我俾理工大學踢出校

990 回覆
2723 Like 84 Dislike
會出現分你我、排擠、抗拒
係因為有新野出現,有野被創造出黎
如果人天生係過份功利加現實主義,咁人類社會就唔會有咁多新奇發明出現

問題係新野有機會成功有機會失敗
如果你愈早去嘗試,係年青時嘗試;同你係有事業時既中年先黎嘗試
你年青時失敗既成本比你係中年時失敗既成本更低
因為時間係無價,而金錢事業係有價
換番入政治睇,係和平時刻嘗試既代價,遠比係戰亂時既代價低好多
和平時刻大家都生活平穩,自然會對所有離經叛逆既事而感到反感
但一到亂世時,過去被視為離經叛逆既事與人就顯得十分重要
因為亂世時你行錯一步,就會因而粉身碎骨;同時唔夠決斷同過份瞻前顧後,亦會落後形勢而禍患不斷
過去既人同事就變得相當重要,因為佢地無論點離經叛逆都好
都係由香港人自身既視角出發

站在香港既整體利益而言
我會寧願大家有咩屌就屌哂佢先,好過日後亂世時先至黎屌
當進入亂世,港人可選擇既路收窄,自然就需要做妥協
成班私怨撚私怨行頭 仲拍水叫好 同5毛有咩分別
有屁就放啦
之前柒完潛完一輪水搏洗底呀?
做間碟做到你咁自爆
都算代表作

安心上路
我都上水

佢一放屁我就屌柒佢
潛咗水係唔係睇唔開想做傻事
繼續屌柒關狗
繼續屌柒poly

但呢刻重點係屌柒poly
而家仲得唔得閒開陳國強波?
今個星期仲唔退學既肯定都係五毛

最尾個句, support你老母阿
一間唔保護學生既學校叫人respects it. 
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞