美股認真討論區 LXXIX

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
新手留名
自問對股票冇咩認識, 見美國牛市佐10年先黎入市好淆底, 但唔入又怕蝕個複利效應, 最後都係入佐市
大手買入VOO, 黎緊諗住入Brk.B (可能VOO佔2/3, Brk.B佔1/3咁)
之後會跟返同樣比例手動月供VOO同Brk.B
btw諗住長線投資既, 希望長渣5年以上
多多指教

熊市嚟仲揸5年,s&p跌一半你頂唔頂到?
新手留名
自問對股票冇咩認識, 見美國牛市佐10年先黎入市好淆底, 但唔入又怕蝕個複利效應, 最後都係入佐市
大手買入VOO, 黎緊諗住入Brk.B (可能VOO佔2/3, Brk.B佔1/3咁)
多多指教

既然未開始,依家唔好做住

如果每月買入幾隻etf各1股(而家有vti qqq vht),係咪都唔好做住?
剛剛1月開始咗打算供10年擺20年
新手留名
多多指教

如果每月買入幾隻etf各1股(而家有vti qqq vht),係咪都唔好做住?
剛剛1月開始咗打算供10年擺20年

等熊市後先做,起碼去返上年低位
做indexing本質係相信股市會長期上升,邏輯上根本唔應該預期股市短期內會下跌而延後投資

再者,dollar cost averaging係一個長期溝貨既策略,當然係愈跌愈買先賺得多,你做得月供就要承受無了期溝貨既心理壓力,唔應該預計黎緊熊市而唔月供

如果股市一路長升,你今日直接一筆過買入先賺得盡,又何須月供

結論:月供得就唔好怕,怕就唔好叫自己月供

lihkg初開壇果時我寫過一篇講平均成本法既post,有興趣自己搵我記錄
做indexing本質係相信股市會長期上升,邏輯上根本唔應該預期股市短期內會下跌而延後投資

再者,dollar cost averaging係一個長期溝貨既策略,當然係愈跌愈買先賺得多,你做得月供就要承受無了期溝貨既心理壓力,唔應該預計黎緊熊市而唔月供

lihkg初開壇果時我寫過一篇講平均成本法既post,有興趣自己搵我記錄

This is the top.jpg
每樣做一半 打個和啦 super

market timing不滅

不過話時話
月供係咪應該要以固定金額去決定買入股數 咁先算係平均成本法?
如果每個月固定買1股(或者其他數量)咁樣其實係咪做唔到平均成本?

前者同樣金額可以喺高價個時入少D,低價個時入多D
後者就變左盲追股數?

不過話時話
月供係咪應該要以固定金額去決定買入股數 咁先算係平均成本法?
如果每個月固定買1股(或者其他數量)咁樣其實係咪做唔到平均成本?

後者就變左盲追股數?

yes,所以一定要用金額而唔係股數做每月投資單位
但平均成本法亦唔係要長期fix死金額,可以加適量調整,例如通漲或市場成長(實質/年平均/預期都可以)

我自己就每月供款額再加返通漲率既開方根12,逐月加小小金額
想問下有無咩網/App可以長期track住ETF既P/E ratio
見好多網同app都無寫美股ETF既P/E
想用黎判斷入市時機

不過話時話

後者就變左盲追股數?

但平均成本法亦唔係要長期fix死金額,可以加適量調整,例如通漲或市場成長(實質/年平均/預期都可以)

但我現時每個月可投資金額唔多,用每月1股做開始,之後再轉返用金額月供有冇問題?
定或者改為儲一季/半年錢去供會更好?
不過話時話

後者就變左盲追股數?

但我現時每個月可投資金額唔多,用每月1股做開始,之後再轉返用金額月供有冇問題?
定或者改為儲一季/半年錢去供會更好?

唔夠錢建議季供,計返條數回報同月供其實相差無幾甚至更好,因為更少手續費

但VOO一股250蚊,港紙兩千1股,你可以考慮下每月供多d既
比多個選擇你,唔一定要買S&P 500既指數,重可以買全美指數,ETF係VTI,佢包埋美國中小型股,可以更全面投資美國,同SPY最大分別我諗除左追蹤既指數唔同,重有option既bid ask spread闊d,但唔做option可以唔理
比多個選擇你,唔一定要買S&P 500既指數,重可以買全美指數,ETF係VTI,佢包埋美國中小型股,可以更全面投資美國,同SPY最大分別我諗除左追蹤既指數唔同,重有option既bid ask spread闊d,但唔做option可以唔理

我係買VTI呀~另外仲有QQQ同VHT
因為本身已經每月供緊10K港股美股冇咁多錢供,睇黎季供岩我多D

THX巴打指教

我係買VTI呀~另外仲有QQQ同VHT
因為本身已經每月供緊10K港股美股冇咁多錢供,睇黎季供岩我多D

THX巴打指教

有幾多供幾多
我都供緊
想問下有無咩網/App可以長期track住ETF既P/E ratio
見好多網同app都無寫美股ETF既P/E
想用黎判斷入市時機

ETF撚有PE咩,咪玩人啦
新手留名
多多指教

多謝巴打意見
新手留名
多多指教

頂唔到
所以前幾日諗清楚都係放佐部份貨出去
新手留名
多多指教

頂唔到

好奇一問平時巴打投資績效如何

頂唔到

平時冇投資剩係儲錢
今次係第一次投資
跟指數投資根本最驚就係當地一沉不起,好似日指咁
只不過美股市場就算跌左應該都有能起番身
所以慢慢入住錢,到佢跌就自然會愈入愈多貨,因為d 股會平左
跟指數投資根本最驚就係當地一沉不起,好似日指咁
只不過美股市場就算跌左應該都有能起番身
所以慢慢入住錢,到佢跌就自然會愈入愈多貨,因為d 股會平左

如果美股一沉不起
全球應該都差唔多
頂唔到

平時冇投資剩係儲錢
今次係第一次投資

認真問
咁你月供voo個念頭係邊嚟
點解定五年期

平時冇投資剩係儲錢
今次係第一次投資

認真問
點解定五年期

又唔一定五年既,熊得太耐會揸超過五年
有呢個諗法係近排上Youtube睇到唔少片講被動收入同投資(Youtube推介)
跟住有段片講巴菲特<<給股東的信>>講既90% index fund+10% Gov. Bond既Idea,之後自己上網做D資料搜集就揀佐VOO
月供個Idea係自己覺得應該降低到風險,跟住上連登見妤多巴打都有相同諗法,就決定咁做
我都好後悔早幾年冇玩,而家個時機咁差先黎玩,但真係唔想一拖再拖,已經年紀唔細,再唔投資剩係靠儲蓄真係複利效應同其他人比差好遠
平時冇投資剩係儲錢
今次係第一次投資

認真問
點解定五年期

又唔一定五年既,熊得太耐會揸超過五年
有呢個諗法係近排上Youtube睇到唔少片講被動收入同投資(Youtube推介)
跟住有段片講巴菲特<<給股東的信>>講既90% index fund+10% Gov. Bond既Idea,之後自己上網做D資料搜集就揀佐VOO
月供個Idea係自己覺得應該降低到風險,跟住上連登見妤多巴打都有相同諗法,就決定咁做
我都好後悔早幾年冇玩,而家個時機咁差先黎玩,但真係唔想一拖再拖,已經年紀唔細,再唔投資剩係靠儲蓄真係複利效應同其他人比差好遠

其實美股有30% withholding tax真係好慘

否則長線投資 美股回報好正
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞