一人一個罕見疾病

14 回覆
3 Like 0 Dislike
庫魯病(英語:Kuru)

一種不可治癒嘅傳染疾病,可以導致腦細胞死亡。由朊毒體(prion,一種可傳染嘅致病蛋白質)所引發。

症狀主要有頭痛、關節疼痛同埋四肢發顫,後期症狀包括患者會精神分裂、失憶、大笑,而且病人往往會喺哈哈大笑之中不治死亡,所以有時候會被誤會為笑死,所以個病又俗稱哈哈病。

大約1950年依種病喺一個叫法雷族人嘅部落由食人行為而傳播,佢哋有食逝去親屬身體包括腦部在內嘅習慣。

高峰時期,依種病喺女性同兒童之中嘅發病率是男性嘅8至9倍。而依個部落舉行進食死去親屬習俗嘅時候,是由男性先選擇所食部位,然後再由女性同埋兒童打掃剩低包括腦部在內嘅人肉(可能個腦唔好食,所以先留返畀女性同兒童,搞到大部分都係女人同小朋友受感染?);而腦部正正係致病朊毒體含量較高嘅部分。雖然當時未清楚個發病機制,但係廢除食死屍依個習俗之後,庫魯症終於逐漸消失。

總結:本身個病唔係好會傳染,但因為個部落有食死屍依個習俗,所以搞到成個部落好多人感染。

From wiki

純粹溫溫下書見到呢個病幾得意所以分享下
愛麗絲漫遊奇境綜合症
公主病好罕見?
萊姆病
如果我講一個病出嚟,有人放啲核突圖嚟補充,大家會唔會怪我
唔會
水過敏病
小丑魚鱗癬
文字描述

個bb一出世就已經全身嘅皮爆開成一塊塊,極高夭折率
文字描述

全世界只有五十人唔夠有呢個病,一生入面唔可以碰水
一碰即刻過敏紅腫疼痛痕癢,有病患者形容全部係滾水
連留汗都唔得,飲啖水都要驚整到
貯起脂肪唔可以變返做糖
Google search咗
黑杰克果堆
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞