美股認真討論區 LXXIX

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
開定...繼續討論...

美股入門資料請參考下面本區FB link

https://www.facebook.com/美股認真討論區-162732501014462/?modal=admin_todo_tour

**新手請先睇睇FB頭篇文章

初心者組合:

80% VTI + 20% BND

2019 1月開始20% BND -> XLP

醫藥股到底做咩...
Haven有冇咁大影響力...出名防守性強嘅sector破哂防
今晚可能真係大跌
係個股頂到下
我都出哂貨先
賺少d睇定d
唔想嘔突
倒升啦喎
Tqqqqqqq go
醫藥股到底做咩...
Haven有冇咁大影響力...出名防守性強嘅sector破哂防

日日收到Notification CVS 5yrs low
醫藥股到底做咩...

巴打你覺得醫藥長線仲揸唔揸得過,我考慮緊轉唔轉第二個sector
第一次玩美股 用富途手續費要6 usd咁多?買3手Tesla 凍結我6usd
醫藥股到底做咩...

巴打你覺得醫藥長線仲揸唔揸得過,我考慮緊轉唔轉第二個sector

琴日先入CVS, rsi 好低,又陽燭
短線可取,長線就..........
第一次玩美股 用富途手續費要6 usd咁多?買3手Tesla 凍結我6usd

你3手定3股,
3手就有可能,
3股嘅話佢係hold住先,
我上次買3股收咗2usd only

ETF呢?

ETF呢?

醫藥股etf?

ETF呢?

醫藥股etf?

長線仲揸唔揸得過

amzn準備緊殺入醫藥界對抗高昂藥費,首先受惠嘅好似係brk嘅員工,長遠落去啲藥廠會唔會俾佢收皮
ETF呢?

醫藥股etf?

長線仲揸唔揸得過

amzn準備緊殺入醫藥界對抗高昂藥費,首先受惠嘅好似係brk嘅員工,長遠落去啲藥廠會唔會俾佢收皮

ETF我覺得冇問題喎,就算將來AMZN殺入醫藥界,你隻etf都可能包埋AMZN, etf可以踢唔得醫藥股出去,可以加返新既入黎,所以係考你識唔識㨂etf
醫藥股etf?

長線仲揸唔揸得過

ETF我覺得冇問題喎,就算將來AMZN殺入醫藥界,你隻etf都可能包埋AMZN, etf可以踢唔得醫藥股出去,可以加返新既入黎,所以係考你識唔識㨂etf

但佢就係主打低成本製藥黎砌傳統藥廠呢咁即使俾佢加入醫藥ETF但成個行業營利會唔會不斷下降...
定巴打你考慮嘅point係反正未來醫藥需求量愈黎愈大,銷量一樣cover得返低價格?
長線仲揸唔揸得過

但佢就係主打低成本製藥黎砌傳統藥廠呢咁即使俾佢加入醫藥ETF但成個行業營利會唔會不斷下降...
定巴打你考慮嘅point係反正未來醫藥需求量愈黎愈大,銷量一樣cover得返低價格?

個人覺得醫藥其實同衣食住行一樣,唔會死既行業,唔明驚咩,咁驚amzn既,咪買d amzn對沖下囉
全世界仲有咩地方有消費力之餘,又未面對人口老化外,真係除咗中國印度外,諗唔到有咩地方
你估AMZN做大咗醫藥行業之後,唔會加價
新手留名
自問對股票冇咩認識, 見美國牛市佐10年先黎入市好淆底, 但唔入又怕蝕個複利效應, 最後都係入佐市
大手買入VOO, 黎緊諗住入Brk.B (可能VOO佔2/3, Brk.B佔1/3咁)
之後會跟返同樣比例手動月供VOO同Brk.B
btw諗住長線投資既, 希望長渣5年以上
多多指教
lm
可樂玩完了
當個個都出貨
就係時候all in
新手留名
自問對股票冇咩認識, 見美國牛市佐10年先黎入市好淆底, 但唔入又怕蝕個複利效應, 最後都係入佐市
大手買入VOO, 黎緊諗住入Brk.B (可能VOO佔2/3, Brk.B佔1/3咁)
多多指教

既然未開始,依家唔好做住
當個個都出貨
就係時候all in

唔好住
冷靜
新手留名
多多指教

Agger
新手留名
多多指教

巴打 我記得係係月供左剛剛個十年大牛市etf
點睇宜家個市
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞