cls學校 老師報警趕學生走

1001 回覆
4855 Like 45 Dislike
啲所謂名校十間有九間師資都係屎
明明係靠學生自己, 班教畜就出黎領功
叻嘅學生都會比人針對 比人要求寫reflection
上面嗰幾個人都有教過叻嘅班 亦都有針對某d人
自問自己都覺得學校無理 不斷搬龍門
學校將成績好嘅學生同好學生拉上關係係問題 不過更加重要嘅係
冇乜人會覺得反學校嘅一定係成績差嘅 因為人人都覺得學校有問題
grad din集體拎橙汁淋佢班教畜老母臭閪啦
其實好多濕鳩傳統名校都係特別睇重成績
特別係當間學校無咩joint school,淨係食老本,其他方面唔突出,只可以用公開試成績嚟維持校譽
你唔鐘意讀書/成績一般就唔會理你,你有咩困難都唔會幫你,覺得係你自己唔上進
啲教畜好因循,教學生都係得過且過咁,讀出版社ppt係常事
街外人覺得間學校嘅學生好「純樸」,但係只不過係校內太壓抑、太多壓迫
好多時啲濕鳩傳統名校都係金玉其外敗絮其中,非常之精英主義。學校唔會care學生係咪真係開心、真係有成長,只係會用盡方法去維繫現有制度
利申 濕鳩傳統女校畢業
冇錯。我唔係啲咩野精英學生,但都讀過所謂區內「名校」。亦都讀過普通嘅屋村學校。

兩者最大分別係學生自己本身自發性。講真,兩間學校老師教嘅野其實都係差唔多,都係照書本教。反而係名校學生會再肯自己花多啲時間去操練。

而普通學校嘅老師反而同理心會好啲,唔會因為學生嘅成績而決定佢係乖學生定曳學生。
區內名校邊區先師兄你
去fb ig 開page
玩hashtag 啦
上面好撚多打手

洗唔洗咁驚呀
做得出預左有今日啦
佢哋上堂同d師妹講要喺網上幫佢地打氣
唔係港島區。同埋畢咗業十幾年啦。冇謂題啦。

你如果唔係讀書讀得好嗰隻,畢完業,佢地真係當你nobody。基本上唔係好希望你返去母校。
你讀書好呢,真係當你神咁拜。寄望你返去母校講下自己有幾咁成就。

我朋友讀書好,校長成日搵佢幫手做Workshop。我地呢啲呢~真係問候下你一聲都冇

反而普通學校啲老師會問下你近況,希望你以過來人身份幫學生解決佢地遇到嘅問題,而唔係吹噓自己學校教咗幾多叻人。
啲學生未grad
班女人都仲可以用老師身份大蝦細嘅
啲學生乖嘅聽話嘅又唔敢以下犯上咪收聲囉

但係人會大㗎 會有自由有思想有批判能力
舊生離開晒學校㗎喇 獨立個體嚟㗎
你仲想用咩威權逼人封嘴呀
間學校唔係仆街成咁上面就唔會咁多舊生回應啦
又唔見啲comment讚學校liberal呀老師開明
我真係一樣都數唔撚出喇

仲有呀啲so called舊生呀
唔好大人幾年講到人地小妹妹就唔識嘢呀
同個啲廢老指住啲後生恃老賣老無分別
唔邀請老師咪得
上面見到有人話周慧儀係好人?
有一次係佢背後笑緊佢重啲定我屋企張床重啲 俾佢聽到 俾佢針左3年

利申讀geog為field trip
謝師宴係班老師自己搞之後要學生比錢
唔去,自己班同學係隔離搞。
想問下邊個嚟 v chow? 係咪唔算教咗好多年
利申舊生grad咗十九幾年冇聽過
教咗5年/6年
班教蓄報完警都唔夠膽認
自己做錯事又唔認 你點教學生做人有錯就認? 咩叫身教?
好學校就話有歸屬感姐,唔好學校幫黎做乜?

既然佢地話駡學校即係駡自己,我覺得係時間要指名道姓連埋相咁駡
覺得醜咪搵班作為始作俑者嘅老師算賬囉
關班學生咩事
你啲諗法同啲廢老鬧泛民去美國唱衰中國有咩分別
吓 我以前係學生搞晒成個活動 之前邀請老師校長校工etc
香港人係唔會有美好青蔥校園回憶的
名校唔係好重視校友既network咩
咁樣得罪自己啲未來校友 呢班教畜一定係教書教到懵撚左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞