取,所以你見人都提倡8債2股就係咁解

除非你認為退休既人要完全禁足股票,而要全債的話咁就冇野可以討論

都要睇時期前幾年國債零息咁點搞
如果公司債又唔見得好安全
睇到有巴野都係最近入美股
我仲要係超級新手 上個月入左spy同brk一股
見到而家各蝕左2.5%咁濟
都諗緊今個月仲繼唔繼續固定入一股好
不過睇完巴打分析應該入定資金等去到咁上下先再入貨好啲

我話慢慢轉比重姐,無話一定要全債既
所以咪話我根本無講過index既野
純粹針對佢話睇五年問題

供既就唔好理價錢

供既就唔好理價錢

你今個月跌都係買得一股...講真跌同唔跌對你冇關
平左唔入到升緊果時你就覺得貴
嘩岩岩見新聞睇下波音股價原來上到4百幾

有fd 買左 但我唔熟aviation 無跟
a380 停產都中

不過今日又有單737空難
所以我唔太鍾意航空股
月供好似要個本太細
我季供好似先做到平均成本

綠角有講過有債etf
不過最唔好既地方佢會收3成股息稅

綠角有講過有債etf

kol講嘅睇下就算
債券違約其實一樣好常見

綠角有講過有債etf

kol講嘅睇下就算
債券違約其實一樣好常見

咁債券違約呢家的確係好常見
只不過債用ETF買會平均咁買唔同既債,又係分晒咁買,分晒風險咁,例如BND
其實KOL講咩無問題,最緊要你要明佢講咩,咁佢講完覺得有無用得係睇自己啱唔啱
綠角有講過有債etf

kol講嘅睇下就算
債券違約其實一樣好常見

咁債券違約呢家的確係好常見
只不過債用ETF買會平均咁買唔同既債,又係分晒咁買,分晒風險咁,例如BND
其實KOL講咩無問題,最緊要你要明佢講咩,咁佢講完覺得有無用得係睇自己啱唔啱

唔想打咁多字
風險唔細咁轉乜鬼債
我都有小小債同收息野
但後來睇多左學多左小小
法國做錯決定所以到期會全部轉spy
退休都唔會轉債
申利:休已退
ba -8%
ba -8%

今晚入
ba -8%

咁多人諗住接BA飛刀
咁多人諗住接BA飛刀

可樂 卡夫 一戰後
唔會亂接
三日後先
ba -8%

今晚入

本身上星期五買左
見唔對路放左
好彩
ba -8%

今晚入

本身上星期五買左
見唔對路放左
好彩

第六感咁強
本身有貨 今晚睇定啲再決定入唔入多啲
今次單意外對BA 影響應該唔會好長期
怕撚左波音整第三單出黎
今晚入

本身上星期五買左
見唔對路放左
好彩

第六感咁強
本身有貨 今晚睇定啲再決定入唔入多啲
今次單意外對BA 影響應該唔會好長期

本身諗住見到由440幾趺到420幾買少少玩下
但買完見唔識升
仲要趺好多果隻
諗左陣, 都係放左佢算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞