美股認真討論區 LXXIX

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
平時冇投資剩係儲錢
今次係第一次投資

認真問
咁你月供voo個念頭係邊嚟
點解定五年期

又唔一定五年既,熊得太耐會揸超過五年
有呢個諗法係近排上Youtube睇到唔少片講被動收入同投資(Youtube推介)
跟住有段片講巴菲特<<給股東的信>>講既90% index fund+10% Gov. Bond既Idea,之後自己上網做D資料搜集就揀佐VOO
月供個Idea係自己覺得應該降低到風險,跟住上連登見妤多巴打都有相同諗法,就決定咁做
我都好後悔早幾年冇玩,而家個時機咁差先黎玩,但真係唔想一拖再拖,已經年紀唔細,再唔投資剩係靠儲蓄真係複利效應同其他人比差好遠

小的覺得 奈巴 講既對你好有益
做indexing本質係相信股市會長期上升,邏輯上根本唔應該預期股市短期內會下跌而延後投資

再者,dollar cost averaging係一個長期溝貨既策略,當然係愈跌愈買先賺得多,你做得月供就要承受無了期溝貨既心理壓力,唔應該預計黎緊熊市而唔月供

如果股市一路長升,你今日直接一筆過買入先賺得盡,又何須月供

結論:月供得就唔好怕,怕就唔好叫自己月供

lihkg初開壇果時我寫過一篇講平均成本法既post,有興趣自己搵我記錄

奈巴真係一言驚醒夢中人
多謝巴打教路!!
比多個選擇你,唔一定要買S&P 500既指數,重可以買全美指數,ETF係VTI,佢包埋美國中小型股,可以更全面投資美國,同SPY最大分別我諗除左追蹤既指數唔同,重有option既bid ask spread闊d,但唔做option可以唔理

我見綠角個投資VTI既Return都好可觀
佢由06年投資到19年,每季投入600美金,平均落黎一年賺接近10%
認真問
點解定五年期

有呢個諗法係近排上Youtube睇到唔少片講被動收入同投資(Youtube推介)
跟住有段片講巴菲特<<給股東的信>>講既90% index fund+10% Gov. Bond既Idea,之後自己上網做D資料搜集就揀佐VOO
月供個Idea係自己覺得應該降低到風險,跟住上連登見妤多巴打都有相同諗法,就決定咁做
我都好後悔早幾年冇玩,而家個時機咁差先黎玩,但真係唔想一拖再拖,已經年紀唔細,再唔投資剩係靠儲蓄真係複利效應同其他人比差好遠

我都覺得係
呢度高手眾多
比多個選擇你,唔一定要買S&P 500既指數,重可以買全美指數,ETF係VTI,佢包埋美國中小型股,可以更全面投資美國,同SPY最大分別我諗除左追蹤既指數唔同,重有option既bid ask spread闊d,但唔做option可以唔理

我見綠角個投資VTI既Return都好可觀
佢由06年投資到19年,每季投入600美金,平均落黎一年賺接近10%

“隨著時間的推移”你應該知出處…除非唔知

我都覺得係
呢度高手眾多

仲有個介紹返
人稱大師兄 硬膠巴
可以去佢度睇睇
https://lihkg.com/thread/1032462/
唔認同呢個位月供指數仲要長hold 要諗清楚
真係想月供嚟長hold都建議買啤打比較低嘅
又或者買指數但要set止賺/止蝕玩短線 而家唔認為係買貨長揸好時機
最多升多一年幾 之後預期會有大熊市 而家唔係唔買得 但心理要好捱得先好 不斷溝

我都覺得係
呢度高手眾多

仲有個介紹返
人稱大師兄 硬膠巴
可以去佢度睇睇
https://lihkg.com/thread/1032462/

佢好多假動作以身手快出晒名
不停叫人cut貨 出貨增加現金
最後同人講冇放過貨乜乜乜
我即時
認真問
點解定五年期

不敢當,口講當然講得輕鬆,做長左先覺得心理果關最難過
有時自己都會差D忍唔到手清倉想令自己心安,唯有日日念咒洗自己腦
習慣左唔睇市會好小小
跟指數投資根本最驚就係當地一沉不起,好似日指咁
只不過美股市場就算跌左應該都有能起番身
所以慢慢入住錢,到佢跌就自然會愈入愈多貨,因為d 股會平左

如果美股一沉不起
全球應該都差唔多

可以咁講
全球通縮又成
所以我覺得無咩可能
其實被動式投資係要睇你年紀或者退休年齡
因為你係唔知經濟調整而造成既大跌市
一旦你無主動收入,要靠被動收入
你既投資就需要以安全為主,所以退左休資產比例通常會側重係債券方面,或者定存呢d 比較保守既投資方法
你既投資就需要以安全為主,所以退左休資產比例通常會側重係債券方面,或者定存呢d 比較保守既投資方法

indexing好多時候都會拉埋asset allocation黎講
就退休/已退休既資金需求形式同重有十幾至三十幾年工作生涯既人完全唔同,正常而言佢地既本金亦都有好大分別
但indexing講緊既就係股票既部分比起自己做stock picking,直接買入成個市場既指數風險夠晒分散,而且手續費同佣金可以盡可能壓低,重而提高整體回報

indexing好多時候都會拉埋asset allocation黎講
就退休/已退休既資金需求形式同重有十幾至三十幾年工作生涯既人完全唔同,正常而言佢地既本金亦都有好大分別
但indexing講緊既就係股票既部分比起自己做stock picking,直接買入成個市場既指數風險夠晒分散,而且手續費同佣金可以盡可能壓低,重而提高整體回報

其實我係講緊佢話睇五年回報,睇幾多年係好建基於咩年紀
基本上退左休都應該減少投資係股票市場
所以同跟index 投資無咩關係,被動投資從來都係同主動投資對立
嘩岩岩見新聞睇下波音股價原來上到4百幾
點睇ATVI?
由8x->42 本質好似無咩大變

所以同跟index 投資無咩關係,被動投資從來都係同主動投資對立

或者係你講緊既被動同我講緊既被動唔同,我講緊既係indexing,而你講緊既係持續現金流(股息/利息),根本唔同
點睇ATVI?

1月開始牛番 佢都唔升
高層變動
遊戲沒落
同時cut cost又炒一班人

暴雪果幾隻game已經愈來愈少人玩

除非暗黑破壞神M 魔獸3重製可以吸到金大賣

我都覺得係
呢度高手眾多

巴打有無考慮過3140? 交易起上黎好似方便啲 留名學野
點睇ATVI?

1月開始牛番 佢都唔升
高層變動
遊戲沒落

warcraft3我以前上網打可以一打二
申利:淨係識用orc
點睇ATVI?

1月開始牛番 佢都唔升
高層變動
遊戲沒落

有個M字 可以

或者係你講緊既被動同我講緊既被動唔同,我講緊既係indexing,而你講緊既係持續現金流(股息/利息),根本唔同

我根本唔係講緊波唔波動,而係投資既資產比例會因應年紀轉變
無論華爾街漫步定係綠角都好,投資比重都會慢慢由股票市場轉去債
因為年老既話係隨時要拎錢出黎洗,咁股票市場比較波動,對比之下債無咁波動,所以比較適合
而你講緊既係主動投資同被動投資之下既分別,但一於大跌市,指數都會下跌,所以對比之下唔太適合退休既人去放資產落股票市場

我根本唔係講緊波唔波動,而係投資既資產比例會因應年紀轉變
無論華爾街漫步定係綠角都好,投資比重都會慢慢由股票市場轉去債
因為年老既話係隨時要拎錢出黎洗,咁股票市場比較波動,對比之下債無咁波動,所以比較適合
而你講緊既係主動投資同被動投資之下既分別,但一於大跌市,指數都會下跌,所以對比之下唔太適合退休既人去放資產落股票市場

你睇下Behavioral economics果門解釋其實唔一定
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞